Stiinta & Tehnologie

#htc s740 #windows mobile #qwerty #telefon mobil #review

HTC S740 Review

Terminalul HTC S740 a fost anuntat oficial in luna august a anului 2008 si lansat o luna mai tarziu, in noiembrie. Modelul este de fapt o punte de legatura intre telefoanele HTC Touch Diamond si HTC Touch Pro .

HTC S740 este un model pe care unii il pot vedea "bizar" si asta datorita formei lui ceva mai aparte. Totusi, telefonul vine cu tastatura QWERTY completa fizica si sistem de operare Windows Mobile.

Caracteristicile lui S740

Asemenea altor modele HTC si acest telefon este dedicat business . Printre atuurile telefonului pot fi enumarate tastatura QWERTY completa, conectivitatea si sistemul de operare. Terminalul este un slider care masoara 116,3 x 43,4 x 16,3 mm si cantareste 140 de grame. Carcasa telefonului este confectionata din plastic lucios, care va deveni tinta amprentelor. HTC S740 are un ecran mult mai mic decat Touch Pro sau Diamond, de doar 2,4 inch, care nu este sensibil la atingere. Display-ul are rezolutie QVGA de 240 x 320 px si afiseaza 65.000 de culori. Ecranul acestui model este mult mai mic deoarece terminalul dispune si de tastatura alfanumerica fizica, asezata sub D-pad.

Deasupra ecranului gasim difuzorul telefonului si camera secundara VGA pentru videoconferinte. Sub ecran se afla D-Pad-ul format din sapte butoate fizice. Primele taste sunt desemante meniurilor de Start si Contacte, sub ele exista butoanele de apelare si de terminare/respingere apel, iar ultimul rand de taste este cel de "Home screen" si de Cancel/intoarcere in meniul anterior. Pe latura stanga gasim tastele volum, iar pe latura superioara, butonul de pornire/oprire. Latura dreapta are doar tasta dedicata aparatului foto , iar partea inferioara e gazda pentru slotul miniUSB pentru atasarea perifericelor (casti audio, cablu USB si incarcator).

HTC S740 nu are stylus, lucru evident in conditiile in care ecranul nu este tactil. Spatele telefonului este ocupat doar de camera foto de 3,2 MP, fara flash LED. Spre deosebire de partea frontala, capacul lui S740 nu este lucios, ci confectionat din plastic mat care nu pastreaza amprente, dar are aceasi forma de piatra pretioasa slefuita ca a modelului Diamond. Glisat, telefonul are o tastatura QWERTY completa lucru care nu poate decat sa bucure fanii. Tastele sunt bine delimitate si chiar destul de mari. Utilizarea tastaturii se face usor si pentru ca S740 nu este un telefon prea robust, deci pozitia de tinere este mai comoda.

Bateria lui S740 se afla sub capac. HTC S740 este alimentat de un acumulator standard Litiu-Polimer cu o capacitate de 1050 mAh, care in mod teoretic rezista in modul stand-by pana la 400 de ore si pana la sase ore de convorbiri. Totusi, de obicei in zona bateriei se gaseau si sloturile cartelei SIM sau chiar a cardului microSD. Spre deosebire de alte telefoane, acestea se afla in complet alt loc si anume pe spatele partii glisante. Aici exista un loc in care se introduc cele doua carduri. Primul este cel microSD, iar peste el, intr-un slot separat se va insera cel SIM.

Meniul lui HTC S740

Fiind un HTC, terminalul S740 ruleaza sistemul de operare Windows Mobile, versiunea 6.1. Din pacate acest modelul nu mai dispune de interfata de utilizator TouchFLO3D. Meniul telefonului poate fi navigat cu ajutorul rotitei/butonului de navigare de pe D-pad.

HTC S740 isi activeaza ecranul daca tasta de inchidere telefon este apasata scurt. In modul standby ecranul lui HTC S740 afiseaza ora, stadiul soneriei, meniul de apeluri, calendarul. Chiar daca HTC S740 ruleaza sistemul de operare Windows Mobile in cazul acesui telefon gasim meniul normal in stil matrice, navigarea facandu-se prin meniul de Windows care se activeaza din butonul de Start, stanga jos.

Ai la dispozitie suita Office Mobile, Calendar, Contacts, Internet Explorer, Mesagerie, telefon, Programe, Setari si meniul de Ajutor. Chiar daca dispune de broswer-ul Internet Explorer, HTC S740 vine cu Opera Mini preinstalat. Acesta poate fi gasit in meniul Programs, acolo unde utilizatorul mai descopera programe ca Windows Media player-ul classic, MSN messenger, YouTube sau GPS-ul. Office-ul este compus din Excel, OneNote, PowerPoint si Word, plus "sustinerea morala" a lui Java, .ZIP si Adobe Reader.
 
HTC S740 suporta mesaja SMS, MMS si e-mail. Mesajele SMS si MMS sunt stocate intr-o casuta postala, pe cand e-mail-urile detin un inbox separat. Serviciul de mesagerie e-mail suporta protocoalele standard POP3 si IMAP4. Atunci cand utilizatorul trimite mesaje, are posibilitatea sa o faca din tastatura standard alfanumerica sau QWERTY completa. Interfata mesageriei este aceeasi ca al alte modele care ruleaza Windows Mobile, dar navigarea prin meniu se va face mai greu, trebuind intodeauna ales meniul FOLDERS pentru a intra in inbox, mesaje trimise, sterse, salvate, etc.

Playerul muzical al lui S740

Din pacate S740 nu reuseste sa impresioneze la acest capitol. Daca doresti un sunet mai bun, poti incerca sa atasezi castile din dotare, dar nici atunci nu veai avea parte de o redare satisfacatoare, mai ales daca iti place sa asculti muzica. Pe de alta parte, S740 nu este un telefon dedicat muzical, nici macar unul multimedia, iar aceste inconveniente pot fi totusi trecute cu vederea.

Castile lui S740 nu sunt pentru toata lumea. Cei cu urechi mici ar putea sa aiba dificultati in fixarea castilor in urechi, acestea putand cauza chiar dureri de urechi si de cap. Tot aici ne lovim de inca o problema, aceea ca nu exista un transformator cu mufa de 3,5 mm, aceste casti avand doar mufa proprietara HTC. Totusi, pe firul castilor se afla handsfree-ul, acest fiind de fapt scopul principal al castilor. Din pacate, daca te-ai saturat de muzica stocata pe cei eventuali 4 GB de memorie, nu poti opta pentru ascultarea radioului FM pentru simplul motiv ca acest model nu ofera asa ceva.

Galerie si camera foto/video

Camera foto de care dispune HTC S740 este de 3,2 MP, adica poate sa capteze imagini la o rezolutie maxima de 2048 x 1536 px. Din pacate, senzorul foto nu ofera si autofocus si nici flash. Calitatea pozelor nu este foarte buna, dar zgomotul de imagine este tinut sub control destul de bine. O alta problema este ca obiectivul are tendinta de a capta imagini prea luminoase.

Merita mentionat faptul ca lentila de plastic care protejeaza obiectivul camerei se poate murdari usor sau pastreaza amprentele. Inainte de a capta o imagine, asigurati-va ca lentina este curata pentru a evita surprize la sfarsit. Camera foto mai dispune de zoom digital 2x, functii white balance, luminozitate, self-timer si efecte de culoare sepia sau negativ.

Telefonul mai poate sa captureze si imagini in miscare. Rezolutia maxima de capturi video este VGA si filmul va fi salvat in format MP4. Asemenea iPhone-ului, HTC S740 este un player video portabil veritabil. Terminalul suporta formate video de Windows.

Conectivitate

Un alt atu al lui HTC S740 este conectivitatea. Acesta are GPRS clasa 10 cu viteze de download cuprinse intre 32 - 48 kbps, EDGE tot clasa 10, cu viteze de download de 236,8 kbps, 3G cu HSDPA (7,2 Mbps), Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth versiunea 2.0 cu A2DP si port miniUSB. Navigarea pe internet se face usor, pentru ca HTC S740 dispune atat de broswer-ul Internet Explorer, cat si de Opera Mini sau de WAP 2.0 cu suport xHTML si HTML. In plus ai posibilitatea de zoom pentru citirea textelor mult mai usor.

Transferul de date se face si el foarte usor, atat prin Bluetooth cat si prin USB. Cablul USB are si rol de incarcator, dar lasand de-o parte acest aspect, in clipa cand cablul este conectat la PC ai posibilitatea sa alegi intre Active Sync si Disk Drive. Prima optiune necesita in schimb instalarea driverelor de pe CD-ul din pachet. Daca nu ai nevoie sau chef de asa ceva, alege optiunea Disk Drive care il va face pe HTC S740 un dispozitiv de stocare de date, iar PC-ul il va vedea ca atare. Asa ai posibilitatea sa stochezi muzica, poze filme si ce mai ai nevoie pe telefon.

Ultimul cuvant

HTC S740 reuseste sa impresioneze, dar si sa risipeasca anumite dubii. Scopul terminalului nu este prea clar, mai ales ca acesta vine cu o forma usor bizara. Totusi, capabilitatile lui il fac sa isi pastreze un loc fruntas in clasamentul "telefoanelor inteligente".

Primeste puncte pentru tastatura QWERTY completa care este foarte usor de folosit si pentru conectivitate. Este depunctat insa la partea audio -  difuzoarele externe slabe, casti care nu pot fi inlocuite, dar si de camera foto modesta. Telefonul va fi pe placul celor care prefera terminalele ceva mai conservatoare.

Galerie foto cu HTC S740

Galerie foto cu imagini captate de HTC S740

Test video realizat cu HTC S740

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea