Stiinta & Tehnologie

#conectarea sistem Home-Cinema #conectare HDMI #porturi HDMI #hdmi

Cum si ce device-uri poti conecta prin HDMI?

Standardul HDMI (High-Definition Multimedia Interface) a inceput sa fie folosit in productia de masa din 2003 si este menit sa inlocuiasca metodele mai vechi de conectare audio-video cum ar fi VGA si S-video. Spre deosebire de aceste metode analogice, standardul modern HDMI transmite semnal in format digital atat audio cat si video.

HDMI este una dintre cele mai simple moduri de a conecta diferite dispozitive, si necesita foarte putina configuratie. Este important sa intelegi ca un singur cablu HDMI va transmite atat semnalul video, cat si audio catre monitorul tau. In plus, HDMI ofera cea mai buna calitate a sunetului cat si a imaginii dintre toate modurile diferite in care poti conecta dispozitivele.

Te voi indruma in continuare despre cum sa conectezi diferite device-uri prin intermediul HDMI.

Conectarea la un sistem Home-Cinema

Identifica porturile HDMI ale dispozitivelor. Daca ai un receiver cu suficiente porturi de intrare HDMI, iar televizorul are si el cel putin o intrare HDMI, ar trebui sa-ti poti conecta toate dispozitivele prin sistemul home-cinema, pentru a obtine cea mai buna calitate posibila.

In mod normal, daca ai televizorul mai nou de 2009, el ar trebui sa suporte HDML 1.3 ART (Audio Return Channel), permitandu-i sa trimita receiverului si semnal audio, prin sistemul home-cinema. in situatia in care televizorul nu suporta versiunea HDMI 1.4, poti sa folosesti separat un cablu audio. Pentru cea mai buna calitate, recomand un cablu audio digital. Conecteaza cablul digital la iesirea audio a televizorului si la intrarea audio a receiverului.

La receiverul tau poti conecta diverse dispozitive: DVD/Blu-ray player, console gaming si multe altele. Daca acesta are putine porturi HDMI, conecteaza prin HDMI dispozitivele pe care le folosesti cel mai mult, iar pentru restul gaseste alte moduri de conectare. Spre exemplu, daca receiverul tau dispune doar de doua intrari HDMI, si tu folosesti un Playstation 4, un Roku si un DVD player, conecteaza Playstation-ul si Roku la HDMI, iar pentru DVD-player foloseste un cablu video component (YPbPr).


Conectarea direct la televizor

in cazul in care nu folosesti un sistem home-cinema, iti poti conecta in continuare dispozitivele HDMI direct la televizor. Majoritatea televizoarelor moderne au cel putin doua intrari HDMI. Daca ai de gand sa folosesti mai multe dispozitive HDMI iar televizorul nu dispune de suficiente porturi de intrare, poti achizitiona un switch HDMI care iti va suplimenta numarul de porturi HDMI disponibile. Cu ajutorul protocolului activat HDMI-CEC, poti sa controlezi dispozitivele conectate cu ajutorul telecomenzii televizorului. Functia trebuie activata pentru fiecare dispozitiv pe care vrei sa-l controlezi.

PC-uri - in situatia in care PC-ul sau Laptop-ul tau nu dispun de port HDMI, dar dispun de iesire video precum DVI sau Displayport, poti achizitiona un adaptor HDMI care sa-ti permita conectarea unui cablu HDMI. Daca ai nevoie de conversie DVI la HDMI, va trebui sa utilizezi un cablu separat pentru audio, deoarece DVI nu transfera semnal audio. Exista, de asemenea, adaptoare USB-la-HDMI pentru calculatoare fara porturi video.

Console de gaming - Conecteaza consola la portul HDMI al televizorului. Majoritatea consolelor de gaming aparute in ultimii ani (mai putin primele versiuni de Xbox 360 si Wii) suporta HDMI. Majoritatea consolelor vor detecta automat conexiunea HDMI.

Acum ca le-ai conectat pe toate, iti doresc o seara frumoasa alaturi de prieteni!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea