Stiinta & Tehnologie

#politie #alcolemie #soferi #testul betivului

"Testul betivului" pentru soferi

Soferii care urca bauti la volan se pot alege cu dosar penal chiar si pentru un pahar cu bere, daca politistul observa ceva in neregula. Politia Rutiera pregateste o noua modificare a codului rutier. In prezent, cei care au alcoolemia sub 0,8 la mie raman fara permis, dar nu li se intocmeste dosar penal. Aceasta prevedere s-ar putea schimba, dupa cum sustin jurnalistii de la "Adevarul".

Soferii ar putea fi obligati, in curand, sa dea " testul betivului ". Mai precis, soferii ar urma sa incerce sa-si atinga varful nasului cu mana sau sa mearga in linie dreapta pentru a demonstra ca nu sunt afectati de bautura. Potrivit modificarilor propuse de Politia Rutiera, constatarea starii de ebrietate nu va mai tine cont de alcoolemie, ci doar de starea fizica in care se afla conducatorul auto.

Prin urmare, soferul care pica testul de ebrietate, adica da dovada de confuzie, dezorientare, alterarea judecatii, a memoriei, precum si de tulburari de echilibru si de coordonare se poate alege cu dosar penal, chiar daca alcooltestul depisteaza o valoare mai mica de 0,80 grame/litru alcool pur in sange .

In prezent, soferii depistati cu o alcoolemie sub limita legala se aleg doar cu amenda si cu permisul suspendat pentru 90 de zile. Propunerea de introducere a prevederii referitoare la "starea de ebrietate" in Codul Rutier a fost trimisa la Parlament inca din primavara acestui an, dar dezbaterile au fost amanate din cauza campaniei electorale si a vacantei alesilor.

 

Pentru mai multe informatii despre ultimele modele de masini de pe piata aboneaza-te la Newsletterul Masini.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea