Stiinta & Tehnologie

# protejare masina iarna #protejare masina #masina iarna

10 metode prin care iti poti proteja masina pe timp de iarna

1. Iarna autoturismul tau trebuie sa aiba anvelope all season sau anvelope de iarna. in caz de iarna grea este posibil sa ai nevoie si de lanturi auto antiderapante, mai ales daca pleci la drum intr-o regiune montana. Lanturile nu trebuie sa le folosesti pe drum uscat deoarece este posibil sa deterioreze anvelopele si echipamentul de directie.

2. Pentru a proteja inchizatorile usilor de inghet este bine sa folosesti o solutie speciala de lubrifiere a acestora inca din ultima luna de toamna, cand deja temperaturile sunt scazute mai ales pe timpul noptii. O astfel de solutie se foloseste si pentru incuietoarea portbagajului, care ar putea ingheta si ea din cauza gerului prea aspru iarna. Pentru a fi sigur ca nu vei avea nicio problema de acest gen din cauza gerului, poti cumpara de la un magazin de piese auto si un spray pentru dezghetat pe care sa-l folosesti in caz de nevoie.

3. Iarna, din cauza umiditatii atmosferice si a temperaturilor scazute este posibil sa ai probleme cu placutele de frana ale masinii. Daca actionezi des frana de mana si autoturismul ramane stationar mult timp afara, chiar toata noaptea, este posibil din cauza gerului sa se intepeneasca cablul de frana si placutele de frana sa se fixeze puternic de discurile de frana. Pentru a preveni aceste probleme care pot sa apara la frana de mana, cel mai bine este sa o utilizezi mai putin, iar atunci cand stationezi sa alegi un loc drept (si nicidecum in panta), sa orientezi putin rotile spre trotuar si sa pozitionezi levierul obligatoriu in viteza I.

4. Nu uita de antigel! Acesta are o importanta foarte mare in sezonul de iarna pentru protectia autoturismului. Multi soferi folosesc antigelul si pe parcursul anului. Iata care sunt avantajele folosirii acestui lichid:

  • antigelul trebuie neaparat folosit pe timpul iernii pentru ca impiedica inghetarea fluidului de racire din motorul autoturismului
  • antigelul are si actiune anticoroziva, de prevenire a formarii depozitelor de calcar sau de alt tip, si de prevenire a formarii de spume la circulatia lichidului de racire
  • antigelul impiedica ruginirea radiatorului masinii
  • antigelul ofera o protectie si la sistemul de incalzire, ii prelungeste durata de viata, astfel acesta poate functiona bine o perioada indelungata de timp.

Pentru avea toate aceste avantaje este bine sa alegi un antigel de marca, de foarte buna calitate, chiar daca este mai scump. Un antigel de calitate rea nu va avea efectul dorit, ba mai mult decat atat, poate produce si daune la motorul masinii.

5. Aplica masinii o operatie de ceruire iarna, pentru a o proteja de nisip, sare si zapada murdara de pe drum! Nici nu-ti imaginezi cat de bine va fi protejata vopseaua masinii tale de astfel de factori externi pe timpul iernii daca ii faci un tratament de curatare si ceruire de exemplu prin polish Cluj inainte de a ninge, sau chiar pe durata intregului sezon.

6. Pentru spalarea parbrizului trebuie sa folosesti o solutie rezistenta la inghet.

7. Verifica sistemul de incalzire si dezaburire, pentru a functiona corect.

8. Iarna apar mai multe blocaje in trafic si in plus se consuma mai mult combustibil din cauza faptului ca se merge de multe ori bara la bara, cu viteaza I sau a II-a. Pentru a nu ramane in pana de combustibil ar fi bine sa alimentezi mai mult decat de obicei sau in anotimpul cald.

9. in anotimpul de iarna bateria se poate descarca din cauza gerului, mai ales daca este cazul unei masini vechi si a stationarii timp indelungat, de cateva zile in frig. Pentru a proteja bateria o poti debransa, sau alta solutie ar fi ca in fiecare zi sa pornesti motorul si sa incalzesti astfel si masina chiar daca nu pleci la drum (eventual sa ii dezgheti geamurile si sa o cureti de zapada acumulata in strat gros pe ea, cum se intampla frecvent iarna).

10. Iarna trebuie sa fii mai prudent, sa conduci cu viteza mai mica pentru a putea evita orice incident (care poate sa apara din cauza conditiilor atmosferice vitrege din acest anotimp). Nu este bine sa accelerezi rapid si nici sa franezi brusc, incearca sa adaptezi viteza cat mai bine la conditiile de drum si astfel vei reusi sa-ti protejezi autoturismul de vreun posibil accident.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea