Stiinta & Tehnologie

#sony ericsson #vivaz #hd

Sony Ericsson Vivaz Review

sony ericsson vivaz este printre primele telefoane mobile capabile sa faca filmari in format HD de 720p. Altfel, terminalul este al doilea dispozitiv al joint-venture-ului suedezo-japonez care ruleaza sistemul de operare Symbian in versiunea a cincea a platformei S60, primul fiind telefonul mobil Sony Ericsson Satio (Idou).

Modelul are un look foarte "trendy", dar Vivaz ascunde un arsenal foarte puternic, pe langa senzorul foto de 8 MP, modelul are si caracteristicile unui smartphone, combinand perfect utilul cu placutul.

Caracteristicile lui Vivaz

Unul dintre cele mai stilate telefoane de pe piata actuala, Vivaz este un telefon dedicat fotografiei si capturilor video, dar neoficial, modelul este si un smartphone. Vestea buna este ca aceasta caracterisitica nu il face pe Vivaz un dispozitiv robust, acesta masurand 107 x 51,7 x 12,5 mm si cantarind in jur de 100 de grame. Carcasa telefonului este confectionata din plastic cu finisaj lucios. Totodata, telefonul este disponibil in pantru variante de culori - argintiu, negru, albastru inchis si visiniu - din pacate, indiferent de culoarea aleasa de utilizator, luciul carcasei va retine urme de amprente. Ca si in cazul lui Idou, chiar daca plasticul nu este un material care sa pluseze ca aspect, este posibil ca producatorii sa opteze pentru acesta pentru a reduce din greutatea telefonului.

Partea frontala a lui Vivaz este ocupata in mare parte de ecranul sensibil la atingere, care are o diagonala de 3,2 inch, poate afisa pana la 16 milioane de culori si are o rezolutie de 360 x 640 pixeli. Desi un ecran capabil, ca in cazul multor alte telefoane Sony Ericsson, display-ul are dificultati in afisarea de imagini lizibile sub lumina directa a soarelui. O alta problema ar fi cea a curatarii ecranului, dar acest detaliu este intalnit la toate telefoanele cu ecran tactil si nu numai. Totusi, vestea buna este ca display-ul modelului este rezistent la zgarieturi.

Tot pe partea frontala se gasesc, deasupra ecranului, difuzorul, senzorul de lumina, iar sub ecran, exista trei taste fizice, in extremitati cele doua de apelare si respectiv terminare/respingere apel, plus butonul din mijloc dedicat activarii meniului principal. Laturile lui Vivaz sunt dichisite cu o serie de taste. Astfel, pe latura stanga avem slotul pentru cablu USB/incarcator/casti audio. Latura dreapta este si ea incarcata: butonul dublu de volum, care primeste si fuctie de zoom cand telefonul se afla in modul foto si tastele declansatoare al camerei foto si video.

Latura superioara dispune de butonul de pornire/oprire/blocare ecran al telefonului, iar latura inferioara prezinta un singur orificiu de agatare a stylus-ului care vine la pachet. Desi pozitia de asezare a accesoriului este mai buna decat in cazurile altor telefoane, stylus-ul neincorporat prezinta unele riscuri intre care zgarierea telefonului sau ciobirea ecranului sau a vopselei prin lovirea cu stylusul destul de voluminos si confectionat din metal.

Partea dorsala se gaseste senzorul foto de 8 MP, cu flash LED. In afara de obiectivul foto generos, pe partea dorsala se mai afla o singla Sony Ericsson, plasata pe capacul bateriei. Acumulatorul lui Sony Ericsson Vivaz este model Litiu-Polimer de 1200 mAh, care in mod teoretic rezista in jur de 430 de ore in modul standby si pana la cinci ore de convorbiri. Timpii indicati se producator s-au adeverit, in timpul testelor telefonul rezistand la uzura, mai ales ca filmarile in HD consuma foarte rapid bateria.

Meniul lui Sony Ericsson Vivaz

Fiind un telefon care ruleaza sistemul de operare Symbian, Vivaz vine cu meniul obisnuit al OS-ului dedicat telefoanelor mobile cu ecran tactil, meniu care se aseamana usor cu cel al lui Satio (Idou). Terminalul are o memorie interna de 75 MB, dar pentru ca are slot pentru cardul microSD, utilizatorul poate sa faca upgrade pana la 16 GB. In plus, telefonul vine la pachet cu un card de microSD de 8 GB.

In modul stand-by, ecranul lui Vivaz afiseaza orizonal, in partea de sus a ecranului o bara pe care sunt asezate diferite shortcut-uri (cinci in total). Aceste "scurtaturi" corespund agendei (contacte favorite), aceesul catre contul de Twitter, ecran principal, galerie foto si meniu se acces direct catre profile, Google Maps, conectivitate si alte aplicatii utilizate mai des.

Deasupra benzii cu shortcut-uri sunt afisate semnalul, conectivitatea, puterea bateriei, ceasul, operatorul de telefonie mobila si data. La baza ecranului utilizatorul gaseste taste virtuale: cel care activeaza tastatura de telefon, meniul multimedia, mesageria si cautare web. Deasupra lor, utilizatorul gaseste tasta de acces direct catre player-ul muzical. Altfel, meniul lui Vivaz este standard, cu icoane afisate pe trei coloane si patru randuri.

Vestea si mai buna este ca ecranul lui Sony Ericsson Vivaz are reactie haptica buna, iar atunci cand tastele sunt apasate, utilizatorul va avea ca raspuns o vibratie din partea telefonului. Totodata, daca acesta nu este multumit cu atat, poate sa activeze raspunsul sonor la apasarea tastelor. Aranjarea tastelor pe ecran si marimea lor fac din Vivaz unul dintre cele mai comode telefoane mobile la tastare cu ecran tactil.

Sony Ericsson Vivaz suporta mesaja SMS, MMS, mesaje e-mail si instantanee. Mesajele SMS si MMS sunt stocate intr-o casuta postala, pe cand e-mail-urile detin un Inbox separat. Serviciul de mesagerie e-mail suporta protocoalele standard POP3 si IMAP4 si vine cu functii de push-e-mail. Atunci cand utilizatorul trimite mesaje, are posibilitatea sa o faca din tastatura completa QWERTY virtuala, alfanumerica sau mini-QWERTY. Cand se va dori scrierea unui mesaj, ecranul lui Vivaz va afisa tastatura QWERTY doar daca aceasta va fi selectata din optiunile tipului de tastatura. Utilizatorul poate folosi si tehnologia de recunoastere a scrisului.

Muzica cu Sony Ericsson Vivaz

Modelul Sony Ericsson Vivaz nu este un telefon dedicat muzical. Meniul media este format din submeniurile Foto/Video/Audio. Player-ul muzical poate fi accesat prin meniul principal sau printr-un shortcut aflat in bara orizonatala de pe ecran. Interfata tactila a player-ului lui Sony Ericsson Vivaz reactioneaza foarte bine la comenzile primite. Chiar daca ruleaza Symbian, atunci cand utilizatorul va stoca muzica pe cardul de 8 GB, telefonul va detecta automat melodiile prin player-ul muzical. Dar atunci cand se navigheaza prin meniurile multimedia acestea vor trebuie accesate cu dublu click si nu o simpla apasare.

Player-ul muzical a lui Vivaz suporta o paleta destul de varianta de formate ca MP3, WMA, WAV, RA, AAC si M4A. Melodiile stocate pot fi sortate dupa album, artist, sau gen. Desi telefonul vine cu player muzical Walkman, se pare ca adoptarea sistemul de operare Symbian tine in urma performantele unui player bun si chiar daca acum telefonul dispune de functii "Repeat" nu mai are nici un fel de egalizator sau functii de setari de playelist.

Volumul sunetului se poate modifica prin butoanele fizice, aflate pe latura dreapta. Din pacate, avem parte de o surpriza neplacuta. Sunetul redat prin difuzorul extern nu este cel mai bun si asta pentru ca modelul nu dispune de boxe stereo. La nivel ridicat al volumului, sunetul va fi acompaniat de un zuruit, iar cu un volum tinut sub meniu, unele sunete nu se vor auzi. Situatia se schimba daca muzica este ascultata la castile telefonului. Totusi, setul din pachet nu este intra-auriculare cu bulb, ci modelul standard, iar din pacate acestea nu dispun nici de un transformator pentru mufa de 3,5 mm. Pe firul castilor de afla microfonul handsfree-ului, iar din pacate telefonul nu are slot separat pentru acest gen de casti.

La partea video, Vivaz se descurca binisor. Formatele video suportate de acest telefon sunt WMV, RV, MP4 si 3GP. Ca si in cazului lui Sony Ericsson Satio, desi telefonul nu vine cu suport DivX/Xvid, Vivaz poate reda rezolutie de inalta calitate si ofera o claritate ridicata a imaginii in format video wide de 16:9. Daca te-ai saturat de muzica stocata, incerca radio-ul FM cu RDS. Bineinteles ca ai nevoie de casti atasate, pentru ca acestea, ca in cazul altor telefoane, au rol de antena. Ai posibilitatea de scanare automata dupa un post radio, dar poti cauta posturi radio si manual. Totodata acest telefon iti va indica pe ecran si numele postului de radio selectat.

Camera foto de 8 MP in HD

Una dintre principalele atractii ale lui Vivaz este camera foto de 8 MP capabila sa faca filmari video in format HD de 720p, Sony Ericsson fiind printre primii producatori de telefoane mobile care a anuntat un telefon mobil cu un asemenea capacitati. Pe langa numarul generos de megaplixeli pe care Vivaz ii poseda, camera foto mai dispune de flash LED, functii de autofocus si de capacitatea de a face capturi foto la o rezolutie maxima de 3264 x 2448 pixeli.

Asemenea unui aparat foto compact, atunci cand modul "Auto" este selectat, senzorul foto va alege singur setarile optime pentru captarea imaginii. Varianta de fotografiere in format wide de 16:9 va fi selectata pentru imaginile captate cu 6 MP, iar in cazul fotografiilor captate cu 8 MP, utilizatorul la va putea vizualiza imaginile in format 4:3. Utilizatorul are la dispozitie o paleta larga de setari, de la moduri diferite de focalizare ( macro , auto, panoramic, etc), la white balance, efecte, stabilizator de imagine sau timer. Asemenea altor telefoane si acest Sony Erisson dispune de functia geo-tagging si de tehnologiile de detectare a fetei si zambetului.

Imaginile captate cu Sony Ericsson Vivaz sunt de o calitate foarte bune. Culorile sunt pastrate cat mai natural, dar nu se exagereaza in nivele de suprasaturatie, iar zgomotul de imagine este tinut sub limite mai mult decat acceptabile, dar este prezent in fotografiile luminate mai slab. In plus, detaliile de pe imagine sunt destul de clare, dar flash-ul este destul de puternic pentru a capta formate video in intuneric. Senzorul foto al lui Sony Ericsson Vivaz, cu un eventual aport al unui zoom optic, at putea sa intreaca in performanta camerele foto compacte entry-level si chiar mid-range.

La capitolul capturi video, Vivaz se descurca excelent. Desi cu o rezolutia maxima HD de 720p telefonul poate face capturi cu 24 fps. Detaliile si culorile inregistrate sunt printre cele mai bune obtinute de orice telefon cu aceleasi capacitati. Asemenea segmentului foto, in modul video, utilizatorul are la dispozitie o serie de setari si moduri de captura. Focalizarea imaginii in timpul filmarilor este si ea foarte buna, modelul intradevar fiind capabil de filmari high-definition asa cum producatorul anuntase initial.

Conectivitate

Sony Ericsson Vivaz dispune de conectivitatea ridicata, avand toata paleta de conexiuni posibile. De la standardele GPRS clasa 32, EDGE tot clasa 32, Bluetooth versiunea 2.0 cu A2DP si port miniUSB, lista continua cu 3G cu HSDPA si Wi-Fi 802.11 b/g cu tehnologie DLNA.

Navigarea pe Internet se face destul de usor, pentru ca Vivaz dispune de broswer-u WAP versiunea 2.0 cu suport xHTML si HTML, dar si flash. Transferul de date se face si el foarte usor, atat prin Bluetooth cat si prin USB. Daca utilizatorul va selecta optiunea de Mass Storage Device, va trebuie sa aiba un card microSD inserat in telefon.

In caz ca acesta lipseste, transferul de date se va face prin programul PC Suite II, care se afla pe CD-ul din pachet. Sony Ericsson Vivaz vine si cu receptor GPS incorporat, iar informatiile pentru functia de aGPS se pot descarca prin conectivitate 2G, 3G sau Wi-Fi. Utilizatorul se poate folosi si de serviciul Google Maps.

Ultimul cuvant

Sony Ericsson Vivaz s-a tinut de cuvant. Atunci cand producatorii au promis un telefon mobil capabil de fimari high-definition. Gurile rele ar putea discutat asupra numarului de cadre captate pe secunda (24 fps), dar cunoscatorii stiu ca pentru ochiul uman nu exista diferente intre 24 fps si 30 fps.

Alaturi de suita de caracteristici, look foarte placut, conectivitate ridicata, ecran tactil rezistent la zgarieturi, meniu intuitiv, reactie haptica buna, lui Vivaz i se pot reprosa foarte putin lucruri, ca stylus-ul neincorporabil sau plasticul lucios al carcasei. Sony Ericsson Vivaz ar putea fi acel telefon al producatorului care va multumi atat pe cei care vor un terminal stilat si compact, dar si pe cei care vor intreg arsenalul unui telefon inteligent.

Galerie foto Sony Ericsson Vivaz

Galerie foto cu imagini captate de Sony Ericsson Vivaz

Test video in HD de 720p cu Sony Ericsson Vivaz

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea