Stiinta & Tehnologie

#ziarist #francez #renault #spionaj #industrial

Spionaj industrial la Renault

Un ziarist de la publicatia franceza "AutoPlus", Bruno Thomas, a fost arestat saptamana trecuta pentru 48 de ore, fiind acuzat de spionaj industrial si alte 4 fapte conexe. Acuzatia a fost inaintata justitiei de Renault anul trecut, ca urmare a publicarii in revista amintita a unui set de fotografii cu un model Renault care "urma sa apara pe piata abia peste trei ani", dupa cum afirma reprezentantii companiei in plangere. Mai multi politisti au descins atat la domiciliul ziaristului, cat si in biroul acestuia de la revista si au confiscat mai multe fotografii, documente, fiind facute si copii dupa hard-disk-urile computerelor sale. Directorul "AutoPlus" a declarat ca reactia politiei a fost una disproportionata fata de fapta comisa, atitudinea autoritatilor "fiind potrivita mai degraba in cazul unui criminal".

Dupa ce a fost audiat, ziaristul a fost eliberat, insa procesul penal va continua. Dosarul a fost declansat in august 2007, dupa publicarea unor desene si apoi a unor fotografii cu viitorul Renault Scenic . In 2008, în aprilie, "AutoPlus" a publicat un nou set de fotografii-spion , de data aceasta cu noul Renault Megane . Se pare ca dupa acest al doilea incident, ancheta s-a intensificat, trecandu-se la perchezitie si arestare. Reprezentantii Renault sustin ca plangerea lor nu are in vedere neaparat sanctionarea presei, ci protejarea drepturilor sale intelectuale si descoperirea persoanei din interior care furnizeaza imaginile. Mai multe sindicate ale ziaristilor din Franta au protestat fata de metodele utilizate în aceasta ancheta, afirmand ca accesul la computerul unui ziarist presupune accesul la sursele sale, ceea ce reprezinta o violare a drepturilor acestuia si a libertatii de exprimare.

Pentru mai multe informatii despre ultimele modele de masini de pe piata aboneaza-te la Newsletterul Masini.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea