Stiinta & Tehnologie

Decizie fara precedent: Toyota opreste vanzarea a opt modele in SUA

Opt modele Toyota nu mai pot fi cumparate de clientii din SUA pe perioada nedeterminata. Decizia afecteaza aceleasi modele supuse unui recall din cauza unor probleme la pedala de acceleratie.

Toyota a suspendat oficial vanzarea a opt modele in Statele Unite. Masura este una fara precedent in istoria industriei auto din SUA, aceasta fiind legata direct de acele modele care sunt suspectate de probleme tehnice legate de pedala de acceleratie si care au fost rechemate in service in recall-ul de 2,3 milioane de unitati initiat in cursul saptamanii trecute.

"Siguranta clientilor nostri si restabilirea unui grad inalt de incredere in Toyota sunt elemente foarte importante pentru compania noastra. Aceasta actiune este necesara pana cand vom finaliza un remediu al problemei. Facem toate eforturile pentru a ne multumi clientii cat mai rapid posibil", a declarat vicepresedintele Toyota Group, Bob Carter.

MODELELE AFECTATE

Modelele scoase din productie sunt RAV4, Corolla, Matrix si Avalon (intreaga productie actuala) si o parte din versiunile de motorizare ale modelelor Camry , Highlander, Tundra si Sequoia . Decizia de suspendare a vanzarilor nu afecteaza modelele Scion si Lexus si niciuna dintre versiunile Prius, Tacoma, Sienna, Venza, Solara, Yaris, 4Runner, FJ Cruiser, Land Cruiser si Camry Hybrid, toate acestea fiind disponibile spre vanzare.

Unul dintre cele mai importante efecte ale deciziei Toyota SUA este inchiderea productiei a cinci uzine Toyota din SUA pentru cinci saptamani cu incepere de la 1 februarie, pentru ca acestea sa nu produca un surplus de modele care vor in grosa inutil stocurile.

REACTII NEGATIVE SI POZITIVE

Reactiile specialistilor nu au intarziat sa apara, multi dintre analistii auto de peste Ocean afirmand ca problemele Toyota sunt mai serioase decat parea la prima vedere. "Aceasta decizie fara precedent de arata cat de serioasa este o problema legata de siguranta. S-a inceput cu niste covorase la prima vedere inofensive si s-a ajuns la inchiderea completa a unor uzine pentru o perioada destul de lunga si cred ca intreaga credidibilitate a companiei japoneze poate fi pusa in discutie in acest moment . Ultimele episoade pot sa aiba un impact serios pe termen lung, insa exista si contraexemple ale unor companii care au trecut fara efecte peste probleme de acest tip, cum este Ford", a declarat Michelle Krebs, senior analist al Edmunds.com

Exista si opinii care indreptatesc Toyota si are arata ca japonezii au luat cea mai inteleapta decizie in contextul actual. "Era nevoie ca Toyota sa trimita un mesaj clar care sa arate ca le pasa mai mult de clienti decat de profit. Si japonezii au facut acest lucru" sustine directorul executiv Edmunds, Jeremy Anwyl.

RECALL EXTINS SI IN EUROPA?


Toyota a anuntat la inceputul acestei saptamani ca recall-ul inceput in Statele Unite ar putea sa se extinda si in Europa. Desi nu exista date clare din partea japonezilor, presa nipona avansa un numar de doua milioane de unitati afectate in Europa.

Cititi mai multe pe Automarket.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea