Stiinta & Tehnologie

Sony Ericsson K850 Review

Telefonul Sony Ericsson K850 este unul dintre cei mai de seama "pozari" care au ajuns pe meleagurile tarii noastre, deci merita atentie.

1. Design
2. In detaliu
3. Meniu
4. Foto


Monolit in miniatura

Atunci cand modelul K810 a aparut pe piata, lumea l-a numit urmasul cel mai bun al lui K800, dar odata cu aparitia lui K850, lucrurile s-au schimbat, acest model, parca, redefinind conceptul de Cyber-Shot . Are diminesiuni ceva mai rubuste decat un telefon mediu, 102 x 48 x 17 mm si cantareste 118 grame.

La prima vedere, K850 pare sa fie o tableta de marmura cioplita. Este lucios fin, iar butoanele miniaturizate dau si mai mult aceasta impresie. Partile laterale ale lui K850 sunt brazdate de o panglica colorata, care poate fi verde sau albastra. Partea superioara a telefonului prezinta un singur buton acela de pornire/oprire.

Trecem mai departe pe marginea dreapta, unde gasim patru butoane si toate sunt dedicate fotografiei. Un plus imens pentru acest telefon, pentru ca aceasta miscare a dus Sony Ericsson mai aproape de lumea unor "pozari" adevarati. In partea de sus avem butonul de zoom in/out, ceva mai jos exista un buton care iti permite sa navighezi direct in modurile camera foto , video recorder sau preview de fotografii. Imediat dupa acest buton avem si declansatorul pentru poze. Imediat dupa, mai avem o tasta, destul de mica, de pornire/oprire a camerei foto.

Partea inferioara este incarcata cu un conector de cablu sau casti, loc de agatat cureaua telefonului si microfonul iar marginea stanga nu prezinta nici un fel de buton. Rau? Deloc. Cei de la Sony Ericsson s-au gandit exact cum sa faca mai usoara munca unui fotograf in devenire. Imagineaza-ti cum trebuia sa tii telefonul in mana daca partea de jos era ticsita cu butoane. Zona inferioara a telefonului se deschise pentru a oferi acces la cardul de memorie, cardul SIM si baterie.

Crystal clear

Suprafata frontala a lui K850 este ocupata in mare parte de ecranul color TFT de 2,2 inchi cu rezolutie de 240 x 320 pixeli. Acest lucru a facut ca tastatura sa fie ceva mai compacta si D-pad-ul sa arate usor straniu, lucru care se poate discuta la nesfarsit cu privire la functionalitatea sau chix-ul dat. Dar sa ramanem in zona ecranului care primeste un punctaj bun, atat pentru luminozitate cat si pentru contrast, ducand in spate nu mai putin de 256.000 colori. Este adevarat ca eranul arata impecabil, aproape oglinda, dar asta e valabil pentru momentul scoaterii initiale din cutie, acest display fiind un magnet pentru amprentele nedorite. Deasupra ecranului avem difuzorul telefonului, iar in partea dreapta o camera foto secundara, de rezolutie VGA, pentru teleconferinte.

Modelul K850 a adus o noutate si anume tastele sensibile, care in cazul acestui telefon se afla sub ecran. Acestea au rol variat, in functie de ce meniu foloseste utilizatorul. Cine este fan inrait Sony Ericsson isi va da seama ca cele trei taste sensibile au ordine inversata. Dar acest lucru va crea confuzie pentru o scurta perioada, noua "notatie" invatandu-se foarte repede.

Imediat sub tastele sensibile avem cele doua taste fizice ce indeplinesc functii duble de Apelare/Meniu si Clear/Terminare apel. Ceva mai jos avem D-pad-ul care se intersecteaza cu tastatura alfanumerica. D-pad-ul este recunoscut dupa cadranul albastru sau verde care se afla pe parte frontala. Tot in departamentul tastaturii mai vine o inovatie din partea Sony Ericsson si coloana de taste din dreapta au functie dubla. In clipa cand camera foto este activata, acestea devin butoane dedicate modului foto, scene, self-timer si optiuni flash. Totodata langa ele se vor aprinde niste icoane albastre care vor indica ce funtie indeplineste fiecare buton. D-pad-ul poate fi si el folosit pentru fotografiere, indepartand si apropiind imaginea, iar scroll-ul schimba expunerea la lumina. Plasarea mult prea apropiata a tastelor sensibile de D-Pad poate provoca neplaceri in timpul utilizarii K850-ului in modul telefon, de multe ori utilizatorul le va apasa din greseala pe amandoua simultan.

Pentru acest telefon, Sony Ericsson foloseste suport dublu pentru cardurile de memorie. Utilizatorul poate folosi un card M2 si unul microSD. Acestea pot fi conectate unul cu contactele in partea de sus, celalalt cu conectorii in jos, iar avantajul principal este ca ambele conectari sunt hot-swap-able (nu este nevoie sa inchideti telefonul pentru conectarea si recunoasterea cardurilor).

Dupa cum am spus mai devreme, partea inferioara a telefonului se deschide asemenea unui aparat foto, dar, din pacate, acest lucru prezinta un dezavantaj: daca telefonul este deschis de prea multe ori, capacul va ajunge sa nu se mai inchida etans, fapt vizibil si in timpul tastarii normale. Aceasta parte are o textura cauciucata, pentru o aderenta mai buna in mana utilizatorului.

K850 este alimentat de o baterie cu capacitate de 930 mAh Li-Polymer BST-38, care a inlocuit bateriile folosite pana acum la telefoanele Cyber-Shot, mai precis Li-Polymer BST-33. Teoretic, bateria ar trebui sa reziste 400 de ore in modul stand-by si pana la noua ore de convorbiri. Daca stresezi la maximum telefonul, K850 rezista aproximativ doua zile, asta in conditiile de Bluetooth pornit continuu, navigare 3G, sesiuni foto, ascultare de muzica si poate chiar si cateva partide de joaca.

In carca

Partea dorsala este complet neagra, iar suprafata este "sparta" de flashul Xenon, de obiectivul camerei si de difuzor. Toate cele trei sunt ingropate in carcasa telefonului, asa ca o privire din profil nu va dezvalui nici o protuberanta. Camera de 5 megapixeli este ferita de zgarieturi si de depunerea de particule de praf printr-o protectie de plastic.

Ordine interioara

Meniul telefonului este cel standard pentru Sony Ericsson, dar vine cu cateva aplicatii noi. Cele mai importante sunt Media Center-ul, temele flash suportate si efectele de lumini pentru apeluri si mesaje primite. In plus, K850 ofera suport pentru ringtonuri video. Pentru ca telefonul este dedicat segmentului multimedia, Media Center-ul vine cu o interfata similara lui Walkman 3.0. Ca si alte telefoane Sony Ericsson, K850 ofera functia Flight Mode, dar, din pacate, acesta este util numai daca un card SIM este inserat in telefon. Surprinzator pentru un telefon Cyber-Shot, serviciul Track ID poate fi gasit in meniul My Shortcuts, spre deosebire de locul original, in meniul de optiuni radio.

P.T.T.R in versiune Sony Ericsson

Printre noile imbunatatiri aduse telefonului se numara administrarea mai buna de mesaje si emailuri si diferitele setari de cont. In acelasi timp, se pot repartiza mesajele in diferite categorii. Indiferent de mesaje (SMS, EMS, MMS), acestea vor ajunge intr-un singur Inbox, doar emailurile avand o casuta postala separata. Cum am stabilit si mai devreme, mesajele pot fi impartite pe categorii. Signura problema fiind ca telefonul nu va recunoaste mesajele primite pentru o anumita categorie, aruncandu-le pe toate in Inbox-ul normal, iar utilizatorul va trebui sa-si faca ordine singur in aceasta problema. Alegerea unei categorii se face prin deschiderea mesajului, selectarea meniului Options si apoi Category. Functia Managed Messages lasa utilizatorul sa isi mute mesajele de pe card pe memoria interna si viceversa.

Parcul de distractii

Media Centerul lui K850 cuprinde meniurile Foto, Music, Video si Settings. Telefonul este echipat cu playerul muzical 3.0, care are performante apropiate de Walkman-ul lui Sony Ericsson W910. Playerul suporta formate MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV, WMA, MPA si MIDI. In plus, ofera setari de egalizare si Mega Bass. Daca folosesti niste casti bune, descoperi ca sunetul este de calitate.

Playerul video, care la alte modele era plasat in segmentul de Entertainment, si-a gasit loc in Media Center si suporta functia de Repede Inainte. Senzorul de miscare incorporat va face imaginea sa se roteasca automat in functie de orientarea telefonului. Galeria foto este impartita in submeniuri ca "cele mai recente fotografii", "album", "photo tags", "photo feeds" si pictures.

Arta si tehnica

Marele atu al acestui telefon este si va ramane camera foto incorporta de 5 megapixeli cu autofocus si flash Xenon. Ceva mai devreme am explicat cum functioneaza camera manuita prin tastatura si butoane dedicate. Acum este momentul sa vedem paleta de optiuni pe care acest Cyber-Shot o pune la dispozitie.

Toolbar-ul lui K850 este impanzit de functii de fotografiere, scenes, dimensiunea fotografiei, focus, flash, self-timer, ISO, white balance, efecte si setari. O noutate pentru acest telefon au fost setarile ISO, pentru ca pana acum Cybershot -ul nu le avea. Acum utilizatorul se poate juca cu un ISO de la 100 pana la 400. A doua inovatie pentru K850 este meniul de setari care seamana foarte mult cu cel al unei camere digitale normale. De aici utilizatorul poate opta pentru setari de calitate a fotografiei, AF light, BestPic, Review, stabilizator, Save to, Auto rotatie, sunet declansator si resetari. K850-ul vine echipat cu functia Photo Fix, care permite utilizatorului sa "lucreze" o poza imediat dupa ce a fost facuta.

Camera video a telefonului poate face inregistrari QVGA cu 30fps. Camera secundara VGA pentru teleconferinte vine cu trei moduri de vizualizare a imaginii: Smooth, Sharp si Normal.

Cyber-Shot de clasa

De obicei, orice telefon axat pe multimedia nu va avea o conectivitate de invidiat, dar K850 -ul este probabil exceptia de la regula si asta datorita HSDPA-ului (3.6 Mbps) de la bord. Posibilitatile de conectare 3G, EDGE si GPRS sunt si ele prezente in K850. Pentru transferuri rapide de date utilizatorul poate opta pentru standardul de USB si Bluetooth cu suport A2DP. Pentru ca suporta Human Interface Device (HID), K850 poate fi folosit ca telecomanda pentru PC.

La partea de navigare pe internet , K850 primeste inca o bila alba. Ecranul destul de mare si browser-ul HTML Access NetFront fac ca vizualizarea paginilor web sa se parcurga foarte usor. Telefonul suporta HTML 4.01, xHTML 1.0, CSS, Java script si WAP 2.0. Totodata sunt prezente protocoale de securitate SSL/TLS.

Prin urmare si-asa deci...

In mare, K850 este un mare plus in CV-ul Sony Ericsson. Marcheaza puternic cu cei 5 megapixeli ai camerei foto cu flash Xenon si autofocus, alturi de butoanele dedicate. Functia de telecomanda pentru PC este ceva care merita incercat, plus conectivitatea HSDPA este unul din cele mai bune lucruri care i se poate intampla unui telefon. Acest model de Sony Ericsson este si va ramane un competitor pe masura altor telefoane ca LG KU990 sau Samsung G600.

Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea