Stiinta & Tehnologie

# obtinere certificat energetic #certificat energetic

Certificat energetic: cum il obtii si pentru ce este necesar

Cei care vand sau construiesc o locuinta noua au de intocmit o serie de documente, printre care se numara si certificatul energetic.

Certificatul de performanta energetica este un act redactat de un auditor energetic atestat, prin care este exprimata performanta energetica a unei cladiri sau a unei unitati de cladire.

Documentul este util in multe situatii, insa are caracter obligatoriu atunci cand se vinde sau se inchiriaza o locuinta, dar si cand se construieste una noua. De asemenea, proprietarul unei cladiri poate solicita un certificat energetic atunci cand face renovari de amploare in imobil pentru a vedea unde trebuie sa faca imbunatatiri.

Performanta energetica a unei cladiri este un aspect foarte important pentru cei care locuiesc in ea, intrucat se reflecta in costurile de intretinere. Astfel, aceasta poate influenta considerabil preturile de vanzare sau de inchiriere a unei locuinte sau poate servi ca ghid de renovare pentru un proprietar care vrea sa imbunatateasca eficienta energetica a locuintei sale.

Documentul se obtine de la un auditor energetic atestat, fiind necesare o serie de acte si informatii, dar si o vizita la imobil.

Pretul certificatului energetic variaza in functie de complexitatea cladirii, la fel si durata eliberarii certificatului. Durata de valabilitate a unui certificat energetic este de 10 ani. in cazul in care in perioada in care certificatul energetic este inca valabil se efectueaza lucrari majore de renovare a locuintei, care se pot reflecta si in performanta energetica, se recomanda solicitarea unui nou certificat energetic. Locuinta va fi, astfel, incadrata intr-o clasa de performanta energetica superioara, iar in cazul in care proprietarul o va vinde sau o va inchiria va obtine un pret mai bun.

Calculul se face de auditor in urma unei metodologii speciale, ulterior locuinta fiind incadrata intr-o clasa de performanta energetica notata de la A la G.

Clasa A desemneaza consumul cel mai scazut din punct de vedere energetic, de pana la 125 de kWh/m²/an, in vreme ce clasa G se afla la polul diametral opus, desemnand cel mai crescut consum de energie, de pana la 820kWh/m²/an.

Procedura de lucru este foarte simpla. Persoanele interesate trebuie sa contacteze auditorul energetic, sa-i furnizeze documentatia necesara si informatiile despre imobil si sa fixeze vizita la cladire. Auditorul energetic va face un tur al constructiei, pentru a evalua elementele necesare calcului consumului de energie: starea fatadei, tipul de tamplarie pe peretii exteriori, sistemele de incalzire si aprovizionarea cu apa calda de consum, climatizarea, ventilarea etc. Dintre documente, cele mai importante sunt schita si planurile arhitecturale ale constructiei, documente ce pot fi inlocuite de releveu.

Pentru cei interesati si de alte aspecte legislative, principalele reglementari cu privire la certificatul de performanta energetica se gasesc in urmatoarele legi: Legea nr. 372/2005 republicata, Legea nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 si Ordonanta nr. 13/2016 a Guvernului Romaniei pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005. In plus, mai multe informatii se obtin de la auditorii energetici atestati, care se ocupa cu eliberarea certificatelor de performanta energetica.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea