Stiinta & Tehnologie

#era digitala #scris de mana

Scrisul de mana in era digitala. Cat mai rezista?

In era in care tehnologia este in continua dezvoltare, scrisul la tastatura castiga tot mai mult teren in fata scrisului de mana, fapt care trezeste un mare semn de intrebare privind utilizarea pe viitor a scrisului de mana, sau daca va deveni acesta doar o abilitatea “exotica”.

In ultimii ani, multe cercetari din neuropsihologie au aratat cat de important este scrisul de mana pentru copii, dar si pentru adulti. Merita sa subliniem, in contextul dat, cateva dintre avantajele, rezultate din aceste studii, ale scrisului de mana (avantaje pentru toate persoanele, indiferent de varsta):

  1. Stimularea continua a cat mai multor arii cerebrale previne imbatranirea prematura a creierului, iar acest proces se datoreaza scrisului de mana;
  2. Cine deprinde mai intai sa scrisul, invata mai rapid sa citeasca;
  3. Scrierea de mana este un bun indicator al unor performante scolare pozitive la orice varsta;
  4. Procesul creativ este stimulat in timpul scrierii de mana, cercetarile arata ca scriem mai multe cuvinte si exprimam mai multe idei in timp ce scriem de mana;
  5. Scrierea de mana este un proces terapeutic care asigura ordonarea experientelor de viata personale si ale altora si intelegerea lor, asigurand astfel un echilibru emotional mai bun;
  6. Scrisul de mana ajuta la dezvoltarea organizarii mintale care sustine structurarea eficienta a creierului;
  7. Stapanirea si exersarea permanenta a scrisului de mana asigura o incredere in sine mai mare si un tonus afectiv mai bun.

Beneficiile scrierii de mana sunt enorme si includ in principal abilitatea de a scrie si a citi, intelegerea textului si formularea concluziilor, memorizarea mai sigura a informatiilor, dezvoltarea gandirii critice si conceptuale, imbunatatirea creativitatii s.a.m.d., fiind si un calmant garantat asupra creierului. Totodata, scrisul de mana este obiectul de cercetare al unei intregi stiinte - grafologia, pe cand scrisul la tastatura... cine stie? Poate apare in viitor o stiinta care sa aprecieze si exprimarea cu ajutorul butoanelor...

Arta scrierii de mana este si o forma de reprezentare personalizata a sinelui. Modul in care scriem, frecventa sau viteza cu care scriem ne caracterizeaza ca personalitati. intr-o societate digitalizata schimbarile vertiginoase nu lasa neatinse nici valorile culturale si nici practicile individuale, traditionale. Necesitatile si grijile, la fel, s-au modificat si ele, doar ca astazi ne relaxeaza daca avem abonamente la vreun service laptop, insa nu prea ne mai pasa daca mai avem pagini curate in agenda sau daca, in general, avem vreun pix prin casa. E un fenomen care se strecoara fin in vietile noastre, dar care denota tot mai putina implicare a componentelor perceptuale, facand loc, treptat, unui peisaj mecanic, industrial.

De fiecare dintre noi depinde cat va rezista in timp scrisul de mana si in ce se va transforma aceasta indeletnicire minunata. Digitalizarea, cu intregul ei arsenal de avantaje si beneficii trebuie apreciata, insa inlocuirea absoluta a scrisului de mana nu trebuie admisa, dimpotriva, este o responsabilitate morala a fiecarei persoane sa pastreze scrisul de mana. Macar putin. E de bine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea