Stiinta & Tehnologie

#politele rca #asigurare #despagubire #accident

Asigurarea RCA va despagubeste in 15 zile de la depunerea dosarului

Asiguratorii din Romania vor fi supusi unei noi reguli de plata a despagubirilor in cazul politelor RCA. Astfel, acestia sunt obligati sa plateasca despagubirile in cazul unui accident rutier in termen de maxim 15 zile de la depunerea dosarului de dauna.

Din cauza numarului ridicat de plangeri inregistrat in 2009, Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor a stabilit reguli noi pentru firmele de asigurare. Astfel, despagubirile in cazul pagubelor cauzate de un accident auto care va fi solutionat in baza politei obligatorie RCA vor fi platite in termen de maxim 15 zile de la depunerea dosarului. Totodata, acest termen este valabil si pentru cazul in care asiguratorul a primit o hotarare judecatoreasca definitiva privind suma de despagubire .

Noile reglementari nu aduc doar obligatii pentru asiguratori, acestia avand posibilitatea sa investigheze modul in care s-a produs accidentul pe o perioada de cel mult trei luni. Posibilitatea de investigare apare doar in cazul in care incidentul respectiv nu este deja subiectul unei achete desfasurate de autoritati. De asemenea, asiguratorii vor putea sa rasplateasca soferii care nu au avut daune in 2009 prin intermediul unui pret mai redus al politei RCA, in timp ce soferii care au avut una sau mai multe daune platesc mai mult pentru o polita RCA.

Asiguratorii care nu vor respecta aceste termene sau care nu isi indeplinesc obligatiile sau micsoreaza nejustificat suma datorata pentru despagubire se aleg cu o penalizare de 0.1 la suta din suma datorata, pentru fiecare zi de intarziere. Polita RCA poate acorda despagubiri si in cazul in care beneficiarii acesteia si-au reparat singuri autotorismul, la fel ca pana acum, dar conform conditiilor de mai sus. In cazul in care reparatiile se desfasoara in regie proprie, valoarea pagubelor este stabilita in baza constatarii amiabile, a actelor incheiate de politie, pompieri sau a declaratiilor scrise de partile implicate in accidente.

In cea de-a doua jumatate a anului 2009, ANPC si Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor au primit cu 50% mai multe reclamatii decat in aceeasi perioada a anului 2008. Cele mai multe reclamatii la adresa asiguratorilor se refera la intarzieri de plata sau la refuzul de a acorda despagubirea. Exista cazuri in care au fost finalizate dosarele de dauna, dar nu au fost recunoscute politele RCA sau au fost platite partial devizele. Din pacate pentru clientii asiguratorilor din Romania, CSA nu a stabilit reglementari similare pentru politele de Asigurare facultativa de tip CASCO.

Cititi mai multe pe Automarket.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea