Stiinta & Tehnologie

#jeep #jeep grand cherokee #drive test

Drive test Jeep Grand Cherokee

Cand vorbesti de Jeep, numele trebuie pronuntat cu atentie, pentru ca este o legenda. Cred ca oricine ar fi in stare sa spuna, si fara Wikipedia, ca Jeep este cea mai veche si cea mai cunoscuta marca de autovehicule off-road. Ca in jurul oricarei legende si in jurul celebrei marci s-au creat multe povesti. Se spune ca numele Jeep a derivat de la initialele GP (Government Purposes), vehiculul fiind initial folosit de armata americana in timpul si dupa cel de-al doilea razboi mondial.

In prezent Jeep este o divizie a Chrysler. Desi prin excelenta american, totusi modelul testat, un Grand Cherokee, este produs pentru piata europeana, in Europa, mai precis in Austria. Timp de cateva zile am avut la dispozitie o herghelie de 218 cai putere, dispusi in V6 CRD. O minunatie de motor care dispunde de o minune de tehnologie: Variable Turbine Geometry. Explicatii detaliate despre noua tehnologie foto ), Cherokee merge cu tractiune integrala indiferent de conditii, insa adevarata distractie incepe cand activezi grupul reductor. Abia atunci regele este rege absolut si simti ca poti urca si varful Omu.

Revenind la interior, insertiile de piele, atat pe bord, cat si la fetele usilor, tapiteria de piele si butoanele mari, in renumitul stil american, toate dau senzatia de masina sigura, care nu sta la discutii cand vine vorba de calitate.

In ciuda gabaritului mare, masina se conduce extrem de usor. Senzorii fata/spate acompaniati de camera video, fac parcarea mastodontului o joaca de copii. Cutia de viteze automata in cinci trepte,  aduce de asemenea o usurinta teribila in condus. Insa, modulul de schimbare manuala a vitezelor (in patru trepte de data asta) mai mult m-a deranjat decat m-a ajutat, prin atingeri intamplatoare reusind sa aduc masina in trepte inferioare.

Dispay-ul computerului de bord este mic, asezat in partea de jos a turometrului si are tot ce trebuie, insa mi-ar fi placut o sincronizare cu unitatea multimedia pentru a permite afisarea informatiilor pe display-ul generos. Am reusit sa-mi configurez iPhone-ul pentru a functiona cu carkit-ul integrat, am beneficiat de mufa aux pentru a rula muzica de pe iPhone si am reusit sa ascult o carte audio citita de Dobrovolschi si asta fara incidente, in afara celor din romanul ascultat :) (Cititorul din pestera).

Am apreciat in mod deosebit incalzirea in scaune, mai ales pe vremea asta, si nenumaratele spatii de depozitare . Pe scurt, in doua cuvinte: lux si confort fara compromis.

Motorul vi l-am introdus la inceputul articolului. Prezent si pe Mercedes-Benz ML320, cei 3 litri dezvolta o putere impresionanta si impreuna cu automata, fac o echipa teribila: cuplu motor de 510Nm incepand cu 1600rpm, de unde rezulta un demaraj foarte bun si viteze schimbate lin, rapid si fara zgomot.

Fiabilitatea motorului ar trebui sa inlature orice grija legata de consum, daca ar fi sa ne ghidam dupa principiul "dai un ban, dar stai in fata". Insa, cei 10.8 litri/100km aratati de computerul de bord dupa 1000 km parcursi nu sunt deloc de speriat, ci, dimpotriva, un consum decent, tinand cont de dimensiunile masinii si capacitatea motorului. In plus, cei 80 de litri ai rezervorului iti permit sa parcurgi tara dintr-un capat in altul fara sa fie nevoie sa alimentezi.

Daca ar fi sa coboram din SUV, ceea ce nu va recomand pe vremea asta, si sa admiram masina din exterior, ne-am forma aceeasi parere. Masina premium, pentru oameni care stiu ce vor. Dupa facelift-ul primit, Grand Cherokee a devenit, mai ales in partea frontala, mult mai expresiv si dominant. Cu o postura atletica si un design modern, dar deloc incisiv, masina se prezinta impozanta si precisa, asa cum ar trebui sa fie orice SUV.

Spatiul interior mare si portbagajul foarte mare, fac din Grand Cherokee un tovaras extraordinar de drum luuuung. Daca ar fi sa vorbim de minusurile observate, in afara de sensibilitatea exagerata a manetei de la cutia de viteze, care a cauzat de cateva ori trecerea pe modulul manual, am observat o pozitionare proasta a butonului de deblocare a usilor care compromite efectiv spatiul de deasupra panoului usii, loc perfect pentru sofer sa-si odihneasca mana stanga. Busonul rezervorului se deschide destul de ciudat, cu cheia, deblocarea facandu-se in sensul acelor de ceasornic.

Concluzii

In urma cu ceva vreme eram intr-o delegatie, in SUA. Am fost socat sa vad femei la volanul unor SUV-uri, de genul Grand Cheroke. Coborau si umerii de-abia le ajungeau la manerul masinii. Am intrebat atunci mai multa lume, cum se explica fenomenul ca oameni mici, prefera masini mari, si de ce texanii conduc doar truck-uri. Mi-au dat un raspuns simplu: sa se protejeze. Sa conduci o masina mica intr-o tara in care 90% din ce vezi pe strada sunt SUV-uri, exista un risc ridicat ca la un moment dat unul din ele sa se catere pe tine. E mai bine ca in acel moment tu sa fii in masina care se catara, nu in cea catarata.

In concluzie, cine doreste siguranta, Jeep Grand Cheroke ofera asa ceva si am impresia ca este vorba mai mult decat de un sentiment. Cine doreste calitate, am observat ca in cazul Jeep, aceasta cam vine la pachet cu siguranta. Cine doreste motor mic cu un consum de 4%, masina cu care sa te strecori prin Bucuresti si sa o parchezi perpendicular pe trotuar, se poate indrepta spre altceva, Grand Cherokee se vinde in Romania doar cu motorul de 3 litri si are ceva mai mult de 2 tone.

Vezi toata galeria foto cu Jeep Grand Cheroke

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea