Stiinta & Tehnologie

#wifi locuri publice #folosire wifi #wifi

Folosesti WiFi in locuri publice? Iata cat de rau poate fi acest lucru

Sa accesezi reteaua WiFi din locurile publice este o solutie la indemana si nu costa nimic. Insa exista anumite riscuri pe care este important sa le cunosti pentru a sti ce masuri de precautie sa iei ca sa navighezi in siguranta pe internet, chiar si atunci cand nu esti acasa.

Este periculos sa folosesti WiFi din locuri publice?

Problema adevarata apare atunci cand o retea WiFi este setata intr-un loc public sau la birou, iar cei care se ocupa de aceasta nu se asigura ca reteaua este sigura in momentul in care incepe sa fie folosita. Din cauza ca toate aceste masuri de precautie cu privire la securitatea unei retele WiFi necesita timp, bani si efort in plus, in multe cazuri nu se mai acorda atentia cuvenita si acestei etape. Din pacate, atunci cand nu sunt luate masurile de precautie necesare, cum ar fi o parola puternica, o perioada limita de timp pentru folosirea retelei WiFi si instalarea unor softuri speciale pentru filtrare, cele mai multe retele WiFi publice sunt vulnerabile la amenintarile hackerilor. In conculzie, retelele WiFi sunt de cele mai multe ori nu atat de sigure pe cat ar trebui sa fie, iar cei care le utilizeaza ar putea fi afectati.

Ce se poate intampla atunci cand folosesti WiFi in locuri publice

Exista un pericol real atunci cand folosesti WiFi in locuri publice? Pericolul vine din faptul ca reteua poate fi accesata de oricine, inclusiv de hackeri care pot fura prin intermediul acestei retele o serie de informatii personale ale celor care se conecteaza prin WiFi, in locul respectiv. Cu cat vorbim de un loc in care reteua WiFi este accesata de un numar mare de persoane, cu atat mai usor va fi pentru hacker sa fure informatiile despre utilizatori. Printe aceste informatii personale se numara parolele si numele de utilizator folosite, date legate de contul bancar, in functie de ce anume accesezi pe internet atunci cand esti conectat la o retea WiFi intr-un loc public.

Un alt pericol este acela ca este mai usor pentru utilizatori sa cada victimele atacurilor de tip phishing, atunci cand intra pe internet folosind un WiFi intr-un loc public. Prin atacurile de tip phishing sunt furate informatii personale cu ajutorul unor virusi care sunt transmisi prin diverse forme: linkuri, fisiere, etc.

Cum iti poti pastra datele in siguranta?

Vestea buna este ca nu trebuie sa renunti in a folosi WiFi in locurile publice, de teama de a nu cadea victima infractorilor. Exista cateva masuri de precautie pe care le poti lua pentru a fi in siguranta atunci cand navighezi pe internet, de la o retea publica. De exemplu, poti descarca o retea privata virtuala (VPN) care iti va asigura un plus de securitate atunci cand te conectezi la internet de la o retea WiFi intr-un loc public. O alta recomandare din partea specialistilor, este sa iti updatezi toate dispozitivele de pe care intri pe internet. Cu cat aceste dispozitive sunt mai actualizate cu atat mai in siguranta vei fi atunci cand accesezi internetul de la o retea WiFi intr-un loc public. Chiar daca actualizarea cu ultimele versiuni ale sistemelor de operare nu reprezinta o garantie ca telefonul, tableta sau laptopul nu pot fi infectate de un virus, riscul este ceva mai scazut decat atunci cand folosesti versiunile de acum sase luni sau mai vechi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea