Stiinta & Tehnologie

#activitati de intretinere #intretinere masina #masina

3 activitati de intretinere a masinii pe care le poti face singur pe locul de parcare

Te-ai gandit vreodata ce s-ar putea intampla daca s-ar strica ceva la autoturismul tau? Consecintele pot fi serioase, asadar este deosebit de important sa-ti pastrezi masina in cele mai bune conditii pentru a evita surprizele neplacute. Din fericire, exista o serie de activitati de intretinere pe care le poti face singur, chiar pe locul de parcare. Iti prezentam in continuare 3 dintre acestea.

 

1. Verifica saptamanal starea cauciucurilor

Incepe prin a studia cu atentie flancurile pneurilor, adica suprafata vizibila de pe partile cauciucurilor. In cazul in care vezi orice neregularitate, este bine sa mergi la un service specializat pentru a fi verificate toate rotile.

Apoi, folosind un aparat special ce masoara adancimea santurilor din jurul cauciucului, verifica suprafata ce intra in contact cu soseaua. Un pleu foarte tocit va pune in pericol atat integritatea ta, cat si pe a celorlalti participanti la trafic, deoarece autoturismul nu va avea o buna aderenta si va fi mai dificil de manevrat. Mai mult, distantele de franare vor creste semnificativ, ceea ce va spori pericolul accidentelor.

Bineinteles, asigura-te ca schimbi anvelopele de fiecare data la timp (click aici pentru a gasi anvelope de vara de calitate, la preturi accesibile).

2. Verifica presiunea in pneuri in fiecare saptamana

Aceasta operatiune trebuie facuta cand masina este parcata la nivelul solului si cauciucurile sunt reci. Presiunea corecta este indicata de constructor si mentionata in manualul tehnic al autoturismului. Aceasta poate fi, de asemenea, imprimata pe un sticker lipit pe interiorul capacului rezervorului pentru combustibil. In cazul in care presiunea este scazuta, adu pneul la nivelul corect, iar daca presiunea depaseste valoarea recomandata, dezumfla roata pana ajungi la nivelul indicat de producator.

3. Verifica nivelul uleiului la fiecare doua saptamani

Daca masina este in parcare, iar motorul este rece, poti realiza aceasta operatiune in cateva secunde. Daca ai parcat de curand autovehiculul, opreste motorul si asteapta aproximativ 10 minute pentru ca acesta sa se raceasca. Odata racit motorul, scoate joja, sterge-o bine cu o carpa, reintrodu-o in baia de ulei, scoate-o din nou si citeste nivelul corect al uleiului.

Nivelul uleiului este indicat de doua semne de pe joja. Este recomandat ca nivelul sa fie cat mai aproape de “maxim”. In cazul in care este nevoie sa adaugi ulei, desfa capacul (separat de joja) si toarna ulei pana la nivelul indicat de producator - acest nivel este mentionat si pe majoritatea recipientelor de ulei, bineinteles in functie de brand si model. Ai grija sa nu umpli rezervorul peste masura sau sa versi, pentru ca risti astfel ca uleiul sa se aprinda atunci cand pornesti motorul.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea