Stiinta & Tehnologie

# aparate sudura #aparate sudura profesionale

Aparate de sudura profesionale. Tipuri si caracteristici

Procedeul clasic de sudura este, de fapt, o imbunatatire adusa la inceputul anilor 1900 sudurii cu carbune. Cu toate acestea, acest procedeu este folosit in peste jumatate dintre suduri, iar asta datorita aplicabilitatii extinse a sudurii cu electrod invelit, fiind o tehnica aplicata cu succes in aproximativ oricare dintre activitatile industriale de fabricatie, intretinere si reparatii, precum si din domeniul constructiilor sudate.

Asadar, sudura cu electrod invelit (SEI) – cunoscuta, in termeni de specialitate, si ca SMEI (Sudura Manuala cu Electrod invelit) sau MMA (Manual Metal Arc) – este, de fapt, sudura traditionala si reprezinta, de altfel, cel mai intalnit tip de sudura.

Acest lucru nu inseamna, insa, ca sudura nu a evoluat. Ba dimpotriva, daca peste 50% dintre suduri sunt efectuate cu ajutorul invertorului de sudura, restul se bazeaza pe folosirea aparatelor MIG MAG si TIG, a caror aparitie si evolutie a contribuit semnificativ la obtinerea unor suduri de foarte buna calitate. Dezavantajul acestor aparate, insa, daca il putem numi asa, este ca realizarea in sine a procedeului sudurii decurge mai greu.

Aparatul de sudura MIG MAG

Cunoscuta si ca sudura in mediu de gaz protector cu electrod fuzibil sub forma de sarma, sudura MIG MAG ofera un mare avantaj care consta in faptul ca, in cazul acestui procedeu, electrodul folosit este inlocuit de asa-numita sarma de sudura, fapt care face sa ofere cea mai buna productivitate dintre toate tipurile de sudura.

Denumirea de MIG MAG face referire la gazul protector folosit in timpul procedurii, care poate fi fie Metal Inert Gas – adica MIG si consta in argon, heliu, dioxid de carbon sau un amestec format din CO2 si argon, numit corgon, fie Metal Activ Gas – adica MAG, care presupune ca gazele active se folosesc la sudarea otelurilor obisnuite.

Procedeul MIG este folosit la sudarea metalelor si aliajelor reactive precum cupru, aluminiu, titanu sau magneziu.

De asemenea, o alta calitate a aparatelor folosite pentru realizarea sudurii MIG MAG consta in faptul ca acestea fac parte din categoria aparatelor de sudura profesionale, dar, pentru ca manevrabilitatea lor este una medie, nu necesita o calificare speciala a sudorului.

Aparatul de sudura TIG

Sudura TIG este, cu adevarat, cea mai complexa si mai dificila tehnica de sudare. Mai pe larg, sudarea TIG este sudarea cu electrod nefuzibil din wolfram in mediu protejat de gaz inert, iar procedeul este folosit, in general, pentru sudarea otelurilor inoxidabile si a aluminiului, magneziului sau a altor materiale usoare.

Un dezavantaj al acestui tip de sudura consta in faptul ca este ceva mai greu de realizat, astfel ca imbinarea aliajelor prin sudura TIG are o productivitate redusa.

Asta nu inseamna, insa, nici pe departe, ca aparatele de sudura TIG nu sunt folosite. Dimpotriva, sudura obtinuta prin acest procedeu este superioara oricaror alte suduri, asadar, pentru lucrari de „finete” este cel mai indicat procedeu.

Aparate de sudura profesionale online

Atunci cand vine vorba despre aparate de sudura profesionale, indiferent de tipul lor, orice specialist stie ca marca Miller Electric asigura cea mai inalta calitate, compania fiind lider mondial in producerea aparatelor de sudura.

In Romania, unicul importator al aparatelor de sudura profesionale de la Miller Electric este DeTop, magazin online care ofera o gama variata de astfel de produse.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea