Stiinta & Tehnologie

#evolutie oameni #ere geologice #era antropocena #oameni #poluare

A inceput Era Antropocena! Evolutia oamenilor a influentat schimbarea erelor geologice

Istoria se schimba! A inceput o noua era geologica: Era Antropocena. Potrivit expertilor in domeniu, Terra este atat de afectata, incat Epoca geologica Holocen trebuie sa-i faca loc Epocii Antropocene. Expertii au prezentat propunerea in fata Congresului International de Geologie, in Cape Town.

Potrivit acestora, inceputul noii ere se afla in 1950, cand numeroase elementele radioactive au fost dispersate pe suprafata planetei de testele cu bombe nucleare. Sunt luate in seama si alte elemente semnificative precum: poluarea cu plastic, funinginea de la centralele electrice, cimentul, si chiar oasele lasate in urma de proliferarea globala a puilor domestici, scrie The Guardian, potrivit mediafax.ro.

Epoca curenta, Holocen, reprezinta cei 12.000 de ani de climat stabil de la ultima Epoca de Gheata incoace, in timpul careia s-au dezvoltat toate civilizatiile umane.

Accelerarea emisiilor de dioxid de carbon si cresterea nivelului marii (incepute de la mijlocul secolului 20), extinctiile masive ale speciilor, transformarea pamantului prin defrisari marcheaza sfarsitul acestei ere, argumenteaza expertii, potrivit mediafax.ro.

"Semnificatia erei Antropocene este ca seteaza o traiectorie diferita pentru sistemul planetei, din care facem si noi parte, bineinteles. Daca recomandarea noastra este acceptata, Antropocena va fi inceput cu doar putin inainte de a fi fost eu nascut", a spus profesorul Jan Zalasiewicz, geolog la Universitatea din Leicester si liderul Working Group on the Anthropocene (Grupul de Lucru pentru Antropocena/ WGA), care a inceput munca de cercetare in 2009.

Dovezi ale erei Antropocene:

- Activitatea umana a impins ratele extinctiei animalelor si plantelor mult peste media pe termen lung. 75% Dintre specii vor fi extinse in urmatoarele secole daca activitatile curente deprinse de oameni continua;

- Nivelul ridicat de incalzire globala cu dioxid de carbon in atmosfera se afla la cea mai rapida rata din ultimii 66 de milioane de ani;

- Activitatea umana a lasat in ape si oceane atat de mult plastic, incat particule de microplastic sunt acum practic omniprezente, iar aceasta situatie va lasa in urma inregistrari record de fosile, ce vor fi descoperite de generatiile viitoare;

- S-a dublat cantiatea de nitrogen si fosfor din pamanturi, in ultimul secol, cu utilizarea ingrasamintelor. Acesta este cel mai mare impact asupra ciclului de nitrogen, de 2,5 miliarde de ani incoace;

- Exista un strat permanent de particule de aer in sedimente si gheata, precum fum negru de la arderea combustibililor fosili.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea