Stiinta & Tehnologie

#itp #itp masina #inspectia tehnica periodica

Ce se intampla daca circuli cu ITP-ul expirat

Inspectia Tehnica Periodica este extrem de importanta atat pentru siguranta ta, cat si a celorlalti participanti la trafic.

Trebuie sa stii legea ii sanctioneaza aspru pe soferii care circula cu masini fara ITP sau cu ITP expirat.

Potrivit articolului 102 al Codului Rutier, pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a Inspectiei Tehnice Periodice este expirat, amenda este cuprinsa intre 603 si 1340 de lei.

Mai mult decat atat, pe langa amenda, agentul de circulatie retine si certificatul de inmatriculare. In locul acestuia, el va elibera o dovada care putea fi folosita timp de 15 zile.
 

Mi-a expirat ITP-ul de mai multa vreme. Cum procedez?


Raspunsul la acesta intrebare este unul cat se poate de simplu. Te poti adresa oricarei statii ITP autorizata de Registrul Auto Roman. Atentie! ITP-ul este necesar doar daca circuli pe drumurile publice. In cazul in nu care circuli, nu este nevoie de Inspectia Tehnica Periodica.
 

Cum verific daca ITP-ul meu este valabil?


Pentru a afla data la care iti expira valabilitatea Inspectiei Tehnice Periodice, verifica certificatul de inmatriculare al masinii, la rubrica "ITP valabil pana la data de...".

Mai mult decat atat, poti verifica daca ITP-ul masinii tale este valabil accesand pagina de internet a Registrului Auto Roman (www.rarom.ro). In partea din stanga a paginii principale vei gasi rubrica "Verificare ITP". Dupa ce se da click pe acesta rubrica, pe ecranul calculatorului se va afisa o noua pagina. Vei observa ca poti afla date despre valabilitatea ITP-ului completand doua rubrici. In prima dintre ele vei trece seria CIV (Cartea de Identitate a Vehicului), iar dedesubt un cod special.
 

Ce se intampla daca am fost respins la ITP?


In cazul in care ai fost respins la ITP masini, nu mai dreptul sa circuli cu masina decat dupa ce remediezi defectiunile constatate. Daca in decurs de 30 de zile te vei prezenta la aceeasi statie ITP, reverificarea se va face la tarife mult mai mici.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea