Stiinta & Tehnologie

#fibra optica

Cum se sudeaza fibrele optice?

Retelele de fibra optica reprezinta cea mai buna metoda de transport a informatiilor pe distante lungi, pentru ca au o fiabilitate superioara, nu prezinta risc de interferente electromagnetice si au latime de banda mai mare decat alte tipuri de cabluri, de exemplu cele din cupru.

 

Popularitatea acestor sistemele de fibre optice se bazeaza pe accesibilitatea lor, atat ca pret, cat si ca instalare si implementare, astfel ca le regasim in retele LAN, sisteme video de supraveghere analogice si IP, instalații S/MATV si sisteme de alarma.

Practic toate domeniile in care se vehiculeaza informatii utilizeaza transmisii optice, de aceea este necesara cunoasterea in detaliu a operatiunilor pe care le implica aceasta tehnologie. Instalarea unei retele de fibra optica presupune rutarea cablurilor, pozitionarea sectiunilor terminale, inclusiv cu lungimi de rezerva, in cadre de distributie si cutii de instalare, sudarea fibrelor cu pigtail-uri (splicing).

Cea mai delicata operatiune este cea de splicing, pentru ca trebuie utilizate instrumente speciale, iar specialistii care efectueaza aceste lucrari trebuie sa aiba un inalt nivel de precizie.

Conectarea fibrelor optice este mai greu de realizat decat in cazul cablurilor electrice: se taie capetele fibrelor si sunt unite mecanic sau prin sudare cu arc electric. Sunt necesari conectori speciali pentru conexiuni ce pot fi ulterior inlaturate. Sudarea fibrelor optice se realizeaza mecanic sau termic (sudare de fuziune).

Sudarea fibrelor optice cu splice-uri mecanice

Acest tip de sudare necesita costuri relativ reduse, care constau in achizitionarea echipamentului de baza, format din foarfece pentru taiere, stripper de fibre, cleaver de fibre si solvent special pe baza de alcool, de tip IPA. Pentru a verifica rezistenta sudurii se utilizeaza un tester de fibra optica, iar experienta instalatorului care efectueaza sudarea reprezinta un factor decisiv in succesul acestui demers. Daca o singura imbinare este realizata defectuos, serviciul de transmisie a datelor prin fibra optica poate fi afectat pentru mai multi useri.

Atenuarea performantelor in urma operatiunilor de sudura cu splice-uri mecanice reprezinta un dezavantaj al acestei metode si se recomanda utilizarea ei pentru legaturi relativ scurte.

Splicing de fuziune

Sudarea termica este recomandata pentru retele complexe si necesita utilizarea unui aparat de sudura a fibrelor optice, cu ajutorul caruia se realizeaza operatiunile de sudare mult mai rapid si in conditii superioare de calitate.

Costurile pentru achizitionarea unor astfel de echipamentele profesionale sunt ridicate, dar exista pe piata modele accesibile de splicere de fuziune, potrivite pentru implementarea proiectelor de dimensiuni mici si medii.

La alegerea unui splicer trebuie avute in vedere anumite detalii precum numarul de suduri ce se pot efectua în timpul unei instalari si capacitatea lunara, respectiv anuala de a efectua in mod constant astfel de operatiuni.

Pentru instalarea unor sisteme si retele complexe de fibra optica se recomanda utilizarea unor dispozitive performante, cu baterii de capacitate mai mare, colectare automata a resturilor de fibre după taiere si eficienta superioara in realizarea unei imbinari.

Un model apreciat de profesionistii in montarea de sisteme de fibra optica este splicerul Signal Fire AI-9, un aparat de sudat fibra optica pe care il achizitionati impreuna cu toate accesoriile necesare: powermetru, sursa laser, trusa de unelte, tava retractabila, cleaver de fibra cu suport special inclus, sticla pentru alcool IPA, stripper universal, set de electrozi de rezerva, stripper pentru cabluri plate, perie de curatare, sursa de alimentare cu adaptor USB, curele de transport pentru splicer si cutie de unelte, set de chei pentru inchiderea cutiei.

Un astfel de echipament performant arata cum se sudeaza fibrele optice pentru o calitate impecabila a retelei si pune la dispozitia utilizatorilor 6 motoare pentru pozitionarea fibrelor, opiuni de aliniere de baza sau de aliniere a placajului, optiune de mod auto, factor de marire de pana la 300 de ori, procesor quad-core ce asigura timpi de raspuns rapid, un excelent timp de splicing care porneste de la 5 secunde, o perioada rapida de încălzire (15 secunde pentru un manson de 40 mm) si o configuratie compatibila cu aplicatia dedicata acestei operatiuni, disponibila pe smartphone-uri Android si iOS. 

Sursa foto: piqsels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea