Stiinta & Tehnologie

#studiu limbaj #cum citesti gandurile # activitate cerebrala

Fara aparare! S-a inventat sistemul care iti citeste gandurile!

Citirea gandurilor nu mai este de domeniul SF-ului: o echipa de cercetatori de la Universitatea din California, Berkeley, a inventat un decodor capabil sa "traduca" limbajul nostru interior!

Folosindu-se de un algoritm dezvoltat de ei insisi, oamenii de stiinta americani au reusit sa isi dea seama ce isi spuneau in gand un grup de voluntari, pe baza activitatii lor cerebrale.

Specialistii s-au folosit de tehnica electrocorticografiei pentru a obtine informatii despre activitatea cerebrala a unor pacienti in timp ce acestia citeau un text fie cu voce tare, fie in gand.

Apoi, s-au bazat pe informatiile adunate in timpul lecturii cu voce tare pentru a crea un "decodor" al lecturii in gand. Astfel, dupa ce au descoperit neuronii care se activau la citirea anumitor cuvinte, au putut sa identifice respectivii termeni si atunci cand voluntarii ii citeau in gand!

Expertii de la prestigioasa universitate americana planuiesc sa continue cercetarile in aceasta directie, sperand ca, pe viitor, acest tip de "decodor" sa ii ajute pe cei care nu pot sa vorbeasca sa comunice cu cei din jur.


Foto: dailymail.co.uk

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea