Stiinta & Tehnologie

Sony Ericsson W910 Review

Lansat oficial in luna octombrie a anului trecut, acest telefon este inca foarte tanar. In acealasi stadiu se prezinta si pretul lui, dar sa vedem de ce merita banii.

1. Inceput
2. In detaliu
3. Multimedia
4. Incheiere

Surpriza la pachet

Modelul Sony Ericsson W910 este fratele mai mare a lui W580, un telefon al carui review a fost deja facut de Acasa.ro. La prima vedere se observa ca noul model este mai lat, dar mai subtire decat Sony Ericsson W580. Dar partea cea mai frumoasa este primirea pachetului si deschiderea lui. Ca orice alt telefon, Sony Ericsson W910 vine cu toate cele trebuincioase: cablu USB, incarcator, CD-ul cu soft, "cartuliile" de rigoare, castile de Walkman pe care toata lumea le indrageste, cardul microSD de un 1GB si in premiera, un card reader Sony Ericsson USB 2.0 M2.

De ce am mentionat acest card reader? Foarte simplu pentru ca este un obiect foarte folositor si mai ales la transferul de muzica. Vei economisi mult timp pentru ca vei mai avea nevoie de softul de pe CD, cablu USB si transferul de muzica, poze sau orice altceva se va face mult mai usor. Card reader-ul are si un snur, astfel poti sa atasezi cardul de telefon. E o idee buna pentru a nu-l pierde, dar "ustensila" este destul de mare pentru accesoriu de telefon, lovindu-se de ecran si e posibil sa ai surpriza neplacuta de a zgaria telefonul sau ecranul lui.

Walkman Reloaded

Asa cum era de asteptat de la un modul nou si imbunatatit, modelul Sony Ericsson W910 arata bine. Terminalul vine in mai multe culori, rosu, brun, alb si negru, noi avand la test prin Market Online, modelul negru. Asa cum am spus si mai devreme, Sony Ericsson W910 este mai subtire ca fratele W580, noul Walkman masurand 99 x 50 x 12,5 mm, spre diferenta de de W580 care avea o grosime de 14 mm. W910 este un tot un slider si cantareste 86 de grame. Corpul telefonului este fabricat din metal si plastic, stratul de suprafata fiind un material usor poros foarte placut la atingere, aproape catifelat. Acestea fiind spune am ajuns si la inspectia amanuntita a telefonului.

Partea frontala este ocupata in mare parte de ecran si D-pad. Ecranul lui W910 este de 2,4 inch cu rezolutie QVGA de 240 x 320 pixeli si 256.000 de culori. Vestea buna este ca lumina directa nu il afecteaza la fel de puternic ca in cazul unor modele mai vechi. Deasupra lui avem doua butoane care sunt shortcut-uri catre meniul de poze si intre ele gasim difuzorul telefonului si camera secundara pentru videoconferinte . Cele doua butoane mentionate mai devreme mai au si alte functii si anume, atunci cand utilizatorol foloseste camera foto , unul din ele activeaza modul de fotografiere (normal, panoramic, frames si rafala), iar al doilea activeaza Night mode-ul.

Sub ecran gasim D-Pad-ul format din 8 butoane. Primele doua corespund meniurilor Media si Contacts, sub ele tastele de apelare, respectiv terminare/respingere apel sub ele un buton de shortcut care te duce intr-un meniu de unde poti activa Bluetooth-ul, alarma, TrackID-ul, meniul principal sau seta noi shortcut-uri si inca un buton, C (cancel). In mijlocul acestor butoane domneste butonul de navigare circular, folosit foarte mult atunci cand telefonul se afla in player-ul muzical.

La glisare descoperim tastatura standard alfanumerica cu butoane plate, dar destul de mari. Glisarea se face foarte usor, plus partea de sus nu se misca, fiind stabila in locul ei. Laturile sunt si ele destul de ticsite cu butoane. Cea stanga e mai libera, avand doar slotul de atasare periferice, incarcator, cablu USB si casti, dar cea dreapta e ceva mai incarcata. Aici gasim orificiul de atasare a curelusei de siguranta, dar in cazul nostru, card reader-ul mentionat mai sus, butonul dublu de volum, slotul pentru card microSD si butonul dedicat camerei foto.

Latura superioara are doua butoane, cel de oprire/deschidere telefon, aflat in partea staga la fel ca la modelul W580 si un buton dedicat MP3-player-ului Walkman din dotare. Latura de jos este inscriptionata cu o sigla Walkman, dar utilitatea ei iese in valoare cand telefonul este intors, pentru ca aici gasim difuzorul muzical al lui W910 . Partea dorsala are si ea "obiectivele" ei, unul dintre ele fiind cel foto de 2 megapixeli. Tot aici gasim inca o sigla Walkman si una Sony Ericsson, plus capacul care acopera bateria.

Sistemul de deschidere a capacului este ceva mai diferit. Exista un buton glisat care il blocheaza. Sub capac gasim bateria standard Litiu-Ion cu o capacitate de 930 mAh, care dupa cum Sony Ericsson spune, rezista 400 de ore in modul stand-by si pana la 9 ore de convorbiri. Testul a aratat ca timpii indicati sunt adevarati. Nu trebuie uitat faptul ca telefonul va consuma mai multa bateria in timpul ascultatii de muzica sau daca Bluetooth-ul sau 3G-ul este activat tot timpul.

Creier in W

Memoria interna a lui Sony Ericsson W910 este de doar 40 MB, dar telefonul vine la pachet cu un card microSD de 1 GB sau 2 GB, iar din acest punct de vedere nu trebuie sa va faceti griji ca nu puteti folosi telefonul ca alternativa a MP3-player-ului propriu.

Dar sa ne ocupam putin de interfata terminalului. Asa cum ne-am obisnuit, Sony Ericsson nu au modificat prea mult lucrurile in acest departament, desi inferfata flash incepe sa isi spuna cuvantul. W910i vine si cu unele noutati ca o noua versiune de Walkman, 3.0, functia SenseMe si Shake control.

Meniul lui Sony Ericsson W910i este cel standard, afisat in stil matrice cu icoane de 3 x 4. Dar se poate observa usor lipsa unui icoane si anume FILE MANAGER. In schimb, aplicarea interfetei flash meniului Media suplineste File Manager-ul. Este adevarat ca multi se vor incurca la inceput, dar manuirea lui se face foarte usor si nu vor exista probleme majore.

Tot mai devreme am mentionat si doua noi functii, SenseMe si Shake control. Prima este o functie care va selectata si va rula melodiile impuse de starea ta de spirit. Asta nu inseamna ca telefonul va simti ca esti nervos/nervoasa, tu vei fii cel care va indica starea de spirit, iar in functie de aceasta telefonul va rula doar melodiile care trebuie. Shake control este o caracteristica foarte haioasa, care foloseste accelerometrul din dotare. Inclinat radip spre dreapa telefonul va selecta melodia urmatoare, iar spre stanga Shake control va aplica Shuffle-ul playslist-ului tau. Dar despre ce mai stie player-ul... ceva mai tarziu.

Nu putem trece cu vederea mesageria, care se incadreaza tot in acest capitol. Sony Ericsson W910 suporta mesaje SMS, EMS, MMS, mesaje e-mail si instant. Asa cum era de asteptat, toate mesajele intra in acealasi inbox, cu exceptia celor e-mail care au o casuta postala separata. Totodata, mesajele e-mail suporta protocoalele standard IMAP, SMTP si POP3.

Just press PLAY

A venit si randul player-ului muzical, mandria acestui telefon. Asa cum am spus mai devreme, aceasta a "suferit" unele modificari. In primul rand Walkman-ul lui Sony Ericsson W910 este cea mai recenta versiune, adica 3.0, vine cu o interfata noua flash si cateva functii in plus, SenseMe si Shake control, acestea din urma fiind deja explicate si nu mai voi intoarce asupra lor.

Formatele muzicale suportate de Sony Ericsson W910 sunt MP3, AAC, AAC+, E-AAC +, WAV, WMA, M4A si MIDI. Player-ul muzical poate fi setat sa ruleze in fundal in timp ce tu trimiti mesaje sau e-mail-uri si dispune de egalizator inclusiv MegaBass-ul atat de celebru la telefoane Walkman Sony Ericsson.

Melodiile sunt sortate automat in ordine alfabetica , dar pot fi sortate dupa album, gen, artist sau anul aparitiei sau cele mai ascultate dintre ele. Acum ma voi intoarce putin asupra functiei SenseMe. Dupa cum am spus mai devreme, aceasta caracteristica noua selecteaza melodii in functie de starea de spirit. Melodiile trebuie totusi adaugate intr-un playlist. Pentru acest lucru vei avea nevoie de Media Managerul care se afla pe CD-ul din pachet. Functia SenseMe a fost introdusa in telefoanele Sony Ericsson odata cu acest model.

Inafara de schimbarea melodiei sau de aplicarea shuffle-ului, Shake control mai are o functie si anume aceea de respingere de apeluri. Acest senzor este intalnit si in modelul Sony Ericsson Z555 si chiar functioneaza, din pacate in cazul lui W910 , aceasta regula nu se aplica pentru ca telefonul nu a raspuns la nici un fel mainii care era deasupra lui. Sony Ericsson W910 dispune de acceleromentru, acest lucru facandu-l sa afiseze melodiile in functie de potizia in care utilizatoruk tine telefonul. Bineinteles ca butoanele D-Pad-ului isi vor schimba si ele functiile de Forward/Back odata cu pozitia trminalului.

Datorita ecranului de 2,4 inch, vizionarea de videoclipuri este chiar o placere, acestea putand fii vizionate pe tot ecranul prin simpla inclinare a telefonului. Sony Ericsson W910 mai dispune si de radio FM incorporat. Asa cum era de asteptat, ai nevoie de casti pe post de antena.

Dar cel mai important lucru este sunetul. Un player bun nu isi face datoria pe deplin daca sunetul redat nu se ridica la asteptarile utilizatorului. In cazul acestui telefon nu exista probleme de sunet. Atat difuzorul extern cat si castile, dar pot spune mai ales ele, redau un sunet foarte bun. Ideea este ca Sony Ericsson W910 vine la pachet cu o pereche de casti foarte bune, dar daca totusi nu esti multumit de ele, cablu telefonului dispune de jack de 3,5 mm asa ca poti sa faci schimb usor, chiar daca telefonul isi pastreaza o parte din cablul cu mufa proprietara.

Pozar modest

Pana acum toate bune si frumoase cu acest telefon, dar am ajuns intr-un departament care din pacate putea fi ceva mai bine dezvoltat. Este vorba de camera foto care are doar 2 megapixeli. Da, este de inteles ca pana la urma telefonul este un Walkman si accentul se pune pe player-ul muzical, dar se putea lucra si la obiectiv. Rezolutia maxima de captare a imaginilor este de 1600 x 1200 pixeli.

Ar fi fost de dorit macar un 3 megapixeli pentru a se simti upgrade-ul fata de modelul mai vechi W580i. In plus camerei foto ii lipseste un flash sau autofocusul. Este clar ca pozele captate de aste model vor si ele modeste. Bune in lumina naturala, dar cu un nivel al zgomotului de imagine ridicat in conditii de lumina scazuta. Daca ai impresia ca in intuneric vei putea capta ceva, nu este cazul, vei avea o imagine neagra si atat.

Camera foto poate fi activata direct prin butonul dedicat de pe latura dreapta a telefonului. Ai la dispozitie doua butoane ajutatoare, cele mentionate la inceputul acestui review, care se afla deasupra ecranului. Totusi, camera foto dispune de o serie de efecte si functii binevenite dealtfel. Ai posibilitatea sa fotografiezi in mod automat, daylight, cloudy, fluorescent sau incadescent, poti aplica efecte de alb si negru, sepia, negativ sau de fotografiere in mod normal, panoramic, frames sau rafala (burst).

Camera foto a lui W910 suporta si capturi video. Acestea se vor face la o rezolutie maxima QVGA cu o viteza de doar 15 fps. Nu este tocmai indicat sa te chinui nu filmele facute de acest telefon. Daca chiar insisti, capturile video sunt salvate in format MP4.

Conectivitate

Spre diferenta de inaintasul sau, W580, modelul Sony Ericsson W910 dispune de o conectivitate mult mai buna. Avem stadardele GPRS si EDGE, ambele de clasa 10, dar si 3G cu HSDPA, adica o viteza de 3,6 Mbps. Navigarea pe internet se face chiar usor, iar ecranul de 2,4 inch nu poate decat sa faca mai placuta calatoria. Navigarile pe internet sunt insotite de broswer-ul Access NetFront HTML, care iti usureaza si mai tare "munca". Bineinteles ca ai si optiuni de zoom pentru a vizualiza mai usor textele.

Tot la acest capitol intra si Bluetooth-ul si USB-ul. Amandoua versiunea 2.0, adica transfer de date rapid, iar Bluetooth-ul vine cu A2DP lucru imbucurator, pentru ai posibilitatea de atasare de casti wireless la telefon. Pregateste-te totosi ca bateria telefonului sa fie consumata mai redepe asa. Sony Ericsson W910 vine cu optiune Google Search preinstalata.

Ultimul cuvant

Aici se incheie review-ul acestui telefon, dar nu inainte de o concluzie. Sony Ericsson W910 este unul dintre cele mai bune telefoane de pe piata actuala. Ca telefon dedicat muzical este un fruntas. Primeste puncte pentru infatisare, ecran si mai ales player muzical si sunet, dar este imposibil sa trec cu vederea camera foto care din pacate nu reuseste sa impresioneze. Totodata, pretul ar putea fi usturator pentru unii care nu vor vedea in Sony Ericsson W910 o alternativa pentru un player muzical, chiar daca performantele telefonului sunt de-a dreptul uimitoare. Loialitatea fata de marca sau banii disponibili vor fi un factor decisiv in achizitionarea acestui terminal.

Galerie foto Sony Ericsson W910i

Film test realizat cu Sony Ericsson W910i



Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea