Stiinta & Tehnologie

Sony Ericsson K610 - o alegere sigura pentru 3G

Sony Ericsson K610 este cel mai nou telefon din seria K si in acelasi timp cel mai mic telefon 3G aparut pana in prezent. Si daca nu este suficient va mai spunem ca este dotat cu o camera de 2 megapixeli si un slot pentru cardul de memorie Memory Stick Micro. Forma clasica si designul il fac mai atragator publicului masculin.



Fotografii oficiale



Principalele avantaje

• 3G cu apeluri video
• camera de 2 megapixeli
• Memory card slot
• Bluetooth 2.0 incl. stereo Bluetooth support
• Dimensiuni mici
• Tastatura usor de utilizat

Principalele dezavantaje

• calitatea fotografiilor, lipsa autofocus, numai QCIF video
• radio FM lipsa
• suport infrarosu lipsa
Sony Ericsson face parte din clasa medie a telefoaelor si se adreseaza persoanelor care au nevoie de un telefon functional si fiabil, in acelasi timp. Are un design clasic, caracteristici high-tech, forma compacta si are tot ceea ce iti trebuie pentru ati stabili programul zilnic. K610 se aseamana in multe privinte cu Sony Ericsson W710 cu dotare 3G.
K610i va fi vandut in Europa, Asia, Pacific, Orientul Mijlociu si Africa. Alta versiune K610c este conceputa pentru China. Va mai fi produsa si o alta versiune - K610im care va fi neagra, versiunea i-mode a actualului K610. I-mode este un operator de retea care se ocupa de iMail.
Pachetul telefonului contine headset stereo, cablu USB si un card Memory Stick Micro de 64MB impreuna cu un adaptor Memory Stick Duo Pro.

Marimea conteaza

Noul dispozitiv 3G are urmatoarele dimensiuni: 102x45.2x16.9 mm si cantareste nu mai mult de 89 g (fara cardul de memorie).Comparativ cu K750 are un display mai mare , de 1.8” dar din pacate foloseste aceeasi rezolutie: 176x220 pixeli. Cu o grosime de 16.9 mm K610 are doar 3 mm in plus fata de faimosul Motorola V3 RAZR.
Telefonul are finisari argintii mate care ii intregesc imaginea clasica. Tastele par a fi facute din acelasi material ca si restul telefonului, ceea ce este desigur neobisnuit dar completeaza perfect designul.

Telefonul este disponibil in doua culori: rosu si argintiu.
Exterior bine conceput
Corpul telefonului este facut din plastic insa are aspect metalic. Speakerul principal se afla in partea din fata, sus, iar camera VGA pentru apeluri video se afla chiar langa. Displayul este incadrat de o rama neagra si are finisaj gen oglinda pentru a putea fi lizibil chiar si la lumina soarelui.



Camera pentru apeluri video



Pe partea stanga a telefonului este o tasta shortcut pentru music player si care este folosita pentru oprit/pornitul playerului. Pe partea dreapta sunt obisnuitele taste pentru reglarea volumului si o tasta shortcut pentru camera ce poate fi folosita atat pentru activarea aplicatiei cat si pentru fotografiat.
In partea de sus a aparatului este o singura tasta on/off, de unde se poate deasemenea activa un meniu aditional, care permite blocarea tastaturii, activeaza modul silent, schimpa profilul curent si bineinteles inchide telefonul. In partea de sus a telefonului vedem obisnuitul Fast port pentru incarcator, casti sau cablu USB, impreuna cu orificiul microfonului si cel de care se agata snurul.

Pe spatele telefonului vedem o banda neagra pe care se afla loudspeaker-ul, oglinda pentru autoportret si lentila camerei. Interesant este faptul ca, capacul din spatele telefonului este foarte greu de scos si trebuie apasat chiar in locul potrivit-pe cele trei puncte. Abia dupa aceea putem vedea bateria mAh Sony Ericcson BST-37, care potrivit producatorului permite pana la 2.4 ore de convorbiri in retelele 3G si 7 ore in retelele GSM. Apelurile video vor descarca bateria dupa 1.35 ore, iar in stand-by acesta poate rezista pana la 350 de ore indiferent de retea.. in realitate bateria dureaza aprozimativ 4 zile si 4 nopti, cu 10 minute de convorbire pe zi intr-o zona in care semnalul este puternic. Utilizarea mai intensa descarca mai repede bateria. Desigur, cifrele sunt relative din moment ce viata bateriilor depinde in mare de specificul retelei.



K610 vedere din spate • bateria



Slotul pentru cardul de memorie M2 se afla in partea dreapta cand privesti telefonul din spate. Bateria nu trebuie pusa la loc pentru a schimba cardurile.Acesta este un lucru bun din moment ce Hot Swap a devenit standard in zilele noastre. Cardurile M2 nu sunt chiar foarte populare. La fel ca si cardurile microSd, acestea sunt facute pentru telefoanele mobile de pe piata care au dimensiuni mici si consuma putina energie. Un lucru bun este acela ca cardul M2 poate fi folosit in orice alt dispozitiv care citeste carduri si suporta carduri Memory Stick Duo.

Treci cu el la lupta…

In general suntem incantati de ergonomia tastaturii. Singurul lucru care presupune ceva timp pentru a te obisnui este D-pad care este putin mai neconventional fata de obisnuitul joystick folosit in majoritatea telefoanelor Sony Ericsson. Sony Ericcson pretinde ca si-a imbunatatit designul joystickului. Chiar si asa joystickul parea o solutie mult mai buna pentru a naviga. Desigur ca va veti obisnui si cu D-pad, dar impresia este ca veti ajunge mai greu la aceleasi performante in ceea ce priveste viteza de operare.



Tastatura



Acestea fiind spuse, trebuie notat faptul ca solutia D-pad se potriveste mai bine telefoanelor W-series music unde comenzile pentru music player sunt desemnate de D-pad.
In afara de D-pad suntem incantati si de alte parti ergonomice ale tastaturii. Testele alfanumerice sunt bine delimitate, sunt usor de folosit si scrierea SMS-urilor este deasemena foarte facila. Designul tastelor este deasemenea frumos – cele doua taste pentru soft si cele pentru RETURN si CLEAR sunt curbate si aceasta este se pare o solutie foarte buna. Cele doua taste pentru shortcut sunt incadrate intre cele doua taste curbe si cu greu pot fi apaste din greseala, spre deosebire de cele de la K800. Tasta din dreapta deschide meniul Activity , in timp ce cea din stanga deschide NetFront web browser.

Luminile tastaturii sunt albastre si palpaie atunci cand primesti un telefon sau un mesaj. Cele doua taste shortcut nu sunt luminate – o solutie ciudata totusi. Dar modul in care au fost pozitionate le face usor de distins printr-o simpla atingere.

Culorile dau stalucire

Telefonul are display TFT de 1.8” si 262 de culori si o rezolutie de 176x220 pixeli.



K610 display



Este bun pentru ceea ce a fost facut

K610 dovedeste o receptie foarte buna a semnalului atat in reteaua GSM cat si in UMTS. Sunetul soneriei este bun si microfonul destul de sensibil, insa nu extraordinar. Loudspeakerul se aude destul de tare. Ringtonurile MP3 au calitatea obisnuita si se aud chiar si in locurile zgomotoase. Vibratiile sunt deasemenea ok.

Interiorul la fel de bun ca exteriorul

Interfata lui K610 este la fel ca a oricarui telefon Sony Ericsson non-smart.
Cand telefonul este in stand-by, displayul afiseaza informatii despre semnalul retelei, nivelul bateriei, data, ora si alarma daca aceasta este activata. Poti alege ca ceasul sa fie afisat cu cifre mari semitransparente pe jumatate din ecran.Un lucru bun este acela ca ceasul poate fi fixat in coltul drept al ecranului chiar si atunci cand navighezi prin meniu.
Apasand D-pad in oricare din cele 4 directii se pot deschide aplicatiile dorite de utilizator.



Stand-by • shortcuts



Sub-meniul este afisat sub forma de icoane in partea stanga. Telefonul reactioneaza rapid in orice submeniu si aplicatie.
Sunt cateva repetari ale aplicatiilor si a shortcuturilor care pot fi confuze pentru unii utilizatori. Telefonul are o singura tema grafica preinstalata dar se pot gasi mai multe online. Tema schimba schema de culori, wallpaperul, icoanele meniului.

Unul din lucrurile care au fost imbunatatite din plin este meniul Activity care are o tasta speciala pe tastatura.
Spre deosebire de K750 in care puteai naviga simultan printr-o aplicatie obisnuita si o aplicatie Java, K610 permite navigarea in trei aplicatii Java in acelasi timp ceea ce confera libertate si flexibilitate in utilizarea de zi cu zi. Poti in acelasi timp sa deschizi browseru, IM client, sa asculti radioul si sa joci un joc. Restul caracteristicilor meniului Activity a ramas neschimbat – ofera acces rapid la evenimentele recente, meniul web care are integrat motorul Google si meniul My Shortcuts care contine o lista cu cele mai folosite caracteristici si poate fi modificat dupa preferinta utilizatorului.

Agenda telefonica

Agenda telefonica este simpla si usor de folosit. Ca intotdeauna, agenda telefonica te intreaba daca vrei sa copiezi contactele de pe SIM in memoria telefonului. Trebuie sa alegi care din cele doua liste sa ramana in memoria telefonului, pentru ca ambele nu pot fi afisate simultan. O optiune este aceea ca poti sa faci telefonul sa autosalveze pe SIM contactele noi pe care le-ai salvat in memoria telefonului.



Alegerea contactelor • Agenda



Capacitatea maxima a agendei telefonice este de 1000 de contacte dar poti salva pana la 2500 de numere de telefon. Contactele pot fi ordonate dupa nume sau prenume.
Cand adaugi un contact nou, sunt 5 posibilitati pentru a salva numarul: Mobile, Home,Work, Fax si Other. Acesta este primul domeniu pentru contactele noi. Cel de-al doilea este pentru adresele de e-mail si web. Al treilea este pentru atasarea unei fotografii si a unei sonerii personalizate. Al patrulea este pentru Title, Company, Street, ZIP, Country information. Al cincilea domeniu este pentru informatii suplimentare si zile de nastere. Cand completezi data nasterii, telefonul te intreaba daca vrei sa o treci in calendar si sa-I pui si un reminder. Este o caracteristica importanta care apare la foarte multe telefoane actuale.

Apeluri simple

Apelurile sunt impartite in patru categorii: All (toate), Answerd(Receptionate), Dialed(numere formate) si Missed (apeluri ratate). Toate categoriile pot inregistra 30 de apeluri.
Toate mesajele, cu exceptia emailurilor folosesc un singur Inbox. Indiferent de felul mesajului primit, acesta merge in Inboxul comun. Doar emailurile au Inbox separate. Exista optiunea My Friend care este un fel de aplicatie de mesaje instant si poate fi folosita doar daca operatorul de retea permite acest lucru. Telefonul ofera un cititor RSS care defapt foloseste web browserul NetFront.

Meniul de mesage

Pentru a scrie un mesaj poti alege din variantele: Text message, Picture message si Voice message. SMS poate fi cu usurinta transformat in MMS daca ii este atasat un obiect multimedia mesajului. Limita maxima de caracte dintr-un mesaj este de 160 si esti anuntat cu 20 de caractere inainte de a atinge aceasta limita. Vei fi avertizat cu semnul “2SMS” pentru a sti ca ai trecut in cel de-al doilea mesaj. Desigur exista si dictionarul T9. Emailul suporta protocolul POP3 si IMAP. Poate deasemenea efectua mai multe operatiuni simultan.

Muzica peste tot

Sony Ericsson este compatibil cu formatele MP3, WAV, MP4, AAC, AMR, MIDI. Media playerul are un egalizator cu cateva optiuni si Playlist. Este compatibil atat pentru fisierele de muzica cat si pentru cele video si poate fi setat ca background, deci poti face si alte operatiuni cu telefonul in timp ce asculti muzica. In modul background nu sunt insa afisate numele melodiei si a celui care o canta. Playerul poate fi foarte usor controlat cu ajutorul D-pad. Playerul este identic cu cele intalnite la telefoanele W-series si Sony Ericsson pretinde ca versiunea finala a telefonului va include egalizator MegaBass (marca inregistrata Walkman). In general, playerul are aceeasi functionalitate ca generatiile de telefoane Walkman, de exemplu W810.



Media player



Managementul fisierelor

Daca ati mai folosit telefoane Sony Ericsson nu veti fi surprinsi de modul de utilizare a fisierelor K610, pentru ca nu exista imbunatatiri aici. Va spunem totusi ca au cele mai bune fisiere non-OS. Iti permite sa insemnezi fisierele (unul sau mai multe), sa le copiezi sau sa le muti si deasemenea poti crea sau sterge foldere. Sunt trei tipuri de file list – una pentru fisierele din memoria telefonului, una pentru memory stick si una comuna pentru toate fisierele.

Navigarea prin poze este mai simpla ca niciodata – o poti face sub forma de lista sau poti sa alegi sa vezi poza sb forma de grind matrix: 2x2 sau 3x3 fara ca numele fisierului sa fie vizibil.

Pozele pot fi vazute atat ca portret dar si ca landscape. Modul landscape permite observarea mai multor detalii din moment ce majoritarea sunt facute in aceasta forma si se portivesc mai bine in ecran landscape. Cand privesti pozele una cate una telefonul le afiseaza la o calitate mai slaba si le prelucreaza inainte sa-ti permita navigarea mai departe. Cand vrei sa vezi o poza trebuie sa incetezi navigarea pentru o secunda si telefonul iti va permite sa o vezi la adevarata calitate. Zoom-ul poate ajunge pana la 32x.

Noutatea in ceea ce priveste navigarea prin fisiere este Timeline -ul care permite filtrarea pozelor in functie de luna in care au fost facute. Dupa ce specifici data poti alege chiar si data exacta in care au fost facute, la fel ca si la computere. Timelinu-ul va fi din ce in ce mai des intalnit la telefoanele mobile K-series.

Un instantaneu sau doua
Camera de 2 megapixeli de la K610 este satisfacatoare. Am vazut si camere mai bune la telefoanele Sony Ericsson, sa nu mai mentionam lipsa autofocusului sau a LED flash-ului. Camera are night mode, sel-timer, panorama, frame, declansator precum si corector de contrast si cateva efecte de culori.



Optiuni



Fotografierea se face in modul landscape folosind butonul shortcut al camerei. Deasemenea pozele pot fi executate si in modul portret , dar meniul camerei este destinat sa fie folosit in mod landscape. Orice poza astfel facuta poate fi transmisa imediat pe Internet. Optiunile camerei pot fi regasite la toate telefoanele recent scoase de cei de la Sony Ericsson.
Cand luminozitatea este buna camera isi face destul de bine treaba. Culorile sunt suprasaturate, ceea ce le face placute la vedere, insa cand luminozitatea este scazuta rezultatele sunt ingrozitoare. Sony Ericsson nu are macro mode, tot ce este mai aproape de 80 cm de lentila nu va fi bine focusat.

Imaginile video facute cu K610 sunt realizate la o rezolutie joasa QCIF. Durata inregistrarii video poate fi nelimitata sau poate fi limitata daca vrei sa o transmiti prin MMS. Optiunile camerei video sunt asemantoare cu cele de la camerele obisnuite, existand doar diferente minore.

Din moment ce vorbim de un telefon 3G, trebuie sa precizam cate ceva si despre apelurile video. Suntem surprinsi de ceea ce poate oferi micuta camera VGA. Persoana cu care vorbesti apare incadrata in mijlocul displayului iar in acelasi timp iti poti vedea propria imagine jos in coltul stang al ecranului.
Imaginea poate fi adusa, digital, la 2x sau poti alege sa o inlocuiesti cu o poza pe placul tau. Aceasta operatiune se poate efectua si in timpul conversatiei video.
Exista 3 calitati diferite la care pot fi facute pozele: Smooth, Sharp si Normal.

Plugged si unplugged

Inafara de 3G si GPRS pentru transferul rapid de date, apelurile video si toate celelalte suporturi, telefonul ofera obisnuitele capacitati de conectare; USB si port Infrarosu.
Accesul NetFront pentru navigare pe Internet este la un nivel bun si isi face treaba mai mult decat bine. Are o multime de optiuni – poti vedea imagine pe intreg ecranul fara sa fie afisat meniul si poti naviga printre paginile Web chiar si in modul landscape. Are WAP si poze. Suporta continuturi create pentru HTML 4.01, Css si JAVA. Protocoalele de securitate sunt SSL/TLS.


NetFront browser web



Telefonul suporta un Bluetooth 2.0 cu profil A2DP ceea ce inseamna ca poti folosi un echipament Bluetooth stereo, ceea ce nu prea intalnesti la alte telefoane. Alt lucru interesant despre suportul Bluetooth este human Interface Device (HID) care permite telefonului sa fie folosit ca telecomanda pentru PC sau alte dispozitive compatibile.Deasemenea, telefonul poate fi folosit ca modem Bluetooth pentru accesul la Internet al unui computer.

Telefonul are suport pentru sincronizator local dar si extern a contactelor si evenimentelor calendaristice. Cel local este cu Outlook si cu PC in timp ce sincronizatorul extern este cu serverele din afara. Conexiunea USB are doua moduri – una pentru transferul fisierelor si una pentru utilizarea telefonului ca modem.

Fa-ti treaba

Acest telefon ofera multe optiuni pentru organizarea timpului. Exista optiunea Organizer in meniul principal care contine cateva aplicatii: Calendar, Task, Note, Alarma, Calculator, Sincronizator, Timer, Stopwatch, Appllications si Code memo. Calendarul ofera opiunea “luna” si “saptamana”. Dupa cum am mai mentionat cand introduci o zi de nastere in agenda telefonica, acesta te intreaba daca doresti sau nu sa o treci in calendar.

Tastele pot fi de doua feluri: taste simple si apeluri. Reminderul poate fi pus ca Subiect. Notele sunt scrise ca mesaje si exista chiar si T9 care asista scrisul. Exista 5 alarme disponibile. Fiecare ofera o multime de optiuni – poti alege sa se repete in ziua aleasa a saptamanii sau poate suna in fiecare zi. Mai departe, poti adauga text si poza la alarma sau o poti seta sa nu sune daca telefonul este in mod silent. O alta aplicatie este FaceWarp cu ajutorul careia poti adauga imagini haioase portretelor.

Celelalte aplicatii includ Video DJ, Photo DJ si Music DJ, telecomanda si inregistrare voce. Video DJ foloseste la crearea de clipuri video careia i se pot adauga diverse efecte sonore. Photo DJ este pentru editarea de imagini, iar Music DJ este pentru editarea de melodii polifonice. Aplicatiile telecomandei folosesc la controlarea PC via Bluetooth. Voice Recorder permite inregistrarea nelimitata.

A juca sau a nu juca

Telefonul are un joc preinstalat: QuadraPop. Seamana cu Tetris si poate fi chiar amuzant daca esti bine dispus.



QuadraPop



Ultimele observatii

Telefonul este in ansamblu foarte prietenos. Poate fi folosit chiar si de cei care nu fac parte din lumea afacerilor. 3G, apeluri video, camera de 2 megapixeli si memory card M2 –toate adunate intr-un telefon atat de mic, ne face sa ne gandim ca, la un pret rezonabil, telefonul polate deveni un success de piata. Rar intalnesti o combinatie atat de diversa de utilizari, raspuns rapid la comenzi, interfata rapida, navigare web, optiuni de conectare la internet, baterie rezistenta- toate intr-un telefon foarte mic. Acestea precum si designul classic, ii vor asigura succesul in lupata cu alte produse de pe piata.












Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea