Stiinta & Tehnologie

#mecanici # verificari #vacanta #masina

Ce verificari trebuie sa-i faci masinii inainte de a pleca in vacanta, conform mecanicilor?

Dupa izolarea din aceasta primavara tot mai multe persoane sunt nerabdatoare sa mearga in mult asteptata vacanta de vara cu cei dragi. 

Din cauza situatiei COVID, majoritatea dintre noi opteaza  sa mearga cu masina personala cateva sute de kilometri in insulele din Grecia pentru a nu risca sa se imbolnaveasca, in cazul in care opteaza pentru transportul cu autocarul sau microbuzul. 

Cei mai multi turisti aleg sa isi petreaca concediul in Thasos, Lefkada, Corfu, Halkidiki, Skiathos si Kefalonia.

Este minunat sa te bucuri de un road trip cu familia sau prietenii in zilele de vara, sa te opresti pe autostrada in benzinarii pentru un suc sau o cafea, sa fii entuziasmat de momentul in care ajungi la destinatie si sa stai cu picioarele in apa marii. 

Independenta pe care ti-o ofera masina intr-un concediu si faptul ca nu cari genti si trollere prin aeroport, nu stai la supra-controale dupa COVID-19 este de luat in considerare atunci cand iti planifici vacanta cu masina.

Daca mergi cu masina in vacanta, asigura-te ca ai facut toate verificarile cruciale, inainte de calatorie, pentru a ajunge in siguranta la destinatie.

Cele mai comune verificari pe care sa le faci atunci cand pleci cu masina la drum lung:

  1. Producatorii de masini recomanda ca inainte sa pleci la un drum cu cei dragi sa iti verifici anvelopele si starea de functionare a masinii - atat partea mecanica cat si cea electrica.
  2. Verifica nivelul de ulei si vezi daca este la nivelul optim.
  3. Verifica presiunea in roti, conform indicatiilor producatorului si a modelului tau de masina (indicatiile privind presiunea din anvelope se pot vedea pe pragul usilor sau pe usi).
  4. Verifica daca ai atins limita de kilometri si trebuie sa ii faci revizia pentru a nu fi afectata performanta motorului, dar si pentru o intretinere mult mai usoara a acestuia. Lipsa uleiului sau revizia neefectuata la timp, pot duce la costuri mult mai mari pentru reparatii.
  5. Verifica sa ai in portbagaj o roata de rezerva si un compresor pentru umflarea anvelopelor, in caz ca faci pana.
  6. Nu uita sa faci plinul si nu alimenta doar atunci cand combustibilul ajunge la sub 100kg range pentru a nu intra mizeria din carburant la pistoane si in plus, eviti riscul de a ramane fara conbustibil. Eventual, ai putea sa iti mai iei undeva la un galon cu tine, de rezerva.
  7. Ia cu tine un pulverizator cu solutie pentru geamuri! Este genial atunci cand ai parbrizul plin de musculite. Insectele se intind pe tot parbrizul atunci cand dai cu stergatoarele, in loc sa fie eliminate. Testat! 
  8. Ruleaza o diagnozaticare auto cu ajutorul unui tester auto pentru a vedea problemele ascunse ale masinii, fara a mai fi nevoie sa te duci la service cu masina. Este mai ieftin!

Nu sunt putine cazurile in concediul a fost distrus de probleme ce puteau fi preintampinate sau rezolvate cu ajutorul unui simplu tester de diagnoza auto.

Statisticile arata ca 11% din turistii romani care au calatorit in vacanta in anul 2019 cu masina persoana au avut incidente minore, iar acestea au costat in medie 211 Euro / reparatie.

Probabil acest lucru se datoreaza si parcului auto usor invechit din Romania, dar si caldurii excesive si distantei destul de mari parcurse parcurse.

Multi dintre noi am crede ca nu suntem atat de ghinionisti incat sa ni se intample chiar noua: sa stam la 40 de grade celsius pe autostrada cu familia si bagajele in masina, cautand pe google cel mai apropiat service auto.

Pentru a nu iti strica vacanta poti sa-ti achizitionezi un tester de diagnoza pentru telefon sau unul care se instaleaza pe laptop cu care poti sterge erorile sau poti vedea ce probleme are masina ta.

Utilizarea este foarte intuitiva, chiar si o bunicuta de 70 de ani poate sa isi scaneze in zilele noastre masina  pentru eventuale erori, nu este intotdeauna necesar sa mergi la service pentru un simplu test de diagnoza al masinii.

Daca iti planifici un circuit mai mare asigura-te ca ai in torpedou acest tester auto pentru situatii neplacute sau chiar un laptop pe care sa ai instalat aceasta unealta de diagnoza.

De regula aceste unelte de diagnoza sunt folosite in service-uri auto specializate in diagnoza si reparatia masinilor, insa in momentul de fata producatorii de aparate de diagnoza au lansat si testere auto pentru uz casnic, astfel incat orice persoana sa isi poata scana masina pentru eventuale probleme de functionare, unele vizibile iar altele nesmnalizate in bordul masinii.

Poti vedea modele de testere auto accesand https://www.ediagnoza.ro/.

Cei de la eDiagnoza.ro au o gramada de articole si informatii despre aceste dispozitive care ti-ar putea fi de folos.

Un tester de diagnoza auto la indemana, ar putea sa iti salveze vacanta si sa te scuteasca de la cheltuieli enorme.

In vacanta 2020 protejeaza-te, poarta masca, spala-te mai des pe mani si asigura-ti masina pentru un drum in siguranta.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea