Stiinta & Tehnologie

#hackeri #telefon #atac hackeri

Cum sa-ti feresti telefonul de hackeri

Telefonul face parte din viata noastra si sunt multe actiuni pe care le facem prin intermediul acestuia, de dimineata si pana seara. Fie ca efectuam plati prin serviciile online ale bancilor, ne planificam viitoarea vacanta sau trimitem zeci de mesaje si email-uri zilnic, telefonul nu are cum sa ramana neutilizat. Din acest motiv, este foarte important sa protejam atat dispozitivul in sine cat si datele pe care le aveam stocate pe aceasta, de atacurile hacker-ilor.

Evita reteua WiFi publica

Atunci cand folosesti o retea publica WiFi exista pericolul ca telefonul tau sa fie afectat din cauza hacker-ilor care distribuie software virusat catre toate dispozitivele care se conecteaza la respectiva retea. Foloseste intotdeauna o retea VPN in locul retelelor neprotejate folosite de multi utilizatori.

Nu folosi incarcatoare publice

Atunci cand folosesti incarcatoarele care se afla in locuri publice exista riscul ca atat telefolul cat si datele de pe el sa fie compromise. Exista modele de telefoane dotate cu anumite functionalitati care permit doar incarcarea bateriei, fara ca alte date de pe telefon sa poata fi transmise.

Asigura-te ca folosesti o parola puternica

Poate parea incredibil, insa multi utilizatori de smarphone-uri nu au setata o parola sau un cod PIN. In aceasta situatie, exista pericolul ca telefonul sa fie atacat de hackeri cu multa usurinta, deoarece sunt necesare doar cateva secunde pentru ca pe dispozitiv sa fie instalate aplicatii prin care se poate monitoriza tot ce faci pe telefon.

Foloseste autentificarea in doi pasi

Atunci cand folosesti autentifcarea in doi pasi pentru telefon sau pentru anumite conturi pe care le folosesti, cum ar fi cel de email sau cel bancar, poate face diferenta atunci cand devii victima hacker-ilor. Autentificarea in doi pasi adauga un grad ridicat de siguranta atat pe dispozitivul folosit, cat si conturilor pe care le utilizezi.

Nu folosi optiunea "Previzualizare Text" pe ecran

Previzualizarea este ceea ce vezi pe ecranul blocat atunci cand cineva iti scrie un mesaj. Motivul pentru care nu ar trebui sa o folosesti este acela ca optiunea ii ofera acces hacker-ului la mesajele tale text, chiar daca nu are o parola ca sa poata debloca telefonul.

Sterge email-urile vechi

In cazul in care nu ai sters email-urile vechi pana acum, probabil arhiva ta este una cuprinzatoare. Ce poate face un hacker in aceasta situatie este sa iti sparga contul de mail si sa aiba in acest fel acces la toate serviciile si website-urile pe care le-ai folosit pana atunci.

Nu da click pe link-uri necunoscute din social media

Atunci cand dai click pe orice fel de link gasit in social media exista riscul sa ajungi pe site-uri unde telefonul si datele vor fi expuse virusilor si altor aplicatii contaminate care pot distruge atat telefonul cat si informatiile pe care le ai stocate pe acesta.

Nu folosi functia de localizare

Atunci cand faci public locul in care te afli folosind aceasta optiune automata de pe retelele de socializare iti poti pune in pericul atat siguranta fizica, cat si cea financiara. Hackerii vor folosi aceasta informatie pentru a-ti trimite atat mesaje prin email de tip phishing, dar poti deveni chiar si victima spargatorilor de locuinte, care stiu in acest fel cand nu esti acasa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea