Stiinta & Tehnologie

# alegere baterie auto #baterie auto

Cum sa alegi corect o baterie auto

O baterie auto descarcata nu este o situatie cu care soferii si-ar dori sa se confrunte, dar, din pacate, este posibila. Astfel, identificarea la timp a semnelor care anunta ca acest element vital functionarii autovehiculului este defect poate preveni aparitia situatiilor neplacute si poate conduce la economisirea de bani si de timp.

 

Chiar si cei mai putin experimentati conducatori auto pot sa invete care sunt semnalele ce anunta defectarea unei baterii auto si sa achizitioneze una noua, urmand sa o inlocuiasca apoi intr-un service autorizat.

Semnale care anunta ca acumulatorul auto trebuie inlocuit

Bateria auto este sursa de energie care ajuta motorul masinii sa porneasca si care face posibila functionarea consumatorilor electrici. Data fiind importanta acesteia, este necesar sa se urmareasca anumite semnale pe care le transmite atunci cand se descarca sau atunci cand este defecta:

  • bateria este umflata;

  • nivelul electrolitului din bateria auto este scazut;

  • atunci cand soferul incearca sa porneasca masina, dureaza mai mult pana ce motorul porneste;

  • se simte un miros puternic de sulf, fapt care semnaleaza scurgeri de acid;

  • bateria a depasit termenul de valabilitate recomandat de catre producator.

Starea bateriei auto trebuie verificata periodic, in special dupa ce au fost parcurse distante foarte lungi. De asemenea, daca masina nu a fost utilizata in sezonul rece, iar bateria nu a fost demontata de pe masina si tinuta in interior, in conditii optime, cu siguranta va trebui inlocuita.

Alegerea unei baterii auto: ce trebuie luat in considerare

Durata medie de viata a bateriilor auto este estimata in jurul a 4 ani. Cu toate acestea, unele baterii pot ceda mai repede sau, dupa caz, pot functiona impecabil chiar si dupa ce au depasit perioada recomandata.

Oricum, in cele mai multe situatii, acumulatorii auto intampina probleme inainte de termen, indeosebi din cauza ingrijirii precare. Nu trebuie astfel sa se inlocuiasca in ultima secunda, ci din timp, inca de la detectarea semnalelor, deoarece amanarea poate influenta negativ performantele masinii.

Achizitionarea unei baterii auto trebuie facuta cu atentie, luandu-se in calcul urmatoarele:

Amperajul si dimensiunile

Pentru achizitionarea corecta a unei baterii auto este recomandata verificarea cartii tehnice a autoturismului detinut, pentru a afla sugestiile producatorului. In manualele tehnice sunt specificate toate detaliile necesare, de la capacitatea corespunzatoare, la amperaj si dimensiuni.

De altfel, este exclusa achizitionarea si utilizarea unei baterii cu specificatii tehnice sub necesitatile vehiculului: bateriile auto de capacitate mica nu vor face fata solicitarilor motorului.

Pentru siguranta achizitionarii, se poate apela la serviciile unui specialist, care nu doar comercializeaza acumulatori auto, dar asigura si serviciile de montaj. in aceasta maniera, soferii pot fi siguri de acuratetea alegerii.

Rezistenta bateriei

Conditiile meteorologice din Romania cer ca in procesul de selectie a bateriilor de masini sa se acorde importanta rezistentei acestora la temperaturi extreme, in special la cele scazute (sub -20 grade Celsius).

Pentru bifarea acestui criteriu, se recomanda consultarea furnizorilor de baterii auto, acestia putand oferi cele mai bune variante in acest sens.

Brand-ul

In alegerea unei baterii auto, pretul este extrem de important. Acesta din urma insa este cu mult influentat de producator. In mod normal, pe piata se gasesc baterii auto ieftine, deoarece aceste produse trebuie inlocuite destul de des si nu ar fi normal sa presupuna costuri exagerate, mai ales ca nu doar ele au nevoie de schimbare periodica.

Oricum, se recomanda ca pretul acumulatorilor auto sa nu fie extrem de mic si, cel mai important, sa reflecte calitatea. Achizitionarea ar trebui sa vizeze modele de baterii auto de la producatori de renume cum ar fi: Rombat, Varta, Bosch, Exide sau Banner.

Vanzatorul

Bineinteles ca, pentru o componenta atat de importanta precum bateria auto, este obligatoriu sa se aleaga un magazin specializat – fizic sau online, care sa garanteze calitatea produselor pe care le pune la dispozitia clientilor.

Pe neobat.ro se gasesc mai multe tipuri de baterii auto ieftine cum ar fi: baterii auto Varta, baterii auto Banner, baterii auto Rombat etc. Specialistii Neobat asigura, de asemenea, atat consultanta in selectarea modelului si a marcii potrivite, precum si un serviciu complet de verificare si montaj.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea