Stiinta & Tehnologie

# mersul pe motocicleta # lucruri periculoase #motocicleta

Lucruri mai periculoase decat mersul cu motocicleta

Conform statisticilor Uniunii Europene, in 2016, in Romania au avut loc 79 de accidente in care au fost implicate motociclete sau mopede si s-au soldat cu victime. 79 de tragedii care ar fi putut fi evitate. insa daca privim mai departe de tragediile individuale si ne raportam la statistici, concluziile sunt diferite de ceea ce incearca sa ne convinga mass-media si mamele grijulii.

In 2016 existau in Romania 117973 motociclete, motocicluri, motorete si mopede, acestea sunt cifrele oferite de DRPCIV. Asta inseamna ca 0.07% dintre pilotii acestora si-au pierdut viata in accidente rutiere. Pe de alta parte, numarul total de accidente rutiere soldate cu morti este 1913 (conform aceluiasi studiu al Comisiei Europene), iar raportat la numarul total de autovehicule din Romania 2016 obtinem cifra de 0.03%, deci ceva mai putin de jumatate. Concluzia preliminara este ca motociclismul este in continuare mai periculos decat conducerea unui automobil, dar va prezentam si cateva statistici care prezinta motociclismul intr-o lumina mai placuta.

1. Tutun

Tot in anul 2016, 42000 de Romani au murit din cauza bolilor provocate de fumat, iar potrivit unui studiu IRESC din 2016, 25% din totalul populatiei sunt fumatori, asadar aproximativ 4.92 milioane. Un calcul rapid ne arata ca 0.85% dintre acestia mor din cauza bolilor asociate cu fumatul, fata de 0.07% motociclisti in accidente. Practic, daca esti fumator ai sanse de 12 ori mai mari sa mori decat daca esti motociclist.

2. Alcool

Uite un top in care Romania se afla pe primul loc in Europa – numarul de decese cauzate de dependenta de alcool la femei si locul 4 la barbati. Anual, aproximativ 17000 de decese sunt determinate de alcool, fara a pune la socoteala conflictele provocate de bautori. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista peste 3 milioane de consumatori inraiti de alcool in Romania. Rezulta ca aproximativ 0.56% dintre acestia mor anual, un procentaj de 8 ori mai mare decat al deceselor motociclistilor in accidente rutiere.

3. Telefoane la volan

Conform politiei rutiere, aproximativ 23% dintre accidentele rutiere dintr-un an au fost cauzate de folosirea telefonului mobil la volan, deci aproximativ 1,4 milioane de accidente, iar 70% dintre soferii implicati intr-un accident grav foloseau telefonul mobil fara hands-free. Recent, o tragedie de proportii ne-a amintit de pericolul de viata si de moarte al acestui fenomen: un live facut la volan a dus la moartea a 9 romani pe un drum national din Ungaria.

4. Sedentarismul

Cercetatorii de la Harvard Medical School din Boston au efectuat un studiu asupra efectelor sedentarismului – acesta ucide anual aproximativ 5.3 milioane de persoane, adica 10% din numarul total de decese la nivel mondial. Obezitatea si sedentarismul cauzeaza boli cardiovasculare, diabet si cancer, "campionii" din topul cauzelor de deces din lume. in Romania, peste trei sferturi din populatie este sedentara, conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Motociclismul este in continuare riscant, nu negam, insa riscurile pot fi minimalizate conducand prudent si purtand echipament complet de protectie. Cu toate astea, sunt alte lucruri care isi pun viata in pericol mai des si mai sigur decat motociclismului. Sfatul nostru: lasa-te de tutun, alcool, telefoane la volan si asigura-te ca faci suficienta miscare zilnic, apoi cumpara-ti o motocicleta, iar daca ai nevoie de inspiratie, te poti uita pe site-ul unui dealer moto. Suntem convinsi ca ceva te va atrage.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea