Stiinta & Tehnologie

#masina #inchiriat #vacanta

Inchiriem o masina in vacanta?

Cu totii cred ca ne gandim deja la vacanta. Cu un buget mai mare sau mai mic, tot ne dorim sa evadam din mizeria unui oras galagios, prafuit si plin de griji. Fie ca alegem un sejur in Grecia la oferta “Merg 2 si plateste 1”, fie ca alegem Bulgaria sau Croatia, ori ne tin buzunarele sa poposim pe meleaguri mai exotice, gandul urmator este cum facem sa vedem cat mai multe locuri si sa folosim in mod eficient timpul si banii.

Unii dintre noi prefera mijloacele de transport in comun, mersul pe jos sau inchiriaza ATV-uri, scutere sau biciclete. Insa si inchirierea unei masini se afla printre optiuni. O masina iti ofera independenta si posibilitatea de a ajunge aproape oriunde fara sa irosesti timp, chiar si bani. Eu, de exemplu, voi pleca pe o insula pe care e mai ieftin si mai eficient sa inchiriez o masina - aproximativ 22 de euro pe zi - decat sa iau un taxi, care numai pentru un drum mi-ar scoate din portofel aceeasi suma.

Desigur ca inchirierea unei masini poate fi cu dus si intors.

Inchirierea
unei masini in strainatate nu este intotdeauna cel mai placut start pentru o vacanta. In primul rand, se intampla sa stai la coada pentru a solicita o masina, apoi esti confruntat cu un contract destul de confuz. Si te intrebi: de ce nu pot companiile de inchirieri auto sa faca viata mai simpla pentru clientii lor, mai ales ca acestia sunt acolo pentru relaxare? Dar pana o vor face, iata trei lucruri de care trebuie sa fim constienti inainte de a semna pe linia punctata.

1.Probabil ca nu vei primi masina pe care ai rezervat-o

Firmele de inchiriere te oferteaza cu un tip de masina, dar nu garanteaza nici un model anume, iar daca faci rezervarea pe internet din dorinta de a fi sigur ca te va astepta masina selectata, ar trebui sa ai in vedere ca acest lucru nu se va intampla. Mie mi s-a intamplat asta cand am plecat in Franta si am rezervat o masina pe internet pentru a o prelua in aeroport cand ajung, insa nu mica mi-a fost mirarea cand mi-au zis ca nu mai este disponibila, “dar imi ofera alta din aceeasi clasa”. A! Iar daca masina va fi condusa de doua persoane, se poate percepe o taxa suplimentara pentru al doilea sofer. Mai bine “tacem si filosof ramanem”.

2.S-ar putea sa asteptati o vreme pana s-o puteti lua

Acest lucru se poate intampla daca faceti rezervarea prin intermediul unei companii aeriene , pentru ca si ceilalti pasageri este posibil sa fi procedat la fel. Incercati sa va ridicati bagajele repede sau sa trimiteti un camarad sa ia masina, inainte chiar ca bagajele de cala sa soseasca. In felul acesta evitati sa stati la coada pentru a semna contractul de inchiriere si pentru a lua masina.

3.Rezervarea ta “full-inclusive” s-ar putea sa nu fie atat de “completa” pe cat suna

Este posibil sa platesti mai mult cand ajungi fata in fata cu cel care iti inchiriaza masina, asta pentru a evita o plata extra-charge in cazul in care lovesti masina. Deci, practic, o asigurare. Daca faci greseala sa alegi cea mai ieftina oferta, te poti trezi ca, in caz de accident sau furt, ar trebui sa platesti din buzunar sute sau chiar mii de euro. Pe langa pretul inchirierii propriu-zise, operatorii mai blocheaza pe card o alta suma, drept garantie; acesti bani pot ramane blocati chiar si pentru doua saptamani.

In general, este bine sa alegem firme mici pentru a inchiria o masina, pentru ca stii exact ce vei lua. Plus ca, fiind vorba de concurenta, poti negocia un pret la fata locului si ai sanse mari sa obtii un deal foarte bun, mai ales in extra-sezon.

Bineinteles ca pot aparea si alte neajunsuri si nemultumiri, chiar va invit sa ni le impartasiti pentru a invata din ele.

Din fericire, formularele ce trebuie completate la inchiriere, sunt in limba engleza si, citind cu atentie, poti observa eventualele capcane.

Si nu uita sa verifici masina inainte de a-ti da semnatura!

Cititi mai multe pe Auto.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea