Stiinta & Tehnologie

#android #review #htc hero

HTC Hero Review

Modelul Hero este, oficial, al treilea telefon mobil HTC care ruleaza sistemul de operare Android de la Google. Daca se ia in calcul si terminalul G1 care a fost de fapt un model sub emblema T-Mobile si Google si a fost doar fabricat de HTC, Hero este al patrulea venit in familia Android.

Telefonul a fost anuntat oficial la inceputul verii 2009, mai precis in iunie si lansat in magazine o luna mai tarziu, in iulie. In prezent, modelul poate fi achizitionat si de pe piata autohtona in patru variante de culori, alb, negru, albastru si maro.

Caracteristici HTC Hero

Modelul Hero este printre cele mai stilate modele lansate cu sistemul de operare al celor de la Google. Printre atuurile modelului se numara ecranul sensibil la atingere capacitiv, designul unic si conectivitatea. HTC Hero este un candybar care masoara 112 x 56,2 x 14,4 mm si cantareste 135 de grame. Partea frontala este ocupata de ecranul sensibil la atingere de 3,2 inch, cu rezolutie 320 x 480 pixeli si care afiseaza pana la 65.000 de culori. Modelul vine cu o forma mai ciudata, partea de jos, in care e situat D-Pad-ul este curbata in sus.

Deasupra ecranului sunt asezate difuzorul telefonului si doua leduri de atentionare care se activeaza in diferite momente, de exemplu atunci cand bateria se incarca ledul este rosu, iar cand acumulatorul e incarcat complet isi schimba culoarea in verde. Sub ecranul tactil se gasesc cinci taste fizice si trackball-ul care de obicei era gasit la terminalele BlackBerry. Tastele fizice reprezinta butoanele de apelare si terminare apel in extremitati si la mijloc, butonul Home, cel de meniu si sub ele cel de search (insemnata cu o lupa), plus cel de reintoarcere in meniul anterior. Navigarea prin meniu se face foarte usor cu ajutorul trackball-ului, dar ecranul tactil permite folosirea degetelor pentru navigare, mai ales ca display-ul este optimizat pentru atingerea cu degetul nu cu stylus-ul.

Pentru ca sistemul de operare este Android si nu Windows Mobile, un alt "OS" folosit de HTC, deblocarea ecranului se face prin apasarea tastei fizice MENU si glisarea in jos a unei benzi de pe ecranul tactil. Tasta "Home", marcata cu o casuta, duce utilizatorul pe ecranul principal, iar daca aceasta este apasata si retinuta in aceea pozitie, telefonul va deschide un meniu de shortcut-uri catre e-mail, mesaje, telefon, agenda, camera foto si sistemul meteo. Tasta de cautare va deschide automat Google Search impreuna cu tastatura virtuala .

Laturile lui Hero nu sunt deloc incarcate, cea dreapta fiind curata, cea stanga avand un singur buton dublu de volum, care controleaza atat volumul player-ului muzical, cat si soneria ceasului desteptator sau volumul soneriei de apel. Pe latura superioara se afla slotul pentru mufa standard de 3,5 mm, iar pe latura inferioara gasim microfonul si mufa microUSB. Totusi, pe latura stanga din perspectiva partii dorsale, sub capacul bateriei se afla si slotul cardului microSD. Marirea spatiului de stocare se poate face pana la maxim 16 GB, iar la pachet telefonul vine cu un card microSD de 2 GB.

Capacul acumulatorului acopera intreaga parte dorsala a telefonului. Aceasta portiune a carcasei este confectionata dintr-un plastic poros si mat, foarte placut la atingere care nu retine amprente, dar care se poate zgaria foarte usor. Chiar daca HTC Hero nu este cel mai compact telefon mobil cu ecran tactil, datorita texturii cauciucate de pe partea dorsala si formei telefonului, dispozitivul este mai usor tinut in mana si de manevrat. Din pacate, partea frontala va ramane tinta amprentelor din cauza ecranului tactil.

Sub capacul bateriei se gaseste un acumulator standard Litiu-Ion cu o capacitate de 1350 mAh, adica un exemplar mult mai bun decat normalele baterii ale celor de la HTC. Acumulatorul lui Hero rezista, in mod teoretic, pana la 440 de ore in retele 2G, 750 de ore in 3G si in modul stand-by si pana la opt ore de uzura intensa. Din pacate acest acumulator se descarca mult mai rapid, timpii indicati de HTC nefiind exacti in comparatie cu rezultatele testarii.

Meniul lui HTC Hero

Desi dotat cu un nou sistem de operare, meniului lui HTC Hero nu difera mult de alte telefoane mobile, OS-ul fiind foarte "prietenos cu utilizatorul". Meniul principal se actioneaza direct de pe ecranul tactil, tasta virtuala din stanga jos, sau prin butonul din D-pad insemnat cu MENU. Totusi, butonul Menu va deschide o serie de sase shortcut-uri catre programele telefonului, teme, favorite, wallapaper-uri, notificari si setari.

Ecranul telefonului este incarcat de widget-uri, iar utilizatorul are la dispozitie o paleta foarte larga de posibilitati de personalizare . Totodata, HTC Hero vine cu mai multe "tab"-uri ale ecranului pe care pot fi asezate alte shortcut-uri. Totusi, fanii HTC vor recunoaste usor stilul de afisare standard ale unor date gasite si la alte telefoane HTC. Atunci cand un widget este asezat pe ecran, utilizatorul trebuie sa aleaga din trei categorii prezente, Android widgets, cele standard si widget-urile HTC. Odata selectat "shortcut"-ul se va plasa pe "tab"-ul pe care a fost initial selectat sa apara.

Meniul telefonului pare standard cu icoane insirate pe patru randuri si patru coloane, dar de fapt utilizatorul are posibilitatea sa pargura meniul in sus si jos, descoperind o serie de alte submeniuri. Totodata, icoanele pot fi asezate in stil matrice, in lista sau in ordine alfabetica .

O caracteristica utila a lui HTC Hero este modul de salvare a numerelor de telefon. Daca majoritatea telefoanelor iti dau posibilitatea de copiere a unui numar de telefon pe cartela SIM dupa ce contactul a fost initial salvat pe telefon, HTC Hero  te lasa de la bun inceput sa alegi modul in care iti pastrezi contactele. O alta functie utila este cea dedicata wallpaper-urilor. Atunci cand utilizatorul isi selecteaza o imagine, mai poate alege care parte a imaginii va fi afisata pe ecran sau cat de mare sa fie.

Totusi, partea mai "ciudata" vine la mesagerie. Ca orice alt telefon, HTC Hero suporta mesaje SMS, MMS, e-mail si mesaje instantanee. Modelul dispune de acelasi sistem de stocare, SMS/MMS o casuta postala, e-mail una separata, dar  spre deosebire de telefoanele fara Android, utilizatorul nu ajunge niciodata sa vada mesaje in inbox pentru ca nu exista fisiere.

Metoda este usor incurcata pentru ca atunci cand utilizatorul va dori sa stearga mesaje nu va stii niciodata ce va sterge si ce nu. Pentru stergerea mesajelor utilizatorul va folosi butonul MENU din D-pad, va selecta "All", mesajele se vor grupa intr-o singura unitate care va putea fi apoi selectata si stearsa. Daca nu exista mesaje pe telefon se va deschide direct meniul de scriere SMS/MMS.

Selectarea SMS/MMS este si ea usoara, mesajele scurte transformadu-se singure in MMS-uri daca utilizatorul adauga formate multimedia (imagini sau video-uri). Pentru e-mail, HTC Hero vine dotat cu Microsoft Exchange ActiveSync si Gmail si cu suport pentru protocoalele POP3 si IMAP. Controlul si setarea de e-mail se fac usor, direct din taburile dedicate de pe ecranul telefonului.

Tastarea mesajelor nu este o treaba usoara pentru cei care nu sunt obisnuiti cu ecranele tactile. Hero are tastatura virtuala QWERTY completa tactila care este afisata atat pe verticala, cat si pe orizontala. Tastarea se face mai usor in sistem landscape (orizontala). Desi nu au un feedback haptic, tastele apasate emit culoarea verde pentru a indica faptul ca au fost activate.

Muzica cu HTC Hero

Desi nu este un telefon dedicat muzical, HTC Hero se descurca destul de bine. Player-ul muzical este acelasi folosit la alte terminale HTC, dar a fost usor stilizat. Si acesta afiseaza o "oarecare" interfata 3D, la schimbarea copertilor de albume exista o mica animatie. Ca si in cazul unor modele HTC, calitatea sunetului nu este cea mai buna, iar castile din totare nu ajuta prea mult. In primul rand acestea sunt destul de incomode si principalul lor scop este acela de handfree.

Daca se doreste schimbarea castilor, optiunile sunt destul de simple pentru ca terminalul vine dotat cu slot pentru conector standard de 3,5 mm. Din pacate, calitatea sunetului nu este imbunatatita cu mult, orice melodie fiind acompaniata de un zuruit, iar daca setul de casti este schimbat se pierde functia de handsfree. Player-ul muzical al lui HTC Hero sorteaza melodiile dupa albume, gen, compozitor sau dupa melodiile cumparate. Utilizatorul are la dispozitie functii de creare de playlist-uri, dar din pacate telefonul nu are un egalizator.

Utilizatorul poate asculta muzica in timp ce foloseste al meniu, mesagerie sau navigeaza Internetul. Totusi, atunci cand va incerca sa intre in player-ul muzical va trebui sa ajunga pe pagina principala, ca apoi sa intre in player, iar acest lucru va face playlist-ul muzical sa inceapa redarea de la melodia aflata in capul listei si nu la melodia pe care utilizatorul o asculta anterior.

Camera foto de 5 MP

Desi nu cel mai performant senzor foto de la ora actuala, HTC Hero vine dotat cu o camera foto de 5 MP cu autofocus, dar fara flash. Mai mult, acesta capteaza imagini foarte bune si asta spre deosebire de alte terminale HTC. Detaliile sunt destul de multe, iar zgomotul de imagine este destul de bine tinut sub control. Din pacate, terminalul nu are flash, iar in lumina scazuta, imaginile nu mai sunt la fel de clare.

Singura functie pe care telefonul o are asemenea altor modele rivale este cea de geo-tagging. Altfel, terminalul nu dispune de tehnologii de detectare a fetei sau a zambetului. Partea mai trista este faptul ca desi poate capta in format video, inregistrarea se face in rezolutie maxima QCIF cu 15 fps (cadre/secunda), iar aceste lipsuri se datoreaza sistemului de operare Android care inca nu ofera suport pentru aceste functii.

Conectivitate

Unul dintre atuurile telefonului este conectivitatea. HTC Hero dispune de conectivitatea standard GPRS clasa 10 cu viteze de download cuprinse intre 32 - 48 kbps, EDGE tot clasa 10 cu viteze de download de 236,8 kbps, 3G cu HSDPA (7,2 Mbps), Bluetooth versiunea 2.0 cu A2DP si port miniUSB. Mai mult, terminalul este compatibil si 3G cu HSDPA si Wi-Fi 802.11b/g.

Navigarea pe Internet se face foarte usor, pentru ca Hero dispune de broswer-ul Opera cu suport xHTML si HTML. Asemenea ecranului de iPhone, HTC Hero este capabil sa faca zoom in sau out prin "ciupirea" ecranului, iar raspunsul este foarte rapid. Mai mult, browser-ul web are suport flash, iar vizualizarea videoclipurilor YouTube sau a altor canale de acest gen se face foarte usor.

Transferul de date se face si el foarte usor prin USB. Daca utilizatorul va selecta optiunea de Mass Storage Device, va trebuie sa aiba un card microSD atasat telefonului. In caz ca acesta lipseste, transferul de date se va face prin programul special care se afla pe CD-ul din pachet. Din pacate conectivitatea Bluetooth prezenta suporta doar atasarea de dispozitive si nu de transfer de fisiere. HTC Hero vine si cu receptor GPS incorporat, iar informatiile pentru functia de aGPS se pot descarca prin conectivitate 2G, 3G sau Wi-Fi. Mai mult, modelul are si busola digitala si suportul Google Maps.

Ultimul cuvant

Concluzia finala despre HTC Hero este una favorabila. In ciuda unor neajunsuri mai mult sustinute de sistemul de operare care inca se afla intr-o transformare continuta, HTC Hero este un terminal exceptional, foarte capabil. Ecranul tactil raspunde foarte bine comenzilor, sistemul de operare exceleaza chiar daca ii lipsesc o serie de suporturi, iar designul original il fac pe Hero un favorit in randul terminalelor "smart" cu ecran tactil.

Din pacate, Hero este tras in jos de capabilitatile player-ului muzical, castile slabe si de faptul ca nu poate face capturi video la o rezolutie mediocra. Desi mesageria poate fi un element de mister pentru incepatori, aceste detaliu devine minor odata ce utilizatorul se obisnuieste cu noul sistem de operare. Potentialul pe care Android il prezinta nu ar trebui sa fie ignorat de producatorii care integreaza Linux, Windows Mobile, Symbian sau iPhone, Android-ul aratundu-si capacitatile sporite intr-un timp cu mult mai scurt decat rivalii.

Galerie foto HTC Hero

Galerie foto cu imagini captate de HTC Hero

Test video realizat cu HTC Hero

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea