Stiinta & Tehnologie

#cercetatori #inventie #material #bacterii

A fost inventat materialul care omoara rapid cele mai rezistente bacterii

Oamenii de stiinta de la Institutul de Bioinginerie si Nanotehnologie (IBN) din Singapore au creat un material care omoara rapid microbii. Ba mai mult, acesta previne dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice.

Compusul a fost dezvoltat ca o alternativa la triclosan, un ingredient utilizat in produse de igiena precum sapunul sau pasta de dinti. Material dezvoltat de cercetatori este sub forma de praf alb, solubil in apa. Acesta ar putea fi utilizat in spray-uri pentru sterilizarea caselor si spitalelor si ar putea fi utilizat si in produsele de consum si de ingrijire personala.

"Amenintarea globala in ce priveste bacteriile rezistente la medicamente a creat necesitatea urgenta a unor noi materiale care pot ucide si preveni dezvoltarea bacteriilor daunatoare. Noul nostru material antimicrobian ar putea fi utilizat in produsele de consum si de ingrijire personala", a declarat directorul executiv de la IBN, profesorul Jackie Y. Ying.

Materialul numit oligomer imidazoliu, are capacitatea impresionanta de a distruge 99,7% din bacteriile E. coli in numai 30 de secunde. Pe langa asta, a mai fost demonstrata si eficacitatea sa impotriva altor bacterii si ciuperci rezistente la antibiotice, precum Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa si Candida albicans. Compusul distruge 99,9 % din acesti microbi in mai putin de doua minute.

"Materialul nostru unic poate omori bacteriile rapid si poate inhiba dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice. Studiile de chimie computationala au sprijinit descoperirile noastre experimentale in care compusul cu catena actioneaza prin atacarea membranei celulare a bacteriilor. Acest material este, de asemenea, sigur pentru utilizare, deoarece are o sarcina pozitiva, care vizeaza numai bacteriile incarcate negativ, fara a distruge celulele rosii din sange", a declarat liderul grupului IBN, Yugen Zhang, potrivit mediafax.ro.

Sursa foto: corpul-uman.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea