Stiinta & Tehnologie

#windows mobile #htc touch diamond2 #review

HTC Touch Diamond2 Review

La inceputul lui 2009, in cadrul evenimentului Mobile World Congress, HTC a lansat noile modele htc touch diamond2 si HTC Touch Pro2, ambele terminale fiind variantele restilizate ale primelor Touch.

Desi derivate ale primei serii, noile modele au un design nou, mult mai atractiv decat modelele initiale si vin cu o paleta de imbunatatiri mai mult decat binevenite.

Caracterisitici HTC Diamond2

Desi este un telefon dedicat business, noul HTC Diamond2, asemenea primului model, este un telefonul ideal si pentru multimedia. Diamond2 ii face concurenta iPhone-ului mult mai mult decat o facea primul exemplar. Printre atuurile noului terminal se numara designul, conectivitatea, interfata imbunatatita si sistemul de operare Windows Mobile. HTC Diamond2 este un candybar care masoara 107,9 x 53,1 x 13,7 mm si cantareste 117 grame, adica este ceva mai robust decat primul telefon. Noul model isi schimba si ecranul care acum masoara 3,2 inch, dar ramane sensibil la atingere, cu rezolutie 480 x 640 pixeli si e capabil sa afiseze pana la 65.000 de culori. Deasupra ecranului gasim difuzorul telefonului si camera secundara VGA pentru videoconferinte .

Sub ecran se afla D-Pad-ul format din patru butoate fizice, toate insirate pe un singur rand. In extremitati sunt asezate tastele de apelare si respectiv terminare/respingere apel, iar intre ele se afla butonul meniului de Windows Mobile si cel de Back (reintoarcere in meniul anterior).

Spre deosebire de alte telefoane business, HTC Diamond2 nu dispune de prea multe taste dedicate . Laturile terminalului sunt de-a dreptul "imaculate". Singurele taste le gasim pe latura stanga este cea de volum, pe latura superioara, butonul de pornire/oprire telefon, iar pe cea inferiora, slotul pentru atasarea perifericelor, a cablului USB, sau a castilor. Nu trebuie sa uitam stylus-ul, care se afla in coltul dreapta jos. Totusi, acesta nu mai este magnetic asa cum il avea primul Diamond.

Partea dorsala este ocupata doar de camera foto de 5 MP, aceasta fiind o alta diferenta fata de primul model. Tot aici se observa si suprafata de plastic, care nu mai prezinta modelarea specifica primului Diamond, cu formele unei pietre slefuite, ci neteda si lucioasa. Din pacate, aceasta favorizeaza retinerea ampretelor, iar telefonul va trebui sa fie lustruit constant.

HTC Diamond2 este alimentat de un acumulator standard Litiu-Ion cu o capacitate de 1100 mAh, care in mod teoretic rezista in modul stand-by pana la 500 de ore si pana la 5 ore si jumatate de convorbiri. Din pacate, rezistenta aceastuia lasa de dorit. Dupa multe ore de incarcare, de la primele minute de navigari pe net si prin meniu, bateria a inceput sa dea semne de oboseala. Acumulatorul se va descarca si mai repede daca utilizatorul foloseste player-ul muzical sau pe cel video. Se recomanda formatarea corecta a bateriei.

Sistem de operare Windows Mobile

Terminalul Diamond2 ruleaza sistemul de operare Windows Mobile, versiunea 6.1. Telefonul suporta update la versiunea 6.5. Totusi, meniul telefonului a fost restilizat. In loc de varianta normala de Windows Mobile, utilizatorul are un meniu in stil matrice cu icoane care pot fi personalizate, fiecare aplicatie fiind asezata intr-un patrat prestabilit.

In modul standby ecranul lui HTC Diamond2 afiseaza ora, stadiul soneriei, meniul de apeluri, calendarul si banda de submeniuri: People, Messages, e-mail, internet, galeria foto/video, player-ul muzical, starea vremii , setari si programe. Dar aceasta este doar interfata de user TouchFLO care a fost si ea innoita. In partea de sus a ecranului, avem toolbar-ul de Windows care afiseaza noua varianta de meniu.

Totodata, utilizatorul are la dispozitie suita Office Mobile, Calendar, Contacts, Internet Explorer, Mesagerie, telefon, Programe, Setari si meniul de Ajutor. Chiar daca dispune de broswer-ul Internet Explorer, HTC Diamond2 vine cu Opera Mini preinstalat. Acesta poate fi gasit in meniul Programs, acolo unde utilizatorul mai descopera programe ca Windows Media player-ul classic, MSN messenger, YouTube sau GPS-ul. Office-ul este compus din Excel, OneNote, PowerPoint si Word, plus "sustinerea morala" a lui Java, .ZIP si Adobe Reader.

Modelul suporta mesaje SMS, MMS, e-mail si mesaje instantanee. Si in cazul HTC Diamond2, SMS-urile si MMS-urile impart o casuta postala, iar e-mail-urile au un inbox separat. Datorita interfetei TouchFLO ai la dispozitie ambele casute postale doar prin navigarea barei de icoane din ecranul principal. Bineinteles ca mesajele vor trebui sa fie scrise prin intermediul tastaturii virtuale si este recomandata folosirea stylys-ului din dotare.

HTC Diamond2 dispune de o tastatura "20 key" (compact QWERTY). Dar in bara de jos, intre submeniurile SEND si MENU exista o mica icoana patrata. De aici ai posibilitatea de schimbare a tastaturii, in QWERTY, aflanumerica (Phone keyboad) sau chiar tastatura de PC (9 key keyboard). Poti alege sa tastezi cu degetele sau cu stylus-ul. Tastatura are efecte de culoare verde care se activeaza la fiecare tasta apasata. Cand telefonul este inclinat pe orizontala, tastura devine automat "full QWERTY".

Playerul muzical al lui Diamond2

Pentru un telefon business, player-ul muzical al lui HTC Diamond2 se prezinta foarte bine, dar de aceasta data modelul impresioneaza si ca terminal multimedia. Totusi, ca si in cazul primului model, muzica redata prin difuzoarele externe nu are o calitate foarte buna. Odata atasate castile, lucrurile se vor schimba radical. Sunetul redat de casti este foarte bun, chiar si cu volumul la maxim, nu ai probleme de zuruit de fundal. Modelul vine si cu egalizator de sunet, dar care poate fi activat numai atunci cand castile sunt atasate.

Din pacate setul audio al lui Diamond2 nu este cel mai comod existent sau cel mai practic. E foarte posibil ca persoanele cu urechi mici sa nu reuseasca sa fixeze castile prea bine, iar dupa folosirea mai indelungata a castilor, acestea vor da dureri de urechi. Tot aici ne lovim de inca o problema, aceea ca nu exista un transformator cu mufa de 3,5 mm, aceste casti avand doar mufa proprietara HTC si nu pot fi inlocuite prea usor. Totodata, castile nu vin cu o clama de ancorare iar acestea vor aluneca frecvent din urechile in care nu pot fi fixate. Setul audio de la pachet are scopul de handsfree si nu neaparat de casti pentru playerul muzical.

Marirea spatiului de stocare se poate face pana la 4 GB. Terminalul dispune si de radio-ul FM cu RDS. Bineinteles ca e nevoie de castile atasate, pentru ca acestea preiau si rolul de antena.

Galerie si camera foto/video

Camera foto de care dispune HTC Diamond2 a fost si ea imbunatatita de la 3,2 MP la 5 MP, adica poate sa capteze imagini la o rezolutie maxima de 2592 x 1944 pixeli. In plus, obiectivul foto dispune si de autofocus, dar ca si in cazul primului Diamond, nu si de flash. Calitatea pozelor este mult mai buna, iar zgomotul de imagine este mult mai bine tinut sub control. Singura problema este ca obiectivul are tendinta de a capta imagini prea luminoase.

Este de mentionat faptul ca lentila de plastic care protejeaza obiectivul camerei se poate murdari usor sau pastreaza amprentele. Inainte de a capta o imagine, utilizatorul trebuie sa se asigure ca ca lentila este curata pentru a evita surprizele in timpul sesiunii foto. Senzorul mai dispune de zoom digital 2x, functii white balance, luminozitate, self-timer si efecte de culoare sepia sau negative.

Din pacate terminalul nu dispune de un buton fizic dedicat camerei foto. Fotografiile vor trebuie captate cu ajutorul unei taste virtuale aflate pe ecranul telefonului, lucru care va complica lucrurile. Mai mult, daca telefonul este tinut pe orizontal, captarea imaginilor se va face si mai greu datorita tastei virtuale. Utilizatorul va ajunge sa acopere obiectul cu degetele pentru a nu scapa telefonul pe jos in timp ce face poze.

Totusi, galeria foto a acestui terminal, aceasta ramane una din cele mai frumoase moduri de afisare a imaginilor datorita interfetei TouchFLO 3D. Utilizatorul poate alege sa navigheze prin galerie prin simpla gesticulere cu degetul pe ecran in sus sau jos, imaginile fiind afisate in 3D. Spre deosebire de primul model Diamond, navigarea prin galerie foto este acum mult mai usor de facut si mai fluida.

Obiectivul foto este capabil sa faca si capturi video. Rezolutia maxima pentru filmare este VGA la 15 fps (frames per second) si filmul va fi salvat in format MP4. Asemenea iPhone-ului, HTC Diamond2 este un veritabil player video portabil. Terminalul suporta formate video de Windows, iar utilizatorul poate instala un pachet de codecuri cu suport DiVX sau XViD.

Conectivitate

Unul din punctele forte ale telefonului este conectivitatea. HTC Diamond2 dispune de GPRS clasa 10 cu viteze de download cuprinse intre 32 - 48 kbps, EDGE tot clasa 10 cu viteze de download de 236,8 kbps, 3G cu HSDPA (7,2 Mbps), Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth versiunea 2.0 cu A2DP si port miniUSB. Navigarea pe Internet se face usor, pentru ca HTC Diamond2 dispune atat de broswer-ul Windows, Internet Explorer, cat si de Opera Mini sau de WAP 2.0 cu suport xHTML si HTML. In plus, utilizatorul are posibilitatea de zoom pentru citirea textelor mult mai usor.

Transferul de date se face si el foarte usor, atat prin Bluetooth cat si prin USB. Cablul USB are si rol de incarcator. In clipa in care cablul este conectat la PC, utilizatorul poate alege intre Active Sync si Disk Drive. Prima optiune necesita in schimb instalarea driverelor de pe CD-ul din pachet. Daca nu ai nevoie sau chef de asa ceva, alege optiunea Disk Drive care il va transforma pe HTC Diamond2 intr-un dispozitiv de stocare de date, iar PC-ul il va vedea ca atare, cu conditia sa existe inserat un card microSD.

Ultimul cuvant

HTC Diamond2 este un telefon mult mai bun decat primul model din aceeasi familie. Primeste puncte pentru look-ul compact, capabilitatile lui de conectivitate, interfata TouchFLO si camera foto, ambele reinnoite. Este depunctat insa de suprafata care atrage amprentele, difuzoarele externe care nu redau un sunet bun, castile, care nici la acest model, nu pot fi inlocuite si faptul ca modelul nu are o tasta dedicata foto.

Totusi, HTC prezinta o noua interfata si pentru sistemul de operare Windows Mobile, lucru care face navigarea prin meniu si folosirea telefonului o experienta mult mai placuta. Raportul pret-calitate a fost echilibrat mai bine de producatori, acest model apropiindu-se mai mult de titlul "iPhone Killer".

Galerie foto HTC Touch Diamond2

Galerie foto cu imagini captate cu HTC Touch Diamond2

HTC Touch Diamond2 - test video

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea