Stiinta & Tehnologie

LG KF600 Review

La inceputul lunii martie, LG Electronics anunta lansarea in Romania a noului telefon KF600 , model care se lauda cu obtinerea premiului IF Design Award in 2008 pentru cel mai bun produs.

1. Functia haptica
2. Display
3. Mesagerie si multimedia
4. Camera foto

Acest lucru suna destul de interesant incat sa imi capteze atentia si sa vad despre ce exact este vorba. Si daca aveai impresia ca modelul KF600 se rezuma doar la un design elegant, te inseli amarnic pentru ca ofera o paleta larga de functii avansate si usor de folosit datorita interfetei unice "InteractPad".

Oh, so touchy!

Chiar daca touchpad-urile nu mai sunt ceva iesit din comun, inca au destule defecte de care noi sa ne plangem. Multe din dispozitivele cu touchpad de pana acum au dat unele batai de cap si asta nu inseamna ca LG KF600 , prezentat la World Mobile Congress, nu a facut-o, doar ca s-a prezentat mult mai bine. InteractPad-ul, care este practic "highlight"-ul telefonul din punct de vedere al originalitatii, inlocuieste tastele de navigare fizice cu tastele virtuale specifice care se schimba in functie de aplicatia accesata. Totodata, aceasta ofera o varianta simplificata pentru navigarea prin multitudinea de functii multimedia pe care le are telefonul.

Zona senzitiva virtuala are dimensiuni de 1,49 de inchi cu 256.000 culori si rezolutie de 176 x 240 pixeli, si desi ofera avantajul unor taste foarte generaose ca dimensiuni si plasate intr-o zona usor de accesat, ecranul are si un dezavantaj prin reactia haptica usor intarziata a InteractPad-ului. Telefonul masoara 101,2 x 50,7 x 14,1 mm, lucru care il plaseaza in gama standard a dimensiunilor unui slider actual. Din pacate, plasarea butoanelor sensibile relativ mari in partea inferioara a telefonului au fortat o constructie mai inalta a dispozitivului. Dar KF600 compenseaza aceasta "iesire din decor" cu grosimea de doar 14 mm.

Fata telefonului nu prezinta nici un fel de buton fizic, navigarea bazandu-se exlusiv pe InteractPad, adica avem o suprafata perfect neteda. Mai precis,telefonul va fi "stralucitor" cand este scos din cutie, altfel amprentele vor fi pretutindeni. Surprinzator pentru un telefon cu valente multimedia, KF600 prezinta numai un ecran de 2 inchi cu 256.000 culori de rezolutie QVGA. Acesti 2 inchi se afla la limita inferioara a dimensiunii pentru redarea de clipuri video. Sub ecran se afla InteractPad-ul care completeaza partea frontala.


LGKF600BPe latura stanga sunt plasate doua butoane, primul controleaza volumul, iar al doilea are functie de shortcut pentru player-ul muzical. Pe latura dreapta este plasat portul USB, care are functie duala de transfer de date si incarcare a telefonului, acest port USB fiind disponibil din pacate in formatul proprietar LG, adica pot fi conectate doar accesorile din gama LG.

In partea de sus a telefonului nu se gaseste decat orificiul de agatare a curelusei mobilului, iar in partea de jos exista doar microfonul. Capacul din spate este facut dintr-un material placut la atingere si rezistent, care nu atrage amprente si care ofera si o aderenta buna, adica pentru cei ceva mai "cascati", telefonul nu va alunca usor din maini. Pe partea dorsala se mai gasesc camera foto de 3 megapixeli cu flash LED pe stanga si difuzorul in dreapta.

Sub capacul de protectie se gaseste bateria Litiu-Ion de 800 mAh care teoretic ofera o autonomie de 480 de ore in standby si patru ore de convorbiri. Si uite cum aici vine problema. Sub baterie avem slotul pentru cardul de memorie microSD. De ce problema? Pentru ca oricand doresti sa schimbi cardul, va trebui sa iti inchizi telefonul si sa scoti bateria. In cazul in care esti persoana care sa foloseasca card reader aceasta actiune poate deveni destul de enervanta.

Fizic vs. virtual

O data glisat telefonul, KF600 isi dezvaluie tastatura alfanumerica cu butoane de dimensiuni mari si bine spatiate. Nu exista o delimitare clara a tastelor, in acest caz trimiterea unui SMS poate deveni o mica aventura, dar cu timpul vei fi un maestru. Iluminarea tastelor este eficienta si uniforma, iar operarea telefonului pe intuneric se face cu usurinta, cam in acelasi mod ca in conditiile de lumina buna.

LGKF600CEcran zgarcit

Dupa cum am mai spus, ecranul este doar de 2 inchi si ofera rezolutie QVGA adica 240 x 320 pixeli si chiar daca ofera culori vii, contrast bun si este luminos, dimensiunea foarte mica pentru un telefon multimedia este un minus important, cu atat mai mult in conditiile care alte telefoane multimedia ofera ecrane chiar mai mari de 3 inchi. Acesta nu exceeaza prin lizibilitate cand este sub lumina solara directa. Aceasi problema se repeta si in cazul touchscreen-ului InteractPad. Vizibilitatea este sabotata si de suprafata care atrage amprentele.

Interfata de utilizator se bazeaza pe tehnologia Flash (animatii), grafica este placuta, iar parcurgerea meniurilor este placuta si intuitiva. Pe ecranul de START sunt informatiile clasice despre ora si data, starea telefonului si conectivitate, iar in acest mod, InteractPad-ul prezinta sase shortcut-uri catre cele mai folosite functii, iar patru dintre acestea pot fi schimbate sau reordonate.
Pentru navigare se foloseste in principal InteractPad, dar mai exista si varianta de folosire a tastaturii fizice, apasand butoanele corespunzatoare optiunilor din meniu.

Reactia haptica are trei moduri de feedback dintre care se poate opta sau se poate dezactiva complet, astfel economisindu-se din baterie. Asa cum am spus si mai devreme, feedback-ul haptic vine cu o mica intarziere, care la un moment dat va deveni deranjanta si strica impresia per ansamblu despre telefon. Optiunile de personalizare sunt multiple, exista preinstalate opt teme care se bazeaza pe animatii reusite care implica de mult ori chiar si InteractPad-ul.

Segmentul "Broca" pentru LG

Mda, sunt sigura ca nu multi o sa inteleaga partea aceasta, dar s-o luam mai pe ocolite. Broca este acea parte a creierului uman care se ocupa de comunicare. Mai simplu, acum ma voi ocupa de mesagerie, agenda si multimedia. KF600 suporta cele mai importante tipuri de mesagerie, adica SMS, MMS, EMS si e-mail. Pe langa acestea, mai suporta si mesagerie Bluetooth. Chiar daca interfata pentru SMS este cam invechita, InteractPad-ul schimba total raportul de forte pentru ca suporta recunoasterea scrisului si o face chiar doarte bine.

Din pacate nu exista un stylus in dotare care sa simplifice scrierea, dar poti incerca sa scrii cu degetul sau unghia. MMS-urile si mailurile sunt salvate intr-o zona dedicata si in mod normal, memoria alocata este de 10 MB, dar aceasta variaza in functie de alti factori. Numarul maxim de stocare de SMS-uri este de 500 de mesaje.

Agenda telefonului este relativ simpla. Afiseaza la comun contactele de pe cardul SIM cat si cele din telefon, iar numarul maxim de contacte suportate este de 1000 de intrari. Totodata, pot sa optezi pentru afisarea unei imagini pentru fiecare contact in parte.

Player-ul muzical se comporta binisor. Suporta formate de MP3, WMA, AAC si AAC+. In plus, fiecare melodie afisata in player va veni insotita de comperta albumului din care face pare, acest lucru fiind posibil prin functia "Album Art". Utilizatorul poate sa isi creeze propriile playlist-uri si se poate juca cu cele zece tipuri de egalizator disponibile in KF600 . Sincer, daca ar fi suportat si crearea de egalizator propriu ar fi fost si mai bine. Apoi mai este o mica problema: player-ul nu permite gruparea melodiilor dupa criterii precum gen, artist sau album. Daca te-ai plictisit de muzica de pe telefon, LG KF600 are radio FM incorporat, dar ii lipseste suportul RDS.

LGKF600DPlayer-ul video este "prietenos", pentru ca permite derularea rapida, precisa si simpla a fisierelor WMA. Afisarea videoclipurilor se face in modul full screan, iar butoanele de control si slider-ul care indica pozitia de unde a ajuns redarea se afla pe InteractPad. Calitatea audio este foarte buna, comparabila cu telefoane cu istoric serios in domeniul muzical.

Organizare zero

In ciuda faptului ca galeria de imagini este bine aranjata si accesibila logic din meniul MyStuff, in ce priveste File Managerul situatia lasa mult de dorit, pentru ca practic “se pierde” cand trebuie create foldere si unele fisiere nici macar nu sunt afisate. Ideal ar fi sa salvezi fiecare fisier in folderul dedicat daca mai vrei sanse sa il si regasesti.

In modul de vizualizare a imaginilor, InteractPad-ul preia functiile de zoom si afiseaza o mini-harta, astfel incat sa vezi care parte a imginii este marita. Sortarea imaginilor se poate face in functie de nume, data sau tipul imaginii si se poate activa si optiunea de slideshow.

Stai asa si nu misca

Cei 3 megapixeli ai camerei foto sustinuti de functia auto focus si flash-ul LED sunt elemente care ar trebui sa multumeasca eventualii utilizatori. Chiar daca LG nu ofera prin acest telefon calitatea cu care ne-a obisnuit modelul LG Viewty, imaginile preluate de KF600 sunt clare si ofera culori precise si corecte. In anumite situatii este inevitabil zgomotul de imagine, dar nu este un lucru care "demoralizeze", mai ales ca se tine bine in competitia cu alti "pozari" de 3 megapixeli.

Punctul slab al camerei este faptul ca odata captata imaginea dorita, telefonului ii va lua in jur de 5 secunde sa salveze poza. Aparatul foto mai are si efecte de white balance si diferite setari de expunere. KF600 nu se sfieste sa filmeze, dar o va face doar in rezolutie QVGA. Pe parcusul inregistrarii este posibila actionarea zoom-ului sau chiar activarea flash-ului LED. Din pacate rezultatele nu sunt foarte impresionante.

3G absent

Chiar daca telefonul ofera suport pentru USB 2.0 si Bluetooth cu A2DP, din pacate, limita maxima a conectarii la retele de viteza este EDGE, iar suportul 3G lipseste cu desavarsire. Totusi, navigarea online se face chiar foarte bine si site-uri complexe sunt randate corect, aproape ca pe un PC.

LGKF600ESurpriza zilei

LG KF600 este denumirea oficiala pentru modelul lansat la nivel global, in timp ce denumirea Venus (LG VX8800) este folosita doar in SUA, unde Verizon Wireless este principalul operator si distribuitor pentru acest model. Venus a fost deja lansat in State din noiembrie 2007. Specificatiile si design-ul pentru Venus si LG KF600 sunt similare, cu diferente in ceea ce priveste interfata. Unele specificatii din meniu si unele caracteristici ale design-ului exterior, inclusiv tastatura, sunt diferite. Venus este conceput pentru a raspunde asteptarilor specifice ale Verizon Wireless – ceea ce il pozitioneaza ca un music phone, în timp ce LG KF600 a fost dezvoltat pentru piata globala, avand ca principala caracteristica tastatura InteractPad.

Prin urmare si-asa deci...

LG KF600 este un telefon foarte tentant din multe puncte de vedere, in special cel multimedia, dar nu oricine trebuie sa fie fanul InteractPad-ului, iar interfata cere totusi un mic timp de acomodare, mai ales cand vine vorba sa platesti un ban serios pentru o asememenea jucarie.

Videoclipul de prezentare oficial al telefonului LG KF600



Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea