Stiinta & Tehnologie

# anvelope vara #anvelope #masina

Cele mai bune anvelope de vara - ce specificatii trebuie sa aiba?

Accesoriile pe care le alegem pentru dotarea automobilului influenteaza direct confortul, siguranta si usurinta deplasarilor de care vom avea parte. Pe lista celor mai importante echipamente ale masinii se afla si anvelopele, a caror selectie necesita o atentie speciala.

Soferii trebuie sa stie ca au posibilitatea sa opteze pentru cauciucuri all season, insa specialistii recomanda seturi diferite de pneuri, concepute special pentru fiecare dintre cele doua sezoane. Citeste ghidul nostru si alege, bine informat, cele mai bune anvelope de vara.

De ce sa investesti in cauciucuri de vara de calitate?

Odata ce temperaturile din termometre incep sa aiba valori pozitive, masina trebuie dotata cu pneuri care sa ofere aderenta si control atat pe asfaltul infierbantat, cat si pe carosabilul ud. In acest context, inlocuirea anvelopelor de iarna cu unele de vara este o etapa pe care soferii nu ar trebui sa o omita. E foarte important de mentionat ca nu se recomanda utilizarea anvelopelor de iarna pe timp de vara, din doua motive: pe de-o parte, este favorizata uzarea acestora, iar pe de alta parte aceste accesorii nu sunt proiectate sa corespunda conditiilor meteo specifice verii.

Altfel spus, pneurile de iarna devin mai moi daca sunt rulate vara, fapt care ameninta siguranta pasagerilor, avand in vedere ca distanta de franare se mareste. In plus, anvelopele de vara utilizate in sezonul pentru care au si fost concepute ofera o mai mare stabilitate in curbe.

Cum alegi cele mai bune anvelope de vara? Top criterii

Sursa foto: freestockphotos.biz

Afla care sunt criteriile in functie de care sa alegi cele mai bune anvelope de vara:

Clasa de franare

Alegerea clasei de franare este un indice care se masoara prin valori cuprinse intre A si F, unde A reprezinta categoria cauciucurilor cu cea mai mare aderenta si cu o distanta de franare foarte mica.

Conform specialistilor, pentru o masina de oras cea mai potrivita alegere este dotarea masinii cu anvelope care au clasa de franare E, acestea fiind accesibile ca pret, dar si foarte eficiente.

Anvelopele din categoriile de franare mai inalte, cum ar fi, C, B si A sunt adecvate mai degraba pentru masinile mari sau pentru zonele climatice caracterizate de ploi dese si abundente.

Indicele de viteza

Indicele de viteza este un alt criteriu esential in alegerea celor mai bune anvelope de vara. Acesta reprezinta, de fapt, numarul maxim de km/h pe care cauciucul il poate suporta fara sa se deterioreze. Indicele de viteza este exprimat in calificative de la F la Z, unde F este numarul minim, iar Z cel maxim.

Pentru tara noastra, cele mai bune anvelope sunt cele cu indice de viteza H, care permit o viteza de 210 km/h.

Clasa de eficienta

Acest criteriu se refera la rolul pe care il au anvelopele in optimizarea consumului de combustibil. Mai exact, cu cat acestea au o clasa de eficienta mai buna, cu atat ele vor ajuta la economisirea de carburant. Clasa de eficienta se masoara cu calificative de la A la G, prima mentionata fiind si cea recomandata, in ciuda faptului ca anvelopele din aceasta categorie sunt mai scumpe. Totusi, poti alege anvelope de vara ieftine de la Autohut.

Zgomotul la rulare

Un aspect care priveste mai degraba confortul pasagerilor din masina este alegerea anvelopelor de vara in functie de zgomotul emis la rulare. Totusi, acesta nu este singurul motiv pentru care soferii ar trebui sa acorde atentie acestui criteriu; exista anumite norme europene cu privire la poluarea fonica in trafic, norme ce nu trebuie incalcate.

Aceste recomandări sunt valabile indiferent dacă discutăm despre anvelope de vară sau de iarnă, deoarece au un impact major în confortul și siguranța la volan.

Sursa foto principala: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea