Stiinta & Tehnologie

#importanta verificari metrologice #verificari metrologice

Importanta verificarilor metrologice

In societatea moderna este important ca dispozitivele pe care le folosim pentru a masura cantitatile fizice din jurul nostru sa fie corecte. De la domeniul medical, la industria automobilelor pana la agricultura, obtinerea de masuratori exacte este esentiala pentru luarea deciziilor si indeplinirea sarcinilor.

Masurarea greutatii, a volumului, a lungimii si a timpului a devenit acum o parte a vietii noastre de zi cu zi. Selectarea corecta a unitatilor si masurarea exacta a elementelor sunt foarte importante in viata noastra de zi cu zi. Verificarea instrumentelor de masurare este un parametru important. Atunci cand utilizati contoare sau echipamente de masura cum ar fi greutati si scale pentru achizitii, vanzari sau orice alt tip de tranzactie intre dvs. si clientul dvs., sunteti obligat sa va asigurati ca faceti verificari metrologice in permanenta. In calitate de proprietar al echipamentului, sunteti responsabil pentru verificarea instrumentului. Atunci cand instrumentul dvs. de masurare a fost verificat, acesta poate fi folosit in mod legal pentru tranzactii si atat dvs., cat si clientul dvs. va puteti asigura ca tranzactia se bazeaza pe masuratori corecte.

In industrie exista mai multe verificari metrologice care se desfasoara in cele patru etape ale elaborarii unui produs:

  • In prealabil, in stadiul de cercetare deseori legat de cercetarea aplicata intr-un laborator;
  • Cand se testeaza prototipurile sau se testeaza calificarea produselor;
  • Cand produsele sunt fabricate;
  • Atunci cand aceste produse sunt verificate.

In aceste etape diferite, operatorul trebuie sa se poata baza pe citirea instrumentului de masurare, trebuie sa aiba dovezi ca instrumentul nu a depasit limitele. Cu alte cuvinte, trebuie sa fie in masura sa demonstreze ca verificarile masurarii sunt respectate.

Atunci cand verificarea unui instrument de masurare este pe cale sa expire, compania responsabila de functionarea dispozitivului de masurare sau o alta parte care utilizeaza masuratorile efectueaza verificari metrologice.

Dispozitivelor de masurare trebuie sa li se efectueze verificari metrologice intr-un laborator de metrologie acreditat Renar, pentru a putea oferi date corecte care sa ne permita sa luam decizii bune. Daca un dispozitiv nu se afla intr-o toleranta specificata, acesta este ajustat astfel incat sa se incadreze in limitele specificatiei.

Verificarile metrologice mentin procesele in siguranta

La masurarea oricarui parametru, cum ar fi forta sau curentul electric, este important ca toate cantitatile masurate sa fie corecte pentru a mentine siguranta produsului. Acest lucru ar putea reprezenta un pericol pentru siguranta daca acestea nu au fost supuse unor verificari metrologice.

Verificarile metrologice sunt importante

Efectuand verificari metrologice ale echipamentelor de masurare veţi respecta si cerinţele de reglementare. Daca echipamentul de masurare nu este calibrat si ajustat corespunzator, este posibil sa nu masurati corect. Acest lucru poate avea consecinte economice semnificative pentru dvs. si clientii dvs.

Verificarile metrologice va ajuta sa controlati si sa optimizati masuratorile dvs., reducand astfel incertitudinea dintre masura si citire. Mai mult, niste verificari metrologice asigura descoperirea timpurie a defectelor echipamentului de masurare, care pot preveni incertitudinea si pot genera economii mai mari.

Astfel, serviciile de etalonare aparatelor de masura si control sunt importante deoarece acestea ajuta la mentinerea calitatii, sigurantei si standardelor echipamentului dvs., ceea ce reduce costurile asociate functionarii acestora si creste eficienta instrumentelor. Sunt esentiale verificari metrologice pentru a va asigura ca procesele si echipamentele dvs. functioneaza asa cum trebuie.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea