Stiinta & Tehnologie

Cat de eficiente sunt sistemele de siguranta

S-a realizat, de curand, un test pentru determinarea celor mai bune sisteme electronice ce pot conduce la evitarea unor dezastre in trafic.

Producatorii auto sunt de parere ca un calculator pot mari simtitor sansele evitarii unei coliziuni. De aceea va prezentam o lista cu cele mai noi dar si cele mai bune sisteme electronice de siguranta ce pot conduce la evitarea unei catastrofe :

Sistemul de avertizare impotriva coliziunilor frontale

Cum functioneaza: acest sistem utilizeaza un radar ce atentioneaza soferul atunci cand acesta se afla in pericolul de a lovi pe cineva. Sistemul avertizeaza audio si vizual soferul si actioneaza automat franarea.

Ce spun specialistii: este un sistem care ar fi putut evita multe dintre cele 2 milioane de accidente frontale realizate intre 2004-2006, aceste accidente fiind intalnite in 40% dintre cazuri anuale.

Producatori ce ofera acest sistem: Acura, Mercedes-Benz si Volvo

Asistenta la franarea de urgenta

2.brake-assistCum functioneaza: asistenta la franarea de urgenta se adreseaza soferilor ce vad pericol si franeaza brusc insa nu reusesc sa opreasca la timp pentru a evita coliziunea. Studiile realizate de producatori arata ca majoritatea soferilor nu apasa la maxim frana in timpul opririi de urgenta. Sistemul de asistenta la franarea de urgenta detecteaza acest tip de franare, chiar si atunci cand un sofer ridica brusc piciorul de pe acceleratie, si muta pedala de frana in pozitia de la care incepe o franare eficienta dar actioneaza si franarea in pozitia maxima atunci cand incepe franarea soferului.

Ce spun specialistii: peste 257.000 de accidente s-au inregistrat intre 2004 si 2006. Anual 857 de accidente se dovedesc a fi fatala din cauza franarii de urgenta urmata de coliziune. Daca acest sistem ar fi implementat pe majoritatea masinilor numarul accidentelor grave ar fi micsorat semnificativ.

Producatori ce ofera acest sistem: Acura, Audi, Bmw, Infiniti, Land Rover, Lexus, Mercedes-Benz, Rolls-Royce si Volvo.

Sistemul de avertizare pentru depasirea benzii de mers

3.lane-departureCum functioneaza: acest sistem foloseste camere montate in masina ce determina daca masina paraseste banda de mers, calculand si pozitia volanului, pentru a determina daca aceasta manevra este intentionata sau nu. Daca determina ca depasirea benzilor de mers este una involuntara sistemul avertizeaza soferul prin vibratii in volan cat si prin sistemul audio. Unele sisteme, precum cel de pe Infiniti EX35, poate actiona franarea pe o singura parte a autoturismului pentru a-l repozitiona pe traseul initial.

Ce spun specialistii: prima masura impotriva celor care parasesc benzile de mers involuntar a fost montarea marcajelor ce te avertizeaza atunci cand roata trece peste ele. S-a determinat astfel ca acccidentele cauzate de parasirea involuntara a benzii de mers au scazut cu 25 - 30%. Efecte similare sunt asteptate si din partea acestui sistem.

Producatori ce ofera acest sistem: Audi, Bmw, Buick, Cadillac, Infiniti si Volvo.

Sistemul ce detecteaza obiectele aflate in puctul mort

4.volvo_blisCum functioneaza: acest sistem avertizeaza soferul daca un obiect se afla in unghiul sau mort prin aprinderea unui led pe oglinda retrovizoare laterala. Ideea este ca soferul vazand becul aprins nu mai este nevoit sa-si mute privirea de la traseu pentru a verifica prezenta unei masini in unghiul mort. Avertizarile mai pot fi si audio sau video.

Ce spun specialistii: cu singuranta acesta este un sistem foarte util insa soferii implicati in accidente din cauza prezentei unei masini in puctul mort nu folosesc oglinzile laterale deci nu pot observa nici led-ul aprins. O alta categorie este cea a soferilor care merg zilnic in trafic aglomerat . Acestia se pot obisnui cu semnalele acestui sistem si sa ajunga sa nu le mai observe sau sa le ignore.

Producatori ce ofera acest sistem: Audi, Buick, Cadillac, Mazda, Mercedes-Benz si Volvo

Sistemul de faruri adaptive

5.adaptive-headlampsCum functioneaza: Fanta de lumina a farurilor isi modifica pozitia in functie de pozitia volanului pentru a ajuta soferii sa vada in curbe pe timpul noptii.

Ce spun specialistii: din 2002 pana in 2006 aproximativ 150.000 de accidente se produc anual din cauza drumurilor neiluminate. Mai mult de 2500 dintre accidente se soldeaza cu pierderi de vieti omenesti. Acest sistem reduce astfel problema iluminarii drumului insa creste tendinta soferilor de a accelera in curbe, lucru care poate conduce la producerea de accidente.

Producatori ce ofera acest sistem: Aproape toti producatorii de masini premium.

 

Pentru mai multe informatii despre ultimele modele de masini de pe piata aboneaza-te la Newsletterul Masini.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea