Stiinta & Tehnologie

#anvelope #iarna #ingrijire #pregatire #masini

Cum sa iti pregatesti masina pentru iarna

Iarna este momentul in care masina ta are nevoie de o atentie deosebita. le speciale, lopata pentru zapada, lanturile pentru zapada sau lichidul pentru parbriz care suporta temperaturi scazute sunt doar cateva dintre lucrurile cu care trebuie sa iti echipezi masina o data cu instalarea iernii.

 

de iarna

Cea mai frecventa greseala pe care majoritatea soferilor o fac este aceea ca nu isi echipeaza masina cu corespunzatoare, circuland iarna cu echipamentul destinat sezonului cald.  Acest aspect este, de foarte multe ori, vinovat de producerea alunecarilor masinii si, implicit, a accidentelor.

In cazul in care nu iti permiti sa cumperi doua randuri de , poti opta pentru cauciucurile “All season”,  insa chiar si acestea nu pot fi utilizate pentru mai multe sezoane la rand.

Lanturile antiderapante

Un sofer responsabil nu pleaca pe timp de iarna fara lanturi in portbagaj. Acesta se folosesc de obicei atunci cand drumul este aproape impracticabil. Ele se monteaza doar pe rotile cu tractiune si folosesc insa doar atunci cand este necesar pentru ca utilizarea lor indelungata pot duce la distrugerea jantelor si a cauciucurilor (se rup bucati mici de cauciuc).

Atentie:  cand masina ta este echipata cu aceste lanturi, pornirea de pe loc trebuie sa fie cat mai lina, fara derapaje. De asemenea, in cazul utilizarii acestora, nu trebuie sa rulezi cu o viteza mai mare decat cea recomandata de producator (scrie pe cutie).

Dimensiunea lanturilor depinde de marimea cauciucurilor asa ca este important sa iti cumperi un set potrivit pentru masina ta.

Lopata pentru zapada

Daca vrei sa pleci cu masina dupa ce a nins o noapte intreaga, exista foarte mari sanse sa ai nevoie de ajutorul unei lopeti de zapada.  Acest produs se gaseste atat in magazinele de specialitate cat si in supermarketuri.

Importanta antigelului

Circuitul de racire al motorului se face cu ajutorul unui radiator si al unei elice (tip ventilator) atasata de acesta. Prin radiator trece un lichid numit antigel menit sa ajute la racirea motorului si care este recirculat cu ajutorul pompei de apa.

Antigelul se cumpara concentrat din comert, diluarea acestuia facandu-se la umplerea rezervorului dedicat: pe timpul iernii este recomandata folosirea/diluarea astfel: 50% antigel, 50% apa pentru a rezista la temperaturi de sub -30 grade.

Utilizarea bateriei

Iarna bateria se consuma mult mai repede decat in celalalte anotimpuri . Deoarece motorul este foarte rece la pornire,  va avea nevoie de mai multa energia pentru a porni, lucru care solicita bateria de doua-trei ori mai mult decat in mod normal. Pentru ca totul sa fie mai usor, in momentul in care incerci sa pornesti motorul, asigura-te ca nu este aprins niciun dispozitiv care sa consume bateria. Asadar, radioul, farurile, climatizarea, stergatoarele etc se pot porni (nu simultan) numai dupa cateva momente de la pornirea motorului.

Este recomandat sa tii in portbagaj cabluri electrice , extrem de utile in cazul in care bateria masinii tale nu mai face fata singura si are nevoie de o stimulare.

Dezghetarea parbrizului

Din fericire au parut metode mai eficiente pentru dezghetarea geamurilor. Acum nu mai este nevoie sa stai in frig si sa razuiesti geamurile. Poti folosi direct spray-uri care au rolul de a dizolva rapid gheata de pe parbrizul masinii.

Iata aici cateva astfel de produse:

Spray pentru dezghetarea parbrizului 1

Spray pentru dezghetarea parbrizului 2

Spray pentru dezghetarea parbrizului 3

Lichidul pentru parbriz

Pe perioada verii, masina ta se va descurca cu orice fel de lichid de parbriz, insa cand temperaturile scad drastic, este necesar un lichid care sa suporte frigul si sa reziste inghetului. In comert se gasesc produse care pot rezista pana la – 40 de grade Celsius.

Stergatoarele

Daca masina ta este acoperita cu zapada, nu incerca sa o indepartezi cu ajutorul stergatoarelor. Risti sa strici motorasul care ajuta la functionarea acestora si exista foarte mari sanse sa distrugi si lamelele stergatoarelor (se rup bucatele din ele).

Cel mai bine este sa cureti geamurile cu ajutorul unei maturi speciale, sa indepartezi gheata , iar apoi sa dezlipesti cu grija stergatoarele de pe parbriz. Doar dupa aceea pot fi folosite.

Evita folosirea franei de mana

Cand temperaturile se afla sub zero, cel mai bine este sa renunti la utilizarea franei de mana deoarece exista riscul  de a ingheta cablul acesteia si, astfel, blocarea si imposibilitatea de a pleca cu masina.

Este suficient sa lasi masina in prima sau a doua treapta de viteza.

Spalarea masinii

Chiar daca tii ca aspectul masinii tale sa fie impecabil chiar si iarna, trebuie sa ai foarte mare grija in ceea ce priveste spalarea acesteia cand este foarte frig afara. O simpla plimbare la spalatorie poate duce la inghetarea apei in incuietori sau imposibilitatea de a inchide/deschide portierele, portabagajul ori capota.

Inainte de a-ti spala masina, asigura-te ca cei de la spalatoria auto dispun de uscator cu aer cald, care sa indeparteze in totalitate apa, chiar si din cele mai ascunse colturi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea