Stiinta & Tehnologie

Sony Ericsson W890 Review

In urma cu aproximativ jumatate de an, Sony Ericsson W890 vedea lumina zilei. Telefonul a fost lansat in luna noiembrie a anului trecut, dar se tine inca foarte bine pe pozitii.

1. Introducere
2. In detaliu
3. Camera foto
4. Concluzie

Familia Walkman

Modelul Sony Ericsson W890 este urmasului lui W880. Atunci cand W880-ul a iesit pe piata, s-a dovedit a fi un succes mai ales din cauza dimeniunilor sale reduse. Cam acelasi lucru s-a intamplat si cu W890 , pentru ca "noul" model s-a dovedit a fi mult mai inteligent decat se asteptau toti. Telefonul Sony Ericsson W890i este un "candybar" care vine in trei culori, Espresso Black, Mocha Brown si Sparkling Silver, bineinteles toate avand aceleasi specificatii tehnice. Acestea fiind spune, putem incepe expertiza asupra lui.

Terminalul masoara 104 x 46,5 x 9,9 mm, adica este foarte subtire si cantareste doar 78 de grame. Da, este ceva mai greu decat fratele mai mic, dar nu cu mult si vine cu un plus de ecran. Daca modelul anterior avea un ecran de 1,8 inchi, noul W890 poseda un ecran de 2 inchi.

Partea frontala este ocupata de ecranul mai sus mentionat de 2 inchi, D-pad si tastatura alfanumerica. Desi ecranul a crescut acasa .ro/putin" title="putin">putin mai exista destui utilizatori care si-ar fi dorit ca acesta sa fi crescut macar la un 2,2 inchi. Si asa, rezolutia QVGA si cele 256.000 de culori de descurca destul de bine. Vestea buna la acest ecran este ca are o luminozitate si contrast foarte bun, iar lumina directa nu il afecteaza prea tare. Deasupra ecranului se afla difuzorul telefonului si o camera secundara VGA, plasata frumos sa nu deranjeze, dar numai buna de videoconferinte, iar ceva mai la dreapta gasim sigla Walkman.

D-pad circular

Imediat sub ecran avem D-pad-ul care este destul de complex. Butoanele acestuia formeaza un fel de cercuri pe telefon. Primul rand de butoane corespuns submeniurilor de pe ecran Media, Menu si Contacts, urmatorul set de butoane sunt cel de apelare, de navigare in player-ul muzical sau meniu si butonul de repingere/terminare apel. Ultimul "rand" de butoane ale D-pad-ului este format din o tasta pentru shortcut-uri, buton de navigare si tasta C (Cancel). Acum ca D-pad-ul a fost rezolvat urmeaza tastatura lui W890 , care este standard alfanumerica cu butoane bine definite chiar daca sunt destul de mici, dar nu vor fi probleme la "butonat". Sub tastatura se alfa un mic orificiu, care este de fapt microfonul telefonului.

Latura stanga a telefonului este "stirbita" de trei lucruri, un buton de blocare a capacului, butonul dedicat player-ului muzical si mufa proprietara de atasat periferice (incarcator, casti, cablu USB). Latura dreapta este si ea incarcata de inca un buton de blocare, cel de volum si cel dedicat camerei foto din dotare. Latura superioara nu are decat butonul de pornire/oprire telefon, iar latura inferioara are doar un element de design, adica o alta sigla Walkman gravata.

Si asa am ajuns si la partea dorsala care este fabricata din metal si plastic, iar aici gasim lentilele caremei foto de 3,2 megapixeli, o alta sigla Sony Ericsson, difurozul player-ului muzical si orificiul de agatare a curelusei de siguranta. Ceva mai devreme spuneam de butoanele de blocare a capacului bateriei care sunt plasate ce latura stanga si cea dreapta a telefonului. Pentru a deschise capacul, utilizatorul va trebui sa le apase pe amandoua deodata.

Acestea fiind spuse am ajuns si la baterie, care este o BST-33 Litiu-Polimer cu o capacitate de 950 mAh. In mod teoretic bateria trebuie sa tina in jur de 360 de ore in modul standby si pana la 9 ore jumatate de convorbiri. Slotul cartelei SIM se afla sub bateria, dar cel pentru cartela microSD in structura metalica care este acoperita de capacul telefonului.

Brainiac

Meniul telefonului este acelasi care il cunoastem de la Sony Ericsson, adica foarte usor de folosit. Meniul se poate afisa in stil lista sau setarea standard de matrice de 4/3.

Asa cum am mentionat si la inceputul acestui review, Sony Ericsson W890 este un telefon mult mai destept decat pare. Idee este ca atunci cand telefonul s-a lansat a venit cu anume caracteristici noi pentru un Walkman, dar acest lucru se intampla atunci.

Asta nu ma impiedica insa sa le enumar aici. Una dintre ele este Media Center-ul, suportul Flash Lite 2.0, versiunea noua de Walkman, adica 3.0 care avea inclusa funtia SensMe. De functia SenseMe am mai discutat, aceasta selectand melodiile din player-ul muzical al telefonului in functie de starea "sufleteasca" a utilizatorului. Bineinteles ca nici acestui Walkman nu ii lipseste functia Flightmode.

Si asa am ajuns si la mesagerie. Sony Ericsson W890 suporta mesaje SMS, EMS, MMS, e-mail si mesagerie instanta. Totodata mesajele pot fi sortate in functie de categorie: adica "prieteni", "business" sau altele, acest lucru depinzand de zonele de interes ale fiecaruia si cum isi seteaza fiecare utilizator aceste categorii.

Muzica DJ

La acest capitol nu i se poate reprosa prea multe, mai ales ca telefonul face parte din clasa Walkman, adica este un telefon muzical. Formatele audio si video pe care acest telefon le suporta sunt destul de multe, de fapt acestea alcatuiesc o lista mult mai larga decat am vazut pana acum la un telefon. "Prin urmare si-asa deci", W890 -ul suporta formate MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV, M4A, G-MIDI 1, SP-MIDI, RealAudio 8, iMelody si XMF.

Asa cum am spus si mai devreme, ca orice Walkman veritabil are caractristica FlightMode pentru functionarea player-ului muzical atunci cand restul conexiunilor wireless trebuie intrerupte, functia SenseMe, versiune noua a player-ului Walkman si functii de egalizator ca nelipsitul MegaBass si TrackID-ul care este o "stampila" definitorie a telefoanelor Walkman.

Puterea celor 3,2 cai putere... pardon megapixeli

Da, v-ati dat seama, am ajuns la capitolul camera foto. Sony Ericsson W890 nu se prezinta rau, avand o camera de 3,2 megapixeli, dar fara flash sau autofocus, lucru care il depuncteaza. Totusi, camera se descurca si ea cum poate. Utilizatorul poate sa foloseasca mai multe moduri de fotografiat ca: normal, panorama, frames si burst. Se poate seta si rezolutia imaginii captate de la VGA la cei 3,2 megapixeli. Imaginile captate sunt bune, culorile fiind foarte aproape de cele reale, dar din pacate lipsa detaliilor scade punctajul telefonului.

Conectivitate

Acesta este inca un capitol la care Sony Ericsson W890 puncteaza. Pentru transferul de date, telefonul are la dispozitie USB-ul si Bluetooth-ul cu functie A2DP, iar pentru navigarile pe internet HSDPA , UMTS, GPRS si HSCSD. Ar fi fost si mai dragut daca ar fi avut Wi-Fi, dar putem trece cu vederea acest mic incovenient. Navigarea pe internet se face cu ajutorul celei mai recente versiuni a browser-ului Access NetFront. Ecranul de 2 inchi este relativ bun pentru ceea ce ai tu nevoie, desi uneori vei simti nevoie unui ecran mai mare.

Cam in tot in acest departament intra si GPS-ul care este prezent la W890 . Cu GPS Enabler HGE-100 si Google Maps poti sa ai unele detalii despre unde te aflii sau unde vrei sa ajungi. Singura problema aici este din nou ecranul care poate fi prea mic. Interfata pentru utilizatorul este foarte bine constuita si usor de manuiat, iar faptul ca informatiile despre trafic sunt la indemna, navigarea prin oras cu GPS-ul de la bordul lui W890 se face foarte usor.

La final...

Ce a insemnat Sony Ericsson W890 pentru piata de telefoane mobile? O briza de "aer curat" in materie de telefoane candybar si asta s-a intamplat din cauza functionabilitatii pe care acest model o aduce. Desi un telefon Walkman, adica in special de muzica, W890-ul reuseste sa aduca un look impecabil, curat, ordonat si de efect alaturi de un creier puternic.

GPS-ul si conectivitatea HSDPA din dotare il ridica mult, dar poate ecranul uneori prea mic si pozarul nu tocmai bun il depuncteaza. Lipsa unei memorii proprii ceva mai mari, doar 32 MB, ii dau o bila neagra, dar macar acest incovenient se poate repara repede cu atasarea unui card microSD, care sa poata sa duca in spate toata muzica pe care vrei sa o stochezi pe el. Macar vine la pachet cu un card de 2 GB.

Videoclipul oficial de prezentare a telefonului Sony Ericsson W890i



Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea