Stiinta & Tehnologie

#masuri cibernetice #atac cibernetic #goldeneye

Un nou atac cibernetic in Romania. Cum sa te feresti de GoldenEye

Romania se numara printre tarile-tinta GoledenEye. Conform specialistilor de la bitdefender.ro, mai multe companii din Romania sunt deja afectate de GoldenEye!

GoldenEye este cel de-al doilea atac informatic masiv care infecteaza companii si institutii la nivel mondial! 1.300 de victime ar fi platit deja recompensa, spun specialistii care urmaresc fenomenul, anunta digi24.ro.

Ucraina a fost prima tara care anuntat atacul cibernetic! Golden Eye a afectat Banca Nationala si alte institutii financiare, reteaua de calculatoare a guvernului de la Kiev si cea a companiei natioanale de electricitate, posta si sistemele de operare ale aeroporturilor. A fost afectat si sistemul de monitorizare a radiatiilor de la Cernobil, iar sistemul computerizat care masoara emisiile fostei centrale nucleare a cazut si, acum, operatiunea se face manual.

“Victime” Golden Eye au fost gigantul maritim danez Maersk; WPP, companie britanica si lider mondial in industria publicitatii, compania spaniola de comunicatii, Telefonica, filialele europene ale giganticului farmaceutic american MERCK si constructorul francez Saint-Gobain.

O analiza preliminara a specialistilor Bitdefender arata ca versiunea de ransomware GoldenEye foloseste aceeasi vulnerabilitate EternalBlue, prezenta in majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows, pe care au exploatat-o in luna mai 2017 si atacatorii din spatele WannaCry si Adylkuzz.

Specialistii in securitate cibernetica de la Bitdefender sustin ferm ca victimele nu ar trebui sa achite sumele cerute de criminalii informatici din mai multe motive:

Nu exista niciun fel de garantie ca atacatorul va onora promisiunea si va reda accesul la date.

in cazul in care platesc, victimele pot fi tintite din nou de atacatori, dat fiind ca isi construiesc in fata infractorilor un istoric de bun platnic.

Fiecare suma de bani transferata va ajuta dezvoltatorii de ransomware sa construiasca versiuni si mai complexe si sa creasca amploarea acestui fenomen. Cum atacatorii folosesc moneda virtuala (Bitcoin, Litecoin, Ethereum, etc.), este practic imposibil ca banii respectivi sa fie urmariti.

Recomandarile specialistilor in securitate cibernetica ai Bitdefender:

  • Faceti copii ale datelor de importanta strategica pentru a evita pierderea acestora.
  • Actualizati in regim de urgenta sistemul de operare la cea mai recenta versiune.
  • Actualizati toate programele de pe calculator si evitati sa folositi software perimat.
  • Folositi o solutie de securitate performanta si actualizata la zi.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea