Stiinta & Tehnologie

#telefon mobile #romania #studiu #agenda #desteptator

Agenda si desteptatorul, cele mai utilizate functii ale mobilului

Un studiu arata ca dintre functiile cele mai utilizate ale telefonului mobil, in afara de voce si SMS, pierderea agendei de contacte ar afecta cele mai multe persoane indiferent de varsta.

Urmatorul in lista este ceasul desteptator , folosit zilnic de 35% dintre romani.

Aplicatii in functie de varsta


Pentru restul de functii, varsta utilizatorilor isi spune cuvantul: playerul muzical este folosit zilnic sau aproape zilnic de 32% dintre tinerii intre 18 si 24 de ani si doar de 12% de catre cei cu varsta intre 25 si 34 de ani. Conectivitatea Bluetooth sau infrarosu este folosita saptamanal de 41% dintre tinerii intre 18 si 24 de ani si doar de 11,8% de catre cei cu varsta intre 25 si 34 de ani.

In legatura cu frecventa cu care romanii folosesc telefonul mobil, acesta este utilizat cu intensitati diferite in functie de varsta, iar diferentele sunt semnificative pe masura ce creste intervalul de varsta analizat. Tinerii sub 24 de ani ar fi cei mai afectati de privarea de telefonul mobil, acestia utilizeaza zilnic aproximativ trei functii ale telefonului lor, in vreme ce persoanele cu varsta peste 35 de ani se declara a fi cel mai putin afectati de o astfel de privare. Aceasta categorie de romani se rezuma la a utiliza doar o functie suplimentara a telefonului mobil.

Social si psihologic


In plan social, lipsa telefonului mobil s-a dovedit a avea un efect preponderent negativ, indiferent de insusirile socio-demografice ale utilizatorilor. In plan psihologic, efectele au fost atat pozitive cat si negative, inregistrandu-se o diferenta vizibila intre tineri si grupul celor mai in varsta.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1000 de respondenti, reprezentativ la nivel national. Rezultatele acestuia arata ca aproximativ 75% din populatia Romaniei de peste 15 ani detine telefon mobil, iar in mediul urban proportia de utilizatori se ridica pana la 85%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea