Stiinta & Tehnologie

#anvelopele iarna #anvelopele

Cum alegi anvelopele pentru sezonul rece?

Sezonul rece se apropie, iar multi conducatori auto nu au reusit inca sa isi achizitioneze anvelopele potrivite si sa le inlocuiasca pe cele de vara. Instalarea anotimpului ploios este un semn ca masina ta are nevoie de o serie de modificari si ingrijiri speciale, care nu suporta amanare. Anvelopele reprezinta un element extrem de important, deoarece ele sunt obligatorii si necesare pentru siguranta ta la volan.

 

Alfa cum faci cea mai buna alegere si care sunt cele mai potrivite pentru sezonul rece.

Anvelopele concepute special pentru sezonul rece sunt destinate drumurilor acoperite cu zapada, gheata, polei sau temperaturi foarte scazute. Cauciucul are profilele mai late si mai adanci, pentru o aderenta mult mai buna. Rolul lor este, practic, sa impiedice alunecarea si sa reziste poleiului care se formeaza pe asfalt.

Care este diferenta dintre anvelopele de iarna si cele de vara?

Nu este recomandat sa folosesti acest tip de anvelope si vara, deoarece ele se vor deteriora mult mai repede si, din cauza inmuierii cauciucului, viteza de franare creste considerabil.

Spre deosebire de cele de vara, cauciucurile speciale pentru sezonul rece ofera mai multa stabilitate automobilului in curbe, atunci cand conditiile meteo nu sunt tocmai favorabile. Poti opta si pentru anvelope All season, care pot fi folosite atat vara, cat si iarna. Acestea sunt mai avantajoase ca pret si mai economice, deoarece nu mai necesita manopera de schimbare, la trecerea de la un sezon la altul. Cu toate acestea, specialistii recomanda folosirea acestui tip de anvelope numai in zonele in care iernile nu sunt atat de aspre si temperaturile mai moderate. Asadar, este indicat sa alegi anvelopele pentru iarna, care prezinta mai multa siguranta si sunt mai potrivite tipului de clima de la noi.

Alegerea anvelopelor de iarna potrivite:

Poti alege cauciucurile in functie de dimensiune, dupa indicele de viteza sau in functie de modul de utilizare. De regula, dimensiunea lor este trecuta sub forma unui cod XXX/YY/Rzz, urmat de o litera. Primele trei cifre reprezinta grosimea anvelopei, urmatoarele doua reprezinta raportul de inaltime, iar ultimele reprezinta diametrul de inchi al cauciucului.

Indicele de viteza se gaseste inscriptionat pe anvelopa si indica viteza maxima pe care o poate suporta anvelopa respectiva, in timpul rularii. Un aspect extrem de important este modul de utilizare: in oras, pe drumuri inzapezite, drumuri nationale, etc. Acest lucru determina marimea anvelopei si calitatea acesteia.

De ce sa optezi pentru anvelope noi, decat cele second-hand?

Cu siguranta, anvelopele second-hand sunt mult mai ieftine decate cele noi, deoarece au fost deja folosite. Trebuie sa fii foarte atent la toate semnele de uzura a acestora. Anvelopele folosite un timp indelungat nu mai prezinta aceeasi performanta si, automat, iti poti pune siguranta in pericol. Cea mai buna varianta este sa investesti in cauciucuri noi, chiar daca pretul acestora este mai mare.

Fiecare sofer in parte trebuie sa realizeze importanta anvelopelor si echiparii autoturismului intr-un mod corect. Este un lucru foarte important, de care depinde atat siguranta ta, cat si a celorlalti participanti la trafic. De aceea, achizitionarea anvelopelor de iarna este obligatorie, iar alegerea lor trebuie sa fie un proces cat mai riguros.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea