Stiinta & Tehnologie

Trecere de pe o retea de telefonie mobila pe alta: 11 euro

Incepand de la anul, abonatii retelelor Orange, Vodafone, Cosmote ori Zapp vor putea trece de la o retea la alta, pastrandu-si numarul de telefon. Practic, cand vei fi sunat de un telefon care acum e pe Orange, nu vei sti daca el mai apartine Orange sau e din alta retea (ceea ce presupune costuri mai ridicate ale apelurilor).

Procedura se numeste portabilitate , ea aplicandu-se in UE de cativa ani buni. Potrivit intentiilor Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii ( ANRC ), fiecare posesor de mobil va putea trece o data pe an dintr-o retea in alta, in schimbul a doar 11 euro. Daca doriti sa schimbati reteaua de telefonie fixa, pretul e de 13 euro.

Potrivit unor reglementari aflate pe site-ul Uniunii Europene, sistemul european de telefonie va fi armonizat cu cel american, unde, se stie, numarul de la mobil si cel de la fix au aceeasi structura. Adica la americani, atunci cand formezi un numar, nu poti fi sigur ca la destinatia apelului e un numar de telefon fix ori mobil, decat daca ti se specifica asta.

Structura unui numar de telefon din SUA, de pilda, este: xxx-yyy-yyyy unde x sunt "area code" iar "y" e numarul propriu zis. Astfel, cand suni in acelasi district, nu mai trebuie sa formezi primele trei cifre , ci doar numarul dorit. La noi, se intentioneaza a se merge in aceeasi directie ca americanii.

Mai mult, "operatorul ar putea subventiona o parte din costul transferului", a afirmat Dan Georgescu , presedintele ANRC. In prezent, valoarea tarifelor de terminare a apelurilor in retelele Vodafone-Connex si Orange se ridica la 0,1 dolari/minut, acest nivel fiind stabilit la finele anului 2003.

Cat despre portabilitate, aceasta ar putea fi aplicabila abia din 2008, in opinia sefului ANRC. "Ne-am propus ca in cursul anului 2007 portabilitatea numerelor sa devina posibila din punct de vedere tehnic, iar din 2008 clientii sa aiba posibilitatea sa renunte la serviciile unei companii in favoarea alteia pastrandu-si numarul de telefon", a spus Georgescu.
  •   2006-09-05
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Schimba paradigma in cautarea unui job

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.