Stiinta & Tehnologie

#toshiba tg01 #telefon mobil #rival iphone #windows mobile #snapdragon

Toshiba TG01 Review

Toshiba TG01 este primul telefon mobil de pe piata care integreaza un procesor de 1 Ghz. Modelul a fost prezentat oficial in cadrul evenimentului Mobile World Congress 2009 care s-a desfasurat in luna februarie 2009 la Barcelona.

Considerat un rival pentru iPhone, telefonul mobil poate fi achizitionat si de pe piata autohtona exclusiv prin operatorul local de telefonie mobila Orange.

Caracteristicile lui TG01

Cel mai important atu al acestui telefon mobil consta in procesorul Snapdragon de 1 Ghz. Telefonul suporta marirea spatiului de stocare pana la 16 GB si vine la pachet cu un card microSD de 8 GB. TOT in pachet, utilizatorul va gasi si un adaptor pentru cardul din dotare. Toshiba a mai pus la dispozitie inca o functie folositoare. Daca procesorul nu trebuie folosit pentru aplicatii puternice, utilizatorul poate sa diminueze puterea acestuia pentru a economisi baterie. Toshiba TG01 este un candybar care masoara 129 x 70 x 9,9 mm si cantareste 129 g, aceste masuri facandu-l cel mai subtire telefon mobil la ora actuala. Partea frontala este ocupata de ecranul de 4,1 inch, sensibil la atingere, cu rezolutie de 480 x 800 pixeli si care poate afisa 265.000 de culori. Deasupra ecranului gasim difuzorul telefonului.

Sub ecran se afla D-Pad-ul format din trei taste virtuale. Tastele de apelare si terminare/respingere apel sunt pozitionate in extremitati. Aceste taste mai indeplinesc si functia de trimitere la ecranul principal si respectiv de intoarcere in meniul anterior. Ca infatisare, modelul se aseamana foarte mult cu rivalul Apple iPhone. Telefonul este confectionat din plastic cauciucat si metal. Desi partea frontala este tinta amprentelor, capacul bateriei este produs dintr-un plastic mat, cu textura poroasa, care nu retine murdaria sau amprentele.

Laturile lui TG01 nu sunt foarte incarcate. Cea stanga prezinta tasta de blocare a ecranului cu functie dubla de inchidere/deschidere telefon si butonul de volum. Pe latura dreapta gasim un slot, cel pentru atasare periferice, incarcator si cablu USB si casti si butonul dedicat camerei foto . Latura superioara si cea inferioara sunt ambele intacte.

Toshiba TG01 nu are stylus incorporat in carcasa, dar vine cu unul separat la pachet. Din pacate, acesta va trebui agatat de telefon sau purtat separat, ambele cazuri fiind incomode. Partea dorsala este ocupata de camera foto de 3 MP si de difuzorul telefonului.

Terminalul este alimentat de un acumulator standard Litiu-Ion cu o capacitate de 1000 mAh, care in mod teoretic rezista in modul stand-by aproximativ 300 de ore si pana la cinci ore de convorbiri. In timpul testelor bateria s-a incadrat in parametrii stabiliti de producator.

Sistem de operare Windows Mobile

Terminalul TG01 ruleaza sistemul de operare Windows Mobile, versiunea 6.1, dar terminalul suporta upgrade la o versiune mai noua. Impreuna cu interfata proprietara, Toshiba TG01 reuseste sa aduca publicului o combinatie mai mult decat originala. In modul standby ecranul lui Toshiba TG01 afiseaza trei benzi verticale pe care sunt asezare o serie de submeniuri.

Interfata lasa utilizatorul sa navigheze prin sapte benzi fiecare dintre acestea reprezentand un meniu ca setari, aplicatii, mesagerie, media, fisiere, Internet, etc. Totodata, benzile pot fi navigate in sus si in jos pe acestea putand fi asezate o serie de aplicatii, de la alarma de ceas pana la acces direct catre site-uri de social networking ca Facebook sau YouTube.

Pentru ca Toshiba TG01 ruleaza sistemul de operare Windows Mobile nu mai avem de-a face cu meniul normal de tip matrice. In schimb avem de navigat prin meniul de Windows care se activeaza din butonul start, plasat in coltul stanga sus. Ai la dispozitie suita Office Mobile, Calendar, Contacts, Internet Explorer, Mesagerie, telefon, Programe, Setari si meniul de Ajutor.

Chiar daca dispune de broswer-ul Internet Explorer, Toshiba TG01 vine cu Opera Mini preinstalat. Acesta poate fi gasit in meniul Programs, acolo unde utilizatorul mai descopera aplicatii ca Windows media player-ul classic, MSN messenger, YouTube sau GPS-ul. Office-ul este compus din Excel, OneNote, PowerPoint si Word, la care se adauga "sustinerea morala" a lui Java, .ZIP si Adobe Reader.
 
Toshiba TG01 suporta mesaje SMS, EMS, MMS si e-mail. Mesajele SMS, EMS si MMS sunt stocate intr-o casuta postala, pe cand e-mail-urile detin un Inbox separat. Serviciul de mesagerie e-mail suporta protocoalele standard POP3 si IMAP4.

Atunci cand utilizatorul trimite mesaje, are posibilitatea sa o faca din tastatura standard alfanumerica virtuala. Cand telefonul este inclinat sau rotit pe orizontala, tastatura va deveni QWERTY. Tastatura virtuala dispune de reactie haptica, dar tastarea nu este tocmai usoara, acest incovenient fiind intalnit in prezent la toate terminalele cu ecran tactil.

Dar pentru ca ecranul lui TG01 are raspuns haptic atunci cand tastele sunt apasate, utilizatorul va avea ca raspuns o vibratie din partea telefonului. Totodata, daca acesta nu este multumit cu atat, poate sa activeze raspunsul sonor la apasarea tastelor.

Multimedia cu instrumente Windows

Din pacate, la capitolul muzica, modelul Toshiba TG01 nu se descurca prea bine. Terminalul nu are player muzical dedicat, iar redarea melodiilor stocate se poate face doar prin Windows Media player. Mai mult, player-ul muzical al lui Toshiba TG01 suporta doar formatul MP3. Melodiile stocate pot fi sortate dupa album, artist sau gen. Din pacate, player-ul nu dispune si de functii avansate de egalizator, iar utilizatorul trebuie sa isi formeze propriile playlist-uri pentru a putea asculta muzica.

Formatele video suportate de TG01 se rezuma la cele standard pentru playerele video Windows. Utilizatorul poate totusi sa instaleze codecuri speciale si sa largeasca spectrul de formate video sau audio suportate de acest telefon. Pentru amatorii de radio, TG01 aduce o veste proasta si anume, modelul nu dispune de receptor radio.

Camera foto/video a lui TG01

Senzorul foto inclus acestui Toshiba TG01 este de doar 3 MP si primeste un minim ajutor din partea functiei autofocus. Dar modelul nu dispune de flash LED sau de diferite tehnologii, precum stabilizator de imagine sau functii geo-tagging. Totusi, terminalul este capabil sa faca inregistrari video la rezolutie VGA cu 30 fps in format 3gp sau MP4.

Vestea proasta este ca obiectivul nu este protejat. Pentru ca lentilele sunt usor adancite in carcasa, utilizatorul le va murdari deseori. Inainte de captarea unei imagini, utilizatorul trebuie intodeauna sa curete macar minimal lentila. Un alt incovenient a fost gasit si in modul de captare imagini.

Chiar daca telefonul vine dotat cu autofocus, in clipa in care se declanseaza butonul, tremurul mainii este inregistrat si pe imagine, asta pentru ca lipsa unui stabilizator de imagine este resimtita din plin. Totodata, telefonul se descurca destul de greu in clipa cand obiectul fotografiat nu este luminat bine. Pe langa o focalizare destul de slaba a subiectului, imaginea va avea si un zgomot de imagine foarte ridicat.

Imaginile capatate cu Toshiba TG01 au o rezolutie maxima de 2048 x1 536 pixeli. In lumina naturala acestea vor avea detalii si culori decente, dar in lumina artificiala, lucrurile se schimba, autofocusul peirzand din precizia dovedita in conditii superioare de iluminare.

Din pacate exista si alte incoveniente, cum ar fi faptul ca telefonul nu este bine tinut in palma din cauza formei si pozitionarii camerei foto. Pentru a nu acoperi obiectivul, utilizatorul va sprijini degetele de suprafata ecranului, astfel deseori acesta va apasa tastele D-pad-ului si va fi scos din meniul camerei foto.

Conectivitate

Unul dintre atuurile telefonului este conectivitatea. Toshiba TG01 dispune de conectivitatea standard GPRS clasa 10 cu viteze de download cuprinse intre 32 - 48 kbps, EDGE tot clasa 10 cu viteze de download de 236,8 kbps, 3G cu HSDPA (7,2 Mbps), Bluetooth versiunea 2.0 cu A2DP si port miniUSB. Mai mult, terminalul este compatibil si 3G cu HSDPA si Wi-Fi 802.11b/g.

Navigarea pe Internet se face destul de usor, pentru ca TG01 dispune de broswer-u WAP versiunea 2.0 cu suport xHTML si HTML. Transferul de date se face si el foarte usor, atat prin Bluetooth cat si prin USB. Daca utilizatorul va selecta optiunea de Mass Storage Device, va trebuie sa aiba un card microSD atasat telefonului.

In caz ca acesta lipseste, transferul de date se va face prin programul PC Suite II, care se afla pe CD-ul din pachet. Spre deosebire de alte versiuni ale lui PC Suite, acesta nu va prezenta probleme la instalare si va recunoaste telefonul rapid. Toshiba TG01 vine si cu receptor GPS incorporat, iar informatiile pentru functia de aGPS se pot descarca prin conectivitate 2G, 3G sau Wi-Fi.
 
Ultimul cuvant

Toshiba TG01 poate fi considerat un rival iPhone veritabil. Puncteaza la capitolul infatisare, conectivitate, puterea de procesare si interfata de utilizator. Chiar daca se descurca decent la captarea de imagini, faptul ca obiectivul foto nu este protejat reprezinta un incovenient. Calitatea sunetului este buna, dar e pacat ca nu exista un player muzical dedicat.

Totusi, TG01 reuseste sa impresioneze prin conectivitatea ridicata si prin noul sistem al meniului, care acum este mult mai usor de folosit. Benzile personalizabile alcatuiesc una din cele mai reusite interfete de la ora actuala care da acces rapid la o serie de meniuri. Folosirea ei este intuitiva, iar acest lucru este printre cele mai importante aspecte pe care TG01 le ofera.

Daca Toshiba isi vor continua saga de lansari cu imbunatatiri substantiale aduse modelului, asa cum a procedat si Apple, ar putea in scurt timp sa intreaca modelul Apple din punct de vedere al capabilitatilor pe care un telefonul mobil le ofera. Totusi, pentru ca acest lucru sa se intample, e posibil ca Toshiba sa fie nevoit sa renunta la Windows Mobile.

Galerie foto cu Toshiba TG01

Galerie foto cu imagini captate de Toshiba TG01

Test video realizat cu Toshiba TG01

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea