Stiinta & Tehnologie

#taxa auto #emisii gaze #plata taxa auto #taxa auto romania

Ce reprezinta taxa auto

Taxa auto care a intrat in vigoare pe 13 ianuarie 2012 a dat multe batai de cap proprietarilor de masini de la noi din tara. Dupa panica initiala, toata lumea inteles ca plata acestei taxe ii vizeaza doar pe proprietarii de vehicule cu emisii poluante .
 

Taxa auto se plateste in urmatoarele situatii:


- inscrierea vehiculelor in evidentele autoritatii competente, in vederea dobandirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de catre primul proprietar din Romania si primirea unui certificat de inmatriculare, predum si a numarului de inmatriculare
- repunerea in circulatie a unui autovehicul
- reintroducerea in parcul auto national a unui autovehicul
- prima transcriere a dreptului de proprietate a unui vehicul in Romania asupra altui autovehicul rulat
 

Cine nu plateste taxa auto


Automobilele cu Euro 5, cele hibride si , precum si cele achizitionate de fundatii de utilitate publica , sindicate etc sunt scutite de la plata taxei auto.
 

Cum se stabileste taxa auto


Taxa auto este calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon si de noxe.

Formula de calcul pentru taxa auto pentru autovehiculele din categoriile M1 si N1, cu norma de poluare Euro 4 sau Euro 3 este urmatoarea:

[ (A x B x 30/100) + (CxDx70/100) ] x (100-E/100) = suma de plata pentru taxa auto

A - emisia de CO2, exprimata in grame/km
B - taxa specifica, exprimata in euro/1 gram CO2,
C - cilindree (capacitatea cilindrica)
D - taxa specifica pe cilindree
E - cota de reducere a taxei
 

Cum se plateste taxa auto

- Taxa auto se plateste de catre contribuabil intr-un la unitatile trezoreriei statului pe numele Administratiei Fondului pentru Mediu.

Util:

- Este bine de stiut ca taxa auto va creste la masinile de cilindree mare (creste cu cat masina polueaza mai mult) si scade in functie de vechimea autoturismului.

- Cei care au platit taxa auto in intervalul cuprins de la 1 ianuarie 2007 si in ianuarie anul acesta vor primi inapoi diferenta de bani dintre suma platita la vremea respectiva si cea prevazuta de noua lege.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea