Stiinta & Tehnologie

#telefon mobil #ecran tactil #samsung f480 #touchwiz

Samsung F480 Review

Anuntat in luna februarie a lui 2008, modelul F480 este unul dintre primele terminale cu ecran tactil ale coreenilor de la Samsung. Telefonul mai poarta numele de "TouchWiz" datorita interfetei proprietare Samsung cu acelasi nume, care a fost pentru prima data prezentata cu acest dispozitiv.

Samsung F480 este unul din cele mai de succes telefoane ale companiei coreene si in prezent poate fi achizitionat si de pe piata autohtona. Modelul a fost lansat in mai multe versiuni, printre care cea mai recenta fiind " Games Edition ".

Constructia lui Samsung TouchWiz

Samsung F480 este un candybar care masoara 98,4 x 55 x 11,6 mm si cantareste aproximativ 100 g. Partea frontala este ocupata de ecranul de 2,8 inch, sensibil la atingere, cu rezolutie de 240 x 320 px si suport pentru 256.000 de culori. Deasupra ecranului gasim difuzorul telefonului, senzorul de lumina si camera secundara VGA pentru video-conferinte.

Sub ecran se afla D-Pad-ul format din trei butoate fizice lunguiete. Butoanele de apelare si terminare/respingere apel sunt pozitionate in extremitati, iar butonul din mijloc serveste drept buton "Back", de reintoarcere in meniul initial. Laturile lui F480 sunt destul de incarcate. Cea stanga prezinta butonul de volum si slotul cardului microSD. Latura din dreapta este ceva mai aglomerata: aici gasim slotul pentru atasare perifericelor, casti audio , incarcator si cablu USB si butonul dedicat camerei foto .

Pe latura superioara gasim tasta de blocare a ecranului, iar pe cea inferioara, microfonul telefonului. Samsung F480 nu are stylus. Partea din spate este ocupata de camera foto de 5 MP cu flash LED si autofocus. Capacul bateriei ocupa jumatate din partea dorsala si, la fel ca restul carcasei, este confectionat din metal. Tot aici trebuie mentionata si bateria care se afla sub capac. Samsung F480 este alimentat de o baterie standard Litiu-Ion cu o capacitate de 1000 mAh, care in mod teoretic rezista in modul stand-by aproximativ 250 de ore si pana la trei ore de convorbiri. Din pacate, viata acumulatorului nu s-a incadrat in parametrii dati de producator.

Meniul lui F480


Samsung F480 nu ruleaza nici un sistem de operare. Terminalul are o memorie interna de 232 MB, dar pentru ca are slot pentru card microSD, utilizatorul poate sa faca upgrade pana la 8 GB. In mod stand-by, ecranul lui Samsung F480 afiseaza orizonal, iar in partea de jos a ecranului exista o bara pe care sunt asezate diferite shortcut-uri (trei in total). Aceste "scurtaturi" corespund tastaturii virtuale de telefon, agendei (contacte) si meniului principal.

Deasupra benzii cu shortcut-uri exista inca o bara asezata pe vertical. Aici utilizatorul isi poate adauaga o serie de shortcut-uri, de la player muzical si radio, la galerie foto, Bluetooth sau altele.

Meniul lui Samsung F480 este ceva mai aparte. Desi pastreaza modelul standard de icoane pe coloane si randuri, mai ai la dispozitie inca o "fila" de icoane impartita si ea in trei parti. Prima este cea de "Comunicare" unde gasesti acces direct catre retelele sociale ca Facebook, MySpace, Flicker, Friendster, Picasa, Google sau YouTube. A doua pagina este cea de "Tools" unde gasesti calendarul, conectivitea Bluetooth, convertor, etc, iar ultima pagina e cea dedicata  "Multimedia", adica player muzical, video, radio FM, editoare muzicale si video, imagini, etc.

SMS si e-mail cu F480


Samsung F480 suporta mesaja SMS, MMS, EMS, e-mail si mesaje instantanee. Mesajele SMS, EMS si MMS sunt stocate intr-o casuta postala, pe cand e-mail-urile detin un Inbox separat. Serviciul de mesagerie e-mail suporta protocoalele standard POP3 si IMAP4.

Atunci cand utilizatorul trimite mesaje, are posibilitatea sa o faca din tastatura standard alfanumerica, dar virtuala. In clipa cand telefonul este inclinat sau rotit pe orizontala, tastatura va deveni una completa QWERTY. Daca nu esti obisnuit cu tastaturile virtuale, primele mesaje trimise in acest fel iti vor lua mai mult timp decat anticipezi.

Totusi, ecranul lui F480 are reactie haptica buna, iar atunci cand tastele sunt apasate, utilizatorul va avea ca raspuns o vibratie din partea telefonului. In cazul in care nici aceasta solutie nu este multumitoare, se poate activa raspunsul sonor la apasarea tastelor.

Muzica lui Samsung F480

Player-ul muzical al lui Samsung F480 se prezinta bine chiar daca nu este un terminal dedicat muzical. Volumul sunetului se poate modifica prin butoanele fizice laterale, aflate pe latura dreapta sau prin intermediul interfetei player-ului. Pentru acest mod, utilizaroul trebuie sa activeze sunetul prin tasta tactila din player pentru a putea controla nivelul prin ecran. Tot in randul de taste tactile unde se alfa si volumul mai exista butoanele de Repeat si Shuffle.

Sunetul redat de casti este decent, atat timp cat este mentinut sub nivelul maxim. Intre nivelele 25 - 30 sunetul va fi acompaniat de un zuruit enervant. Terminalul dispune de egalizator si acesta va ajuta la reglarea sunetului. Din fericire, castile lui F480 sunt intra-auriculare , cu bulbi, iar aceste modele vor fi mult mai comode pentru utilizatorii cu urechi mici. Totodata, problema transformatorului cu mufa de 3,5 mm nu a fost rezolvata in cazul lui F480. Pe firul castilor de afla handsfree-ul fara transformatorul pentru un conector standard de 3,5 mm.

Player-ul muzical al lui Samsung F480 suporta doar formate MP3, WMA si AAC. Melodiile stocate pot fi sortate dupa album, artist, sau gen si se pot forma propriile playlist-uri. Formatele video suportate de Samsung F480 sunt MP4 si 3gp.

Daca te-ai saturat de muzica stocata, incerca radioul FM, care are si RDS. Bineinteles ca ai nevoie de casti atasate, pentru ca acestea, ca in cazul altor telefoane, au rol de antena. Ai posibilitatea de scanare automata dupa un post radio, dar poti cauta posturi radio si manual. Totodata acest telefon iti va indica pe ecran si postul de radio selectat.

Camera foto a lui F480

Senzorul foto al lui F480 este de 5 MP, cu autofocus si flash LED si tehnologii de detectare a zambetului si stabilizator de imagine. Terminalul este capabil sa faca inregistrari video la rezolutie QVGA cu 15 fps si in format wide, iar capturile video sunt salvate in format MP4. Lentilele camerei foto sunt neprotejate, acest lucru facandu-le o tinta usoara pentru amprete sau murdarie. Camera foto se activeaza automat prin butonul dedicat de pe latura dreapta.

Sistemul de navigare in meniul camerei este intuitiv si usor de folosit. Imaginile capatate cu Samsung F480 sunt de o rezolutie maxima de 2.592 x 1.944 px. F480 nu face cele mai reusite fotografii. In lumina naturala acestea vor avea detalii si culori destul de bune, dar nici lumina artificiala nu ii creaza mari probleme, iar zgomotul de imagine este tinut foarte bine sub control.

Conectivitate


Samsung F480 dispune de conectivitatea unui mid-ranger. Terminalul vine cu standard GPRS clasa 10 cu viteze de download cuprinse intre 32 - 48 kbps, EDGE tot clasa 10 cu viteza de download de 236 kbps si 3G cu HSDPA pentru viteze de download de 7,2 Mbps.

Navigarea pe internet se face destul usor, iar F480 dispune de broswer-u WAP versiunea 2.0 cu suport xHTML si HTML. Transferul de date se face si el foarte usor, atat prin Bluetooth cat si prin USB. Daca utilizatorul va selecta optiunea de Mass Storage Device, va trebuie sa aiba un card microSD atasat telefonului.

In caz ca acesta lipseste, transferul de date se va face prin programul special, care se afla pe CD-ul din pachet. Spre deosebire de alte versiuni ale aplicatiei, acesta nu va prezenta probleme la instalare si va recunoaste telefonul rapid.
 
Ultimul cuvant


Samsung F480 este un terminal din categoria mid-range foarte bun. Primeste puncte la capitolul infatisare, player muzical si mai ales ecran tactil. Reactia rapida si meniul unor de folosit il fac pe F480 unul din cele mai bune telefoane mid-range cu ecran tactil de la ora actuala. Totodata capabilitatile foto/video il ajuta foarte mult.

Lucrul care il trage in jos cel mai mult este bateria care din pacate nu rezista in parametrii dati de producatorul coreean. Totusi, printre cele mai de seama aspecte legate de telefon este raportul pret-calitate care este unul foarte echilibrat.

Galerie foto Samsung F480

Galerie foto cu imagini captate cu Samsung F480

Test video realizat cu Samsung F480

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea