Stiinta & Tehnologie

#anvelope auto #anvelope #alegere anvelope

Cum alegi cele mai bune anvelope auto?

Daca ai masina, cheltuielile pe care trebuie sa le faci pentru a o intretine sunt destul de mari. Una dintre cheltuieli este legata de anvelope. Acestea sunt cele care intra in contact direct cu carosabilul si trebuie sa fie de cea mai buna calitate, asta daca iti doresti calatorii sigure, confortabile si fara zomot.

 

Este adevarat ca in cartea tehnica a automobilului exista informatii legate de dimensiunile anvelopelor necesare si anumite recomandari, insa pentru a beneficia de tot confortul trebuie sa tii cont de mai multe criterii.

Respectand criteriile de mai jos ai garantia achizitionarii celor mai bune anvelope auto.

Care sunt principalele criterii de care trebuie sa tii cont la achizitia anvelopelor?

  • Anotimpul. Dat fiind faptul ca traim intr-o tara in care diferentele de temperatura dintre anotimpuri sunt uriase, suntem obligati de lege sa schimbam cauciucurile ori de cate ori vine iarna. Este adevarat ca atunci cand se incalzeste nu exista o lege care obliga schimbarea anvelopelor de iarna cu cele de vara, insa pentru o eficienta cat mai mare este indicata si o astfel de actiune. Pe piata exista anvelope gandite exclusiv pentru iarna, anvelope pentru vara si anvelope all season, care pot fi lasate pe masina pe toata durata anului. Cele din urma insa, sunt ceva mai costisitoare si nu ofera tot timpul gradul de performanta dorit. Info util: Anvelopele de iarna trebuie sa fie puse in momentul in care drumul este acoperit de zapada.
  • Dimensiunile anvelopei. Este cel mai simplu criteriu, in conditiile in care dimensiunile sunt trecute in cartea tehnica. Acestea sunt mentionate in cartea autovehiculului sub forma de indici numerici grupati cate 3: latime, inaltime si diametru.
  • Rezistenta pe care o au anvelopele. In general, pentru masinile mici care nu sunt supra solicitate atunci cand vine vorba despre incarcare, este suficienta o rezistenta de 80-90 in indicele de sarcina. Pentru masinile mai voluminoase, indicele de sarcina poate sa fie chiar si de 110 sau mai mare. Pe langa sarcina, rezistenta mai este masurata si cu ajutorul unor indici de viteza, mai exact, viteza maxima la care deplasarea poate fi considerata sigura. Indicele de viteza se masoara cu litere de la M la Z, masinile uzuale necesitand un indice de maxim H. In general, un indice H presupune viteze de pana la 200 de km pe ora.
  • Eficienta la franare. Evident, pentru siguranta ta si a pasagerilor este bine sa te asiguri ca anvelopele sunt cat se poate de eficiente la franare. Daca sunt anvelope de vara trebuie sa fie ceva mai tari, in asa fel incat sa poata frana fara probleme pe carosabil, in timp ce in cazul anvelopelor de iarna acestea trebuie sa fie cat mai moi, ca sa adere la umezeala si gheata. Eficienta la franare este notata cu litere de la A la F. Pentru o siguranta cat mai mare este recomandata o eficienta A sau B, insa in cazul masinilor de mici dimensiuni C poate sa fie o varianta ok.
  • Zgomotul. Pentru un confort cat mai mare trebuie sa tii cont de zgomot. Putini oameni acorda atentie acestui lucru, insa niste anvelope bune trebuie sa fie si silentioase. Atunci cand zgomotul depaseste 73 de decibeli, rularea este deosebit de zgomotoasa. Este bine, asadar, sa se caute anvelope cu valori de 68-59 de decibeli.
  • Eficienta la consum. Nu in ultimul rand, trebuie sa se tina cont de faptul ca anvelopele au ceva de spus in ceea ce priveste consumul de combustibil. La fel ca si in cazul eficientei la franare, literele care definesc eficienta la consum sunt de la A la F. A este corespunzator unui consum de 3 litri pentru 100 de km rulati, in timp ce F este corespunzator unui consum de 8 litri.

Dintre accesoriile masinii, anvelopele au o importanta uriasa, in conditiile in care au legatura directa cu siguranta. Tocmai de aceea, este bine sa le acorzi toata atentia.

Pe site-ul chibzuintza.ro, la categoria "ANVELOPE (CAUCIUCURI) AUTO" (link: https://www.chibzuintza.ro/articole/anvelope-cauciucuri-auto/), vei gasi mai multe articole menite sa te indrume sa alegi cele mai bune anvelope auto, astfel ca merita sa arunci o privire si in acest site.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea