Stiinta & Tehnologie

#dexonline #cautari google # top cautari google

Care au fost cele mai cautate cuvinte in 2018

Te-ai intrebat vreodata care sunt cele mai cautate cuvinte din 2018? SEOlium a studiat cuvintele din Dictionarul Explicativ al limbii romane care sunt cautate de catre romani pe Google. Iata ce au descoperit acestia:

Pentru analiza noastra, in prima etapa, echipa a ales doar lista simpla a cuvintelor-titlu din DEX 2009 (ultimul complet, gasit la dexonline.ro), explica echipa SEOlium.

In total, cuvintele din DEX insumeaza 540955 de litere (243139 vocale si 297816 consoane), avand in medie o lungime de 8.29 litere. Printre cele mai lungi cuvinte se numara electroglotospectrografie (25), electroencefalografie (21), stiintifico-fantastic (20), pseudohermafroditism (20), imprescriptibilitate (20) si multe altele. Cele mai scurte cuvinte sunt foarte scurte: ac, an, da, ie, im, in, iq, iz, om, os, ou, ro, sa, ud, uz, za, zi, ex, fa, ol, ax, cv, ia, ir, oi, ut etc.

In urmatoarea etapa scopul a fost sa aflam care cuvinte sunt mai des cautate si care genereaza cel mai bun rezultat. Pentru obtinerea acestora, am utilizat instrumente oficiale de la Google, care este cel mai accesat si relevant motor de cautare in Romania.

Planificatorul de cuvinte cheie Google Ads – pentru estimarea volumului lunar de cautari al fiecarui cuvant din DEX. Altfel zis, acest tool raspunde la intrebarea: de cate ori cauta intr-o luna romanul cuvinte precum "casa", "masa", "carte", "marte"?

Motorul de cautare Google – pentru cautarea propriu-zisa. Am verificat si stocat in baza noastra de date primele 5 pagini cu rezultate Google pentru fiecare cuvant din dictionar.

Cele mai cautate cuvinte pe Google

Acum ca avem toate datele, tot ce ramane este sa ne jucam un pic. Pentru fiecare dintre cele 65290 de cuvinte din dictionarul explicativ al limbii romane, versiunea 2009, am facut doua operatii:

  1. Estimarea volumului lunar de cautari in Google
  2. Cautarea Google si stocarea primelor 5 pagini cu rezultate

Am obtinut: 1048576 rezultate Google, care apartin la 241046 site-uri web diferite. in tabelul de mai jos, cu 2 foi de calcul: Cuvinte si Domenii Web, sunt inserate valorile obtinute si alte metrici dragute.

In tabul Cuvinte sunt indicate toate cuvintele din DEX impreuna cu numarul de cautari in Google (valoarea medie estimata pe luna). Este, insa, important sa precizam ca uneori Google grupeaza cuvintele cu o forma asemanatoare, si contorizeaza doar suma tuturor cautarilor. De exemplu "transla", "translare", "trasator" se refera mai mult ca sigur la "translate", iar Google ofera un rezultat comun. Exista, deci, cateva exceptii, dar au si ele dreptul la viata.

Tabul Domenii Web este ceva mai interesant. Aici avem 7 metrici diferite care arata gradul de succes sau esec al unui site in Google, pe diferite dimensiuni.

  • AveragePosition – pozitia medie in Google (1 este foarte bine, 51 – foarte prost)
  • Visibility – vizibilitatea unui site in Google, practic – cati oameni dintr-o suta au vazut acest site intre rezultatele cautarilor
  • KeywordCount – pentru cate cuvinte cheie apare un site in Google, din cele 65290
  • PageCount – cu cate pagini rankeaza un site in Google
  • Top1 – cate cuvinte cheie sunt pe primul loc
  • Top3 – cate cuvinte cheie sunt in primele 3 pozitii Google
  • Top10 – cate cuvinte cheie sunt pe prima pagina

Dintre cele 241046 de site-uri care apar in Google – am ales sa afisam doar primele 10 mii, sortate descrescator dupa pozitia lor medie. Celelalte site-uri au mai multe zerouri decat unitati; ne puteti contacta pentru a va trimite datele complete, utile in caz ca doriti sa faceti un studiu mai avansat.

Acestea sunt date publice si oficiale furnizate gratuit de Google. Credem ca fiecare ar trebui sa se joace putin cu tabelul de mai sus (sa caute cuvinte, sa filtreze, sorteze etc.) si sa-si faca propriile concluzii cu privire la caracterul "online" al romanilor, dupa cum bine zice o zicala stramoseasca "Spune-mi ce cauti pe internet si-ti voi spune cine esti".

Asadar, ne-am convins ca romanilor le place sa fie informati, iar sursa principala o reprezinta probabil site-urile straine, motiv pentru care cam unul din trei romani foloseste serviciul Google Translate (cuvintele translare, translate, traduceri fiind cautate de peste 7 milioane de ori in fiecare luna).

De asemenea, observam ca si prognoza meteo este o informatie de interes. Circa unul din 4 romani nu iese din casa fara sa se informeze in prealabil despre starea vremii.

Este placut faptul ca romanii sunt un popor interesat de stiri. Haideti sa vedem si domeniile care ne intereseaza cel mai mult. Presa galbena este in capul clasamentului, un milion de cautari existand pe cuvantul "libertatea". "Cancan", "horoscop" si "ziar" iau medalii de argint, cu 823000 de cautari fiecare. Conform statisticii oferite de Google, comun pentru noi este si dragostea pentru sport. Nu-l practicam atat de mult pe cat citim stiri sportive, privim meciuri si ne intereseaza cele mai importante evenimente sportive. Cuvantul "sport" inregistreaza 673000 de cautari in fiecare luna. Totusi interesul fata de sport nu se opreste aici. O mare parte dintre romani prefera sa parieze pe evenimentele sportive, motiv pentru care in top regasim multe cautari care se refera la domeniul pariurilor si site-uri de specialitate (jocuri, fortuna).

Romanii mai cauta pe net si informatii despre placeri nevinovate precum muzica, firme de haine (Stradivarius), restaurante sau sex. De exemplu, cuvantul "muzica" genereaza 246 000 cautari. Fiind un popor atras de casa si pamant, regasim in cautari cuvinte care se refera la mobilier pentru casa ori masini si instrumente agricole. Cuvantul "tractor", de exemplu, este cautat de 301 000 de ori.

Dorinta de a pastra datinile stramosesti este demonstrata si de cautarea abundenta a colindelor pe Google. Aproximativ de 50 000 de cautari inregistreaza termenul "colind", "colinda", "colindat".

Rezultatele din Google, agregate pe site-uri

Acum ca am aflat ce se cauta pe Google, haideti sa vedem ce surprize ne ascund rezultatele motorului de cautare. Datele analizate sunt cele din tabul Domenii Web. Din cele 7 metrici, PozitiaMedie si Vizibilitatea ne arata site-urile care domina pentru majoritatea cuvintelor analizate. Celelalte ne arata potentialul site-urilor.

E spectaculos faptul ca cele mai multe pagini care apar intre rezultatele cautarilor apartin site-ului Google, anume – 161747, aproape de doua ori mai multe decat Dexonline.ro. Totusi – anume Dexonline.ro apare mai mereu pe primele pozitii. Mai mult decat atat – pentru 49961 din totalul celor 65290 de cuvinte, Dexonline este chiar pe primul loc, motiv pentru care putem spune cu incredere ca acesta domina categoric piata online a definitiilor cuvintelor romanesti.

Mai multe despre site-urile care domina in cautarile in google poti citi pe seolium.com.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea