Stiinta & Tehnologie

#masina #vara #pregatire

Cum sa iti pregatesti masina de vara

Daca iarna ne-a luat prin surprindere si multi dintre noi ne-am trezit prin nameti cu cauciucuri de vara , anotimpul calduros ii pregateste din timp pana si pe cei mai intarziati.

Temperaturile ne mangaie trupurile istovite de gerul unei ierni grele, insa, nu peste mult timp, gradele Celsius vor urca intr-atat incat efectele arsitei va lasa urme si asupra automobilului personal. Pana atunci insa, sunt cativa pasi de urmat pentru a-ti pregati masina de vara.

In primul rand trebuia sa fi schimbat le si uleiul de motor. Apoi verifica placutele de frana si acumulatorul, daca nu vrei sa ai surprize. Un ulei cu o vascozitate mai mare este potrivit pentru sezonul estival. De asemenea, lichidul de parbriz de iarna trebuie inlocuit cu cel de vara, iar bujiile si acumulatorul analizate. Arunca o privire si asupra suspensiilor, radiatorului si instalatiilor electrice. Asigura-te ca stergatoarele functioneaza impecabil.

Revenim la le de vara, care, odata schimbate, trebuie sa fie corect presurizate. Cauciucurile de vara asigura un spatiu de franare mai scurt, o scadere a consumului de combustibil si ofera o stabilitate sporita in mers. Si caroseria trebuie pregatita pentru temperaturile ridicate din timpul verii. De aceea este indicat sa utilizam ceara pentru a proteja vopseaua. Aplica un strat de ceara auto odata la cinci-sase saptamani, pentru pastrara luciul vopselei.

Solutiile de ceara din comert pot fi aplicate si cu un burete sau o bucata de material textil, insa este recomandat sa le aplici cu ajutorul unei masini electrice de ceruit, care iti poate usura munca. Daca au aparut si zgarieturi pe timpul iernii, poti apela la creioanele speciale pentru acoperirea fisurilor, dupa care aplici un strat de polish. Daca nu vrei sa te legi la cap cu aceste operatiuni, te poti adresa unui service auto.

Un sfat peste care nu trebuie sa treci sub nicio forma este utlizarea parasolarului. Astfel, chiar daca ai tratat caroseria cu ceara de cea mai buna calitate, parcheaza totusi masina intr-un loc umbros si foloseste neaparat un parasolar de calitate. Desi metoda poate parea anevoioasa, este mult mai sanatos pentru interiorul masinii tale (eviti formarea crapaturilor pe bord, incalzirea volanului si a comenzilor de la soare) decat orice alta improvizatie (cartoane, hartie, ziare).

Asigura-te ca vei avea un habitaclu racoros. Sistemul de aer conditionat trebuie verificat la un service autorizat. Incarcati instalatia cu freon daca acest lucru este necesar. Asigura-te ca acesta functioneaza pe toate treptele de viteza si pe intreaga gama de temperatura, pentru a nu avea neplaceri pe viitor. Instalatia de aer conditionat trebuie utilizata tot anul, macar 10-15 minute pe saptamana, pentru a asigura o functionare optima.

Temperaturile ridicate pot ameninta si elementele mecanice ale vehiculelor, cum ar fi trenul motor si sistemul de racire. Un termostat defect, care se deschide incomplet, iti poate supraincalia motorul in repetate randuri, provocand daune insemnate daca nu este inlocuit la timp.

Acum ca masina iti merge brici, fa-i plinul si porneste intr-o mini-excursie spre munte. Nimic nu poate fi mai relaxant decat o plimbare pe serpentinele care strajuiesc Carpatii. PS: Mare grija la pedala de acceleratie! Nu uitati ca viata voastra si a celor apropiati este mult mai importanta decat senzatiile tari.

Cititi mai multe pe Auto.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea