Stiinta & Tehnologie

#criza #accident #volan #soferita

Soferitele, tot mai periculoase

Din ce in ce mai multe soferite fac accidente cand se afla la volan. Datele Politiei Rutiere arata ca procentul accidentelor provocate de soferite a crescut de la 17,8 in 2008 la 18,7 in 2009. Psihologii spun ca aceasta situatie este de inteles, pentru ca femeile au mai multe sarcini in societate decat barbatii.

Procentul femeilor la volan responsabile de accidentele de pe strazile tarii creste in fiecare an. Astfel, daca in 2008 soferitele comisesera 17,8 la suta dintre accidentele inregistrate in tara noastra, in acest an, pana in prezent, aceasta cifra a ajuns la 18,7 la suta, dupa cum anunta statisticile Politiei Rutiere.

Un alt aspect important este acela ca numarul accidentelor provocate de femei a crescut, in timp ce numarul total de accidente a scazut, ajungand, in 2009, la 6.028, dupa cum noteaza Gandul. De asemenea, e de remarcat ca cifra incidentelor rutiere provocate de femei a crescut, si in conditiile in care mai putine femei au reusit sa-si ia permisul de conducere. Daca in 2008, peste 10.000 de femei deveneau soferi, in acest an numai 9000 de persoane de sex feminin au reusit acest lucru.

A crescut ponderea accidentelor din cauza vitezei si alcoolului

In ce priveste cauzele producerii accidentelor de catre femei, cifrele arata ca neadaptarea vitezei si neasigurarea la mersul inapoi sunt principalele motive pentru care femeile se regasesc printre autorii de accidente. Acestor cauze li se adauga si viteza, dar si consumul de alcool, a caror pondere se afla in crestere fata de anul trecut.

Referitor la orasele care au inregistrat cele mai multe accidente produse de femei, pe primul loc in topul acestui tip de accidente se afla Bucurestiul, cu 209 cazuri, urmat de Prahova, Bacau, Iasi si Cluj. La polul opus se afla orasele Tulcea, Ialomita si Gorj.

Femeile, afectate la volan din cauza crizei

In randul specialistilor, parerile referitoare la statisticile inregistrate de Politia Rutiera sunt in general scuzante pentru soferite. De exemplu, Alina Dragomir, sefa Politiei Rutiere a Capitalei, crede ca femeile sunt, in general, mai prudente decat barbatii. "Uneori, chiar prudenta este punctul lor vulnerabil. Filtrand mai mult, gandind fiecare miscare, reactia devine mai lenta. Uneori, acest lucru creeaza o stare de indecizie . Ceea ce barbatii percep ca neindemanare, de multe ori, este o forma de supracontrol. Acesta este si motivul pentru care, de regula, atunci cand comit accidente, consecintele nu sunt foarte grave", a declarat comisarul-sef, pentru Gandul.

Din punct de vedere psihologic, cresterea numarului de accidente provocate de femeile de la volan este pusa pe seama crizei
. “Femeia, prin statutul ei, este o persoana mai expusa, prin fragilitate biologica, psihosociala. Sarcinile femeii in societate si familie sunt mai multe decat ale barbatului, presiunea pusa asupra sa este mai mare. Stresul suplimentar poate duce la neglijenta , la tendinte de incalcare a regulilor de circulatie. In plus, in cazul femeilor care ajung la menopauza , intervine modificarea reflexelor si comportamentului. Femeia are nevoie de o noua identitate psihosociala, de un nou echilibru. Cresterea numarului de accidente are la baza caracteristici specifice femeii. E impinsa sa greseasca mai frecvent si are reflexe biologice diferite de ale barbatului, atunci cand se afla la volan”, a precizat, pentru Gandul, psihologul Hanibal Dumitrascu . 

 

Sursa foto : masinipentrufemei.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea