Stiinta & Tehnologie

Review - Samsung X830: Telefon mobil sau mp3 player?

Controversatul model Samsung X830 nu te lasa indiferent. Pe de-o parte, este un mp3 player cu memorie de 1G, iar pe de alta parte, este un telefon mobil cu suport EDGE si Blootooth. Designul sau neobisnuit atrage atentia, amuzandu-i pe unii si inspirandu-i pe altii.

Caracteristici esentiale:

• Memorie interna de 1G
• mici dimensiuni
• Inalta fidelitate a playerului muzical
• Iluminarea tastaturii
• Suport EDGE
• Jack audio standard de 3.5 mm

Principale dezavantaje:

• Un design neobisnuit al tastaturii, tastele fiind aranjate pe doua coloane
• O proasta pozitionarea a lentilei camerei foto
• Balamalele sistemului de pivotare lasa de dorit
• Nu exista slot pentru card de memorie
• Nu are client e-mail
• Castile cu care vine dotat telefonul sunt de proasta calitate
• Probleme ale software-ului

Sa facem cunostinta...

Conceptul X830 are ca punct de plecare modelul SPH-S4300, aparut pe piata coreeana la inceputul anului 2006. Din punct al aspectului exterior, Samsung X830 pare mai degraba un mp3 player decat un telefon mobil. Desigur, functiile multimedia ale unui telefon intereseaza un important segment de clienti. Ne-am asteptat ca functiile principale ale telefonului sa nu aiba de suferit din cauza functiilor multimedia. Din nefericire, acest lucru s-a intamplat.



Per ansamblu, designul telefonului este contradictoriu din mai multe puncte de vedere. Pentru unii pare un telefon cu stil, iar pentru altii forma sa pare mai degraba controversata. Adevarul este ca dimensiunile sale(84 x 30 x 19 mm) sunt neobisnuite, fiind cu greu de asemanat cu un telefon mobil obisnuit. La prima vedere, Samsung X830 pare sa cantareasca putin. Greutatea de 72 g nu trebuie sa ne surprinda, avand in vedere dimesiunile telefonului.



Samsung X830 va fi disponibil pe piata in sase variante: albastru, verde, portocaliu, roz, alb si negru.

Mecanismul de rotire da dureri de cap

Pe piata exista putine telefoane cu mecanism de rotire. Din pacate, mecanismul lui Samsung X830 nu este unul reusit. Dezavantajele nu sunt sesizabile la prima vedere insa ele au fost descoperite in timpul testarilor. Pozitiile de deviere sunt inchis, semideschis sau deschis in totalitate si iti ia ceva pana te obisnuiesti cu ele. In pozitia inchis, mecanismul de blocare functioneaza in mod satisfacator. In schimb, in pozitia deschis, mecanismul nu poate bloca partea de sus in pozitie verticala. O consolare este faptul ca rotirea la zece grade activeaza mecanismul de deschidere, care permite miscarea in pozitia de sus.



Deschiderea telefonului cu o singura mana se face foarte usor datorita latimii sale(30 mm). Pentru un dreptaci lucrurile sunt extrem de simple, insa pentru un stangaci va fi nevoie de un efort suplimentar pentru a deschide telefonul.

Aspect exterior

Carcasa telefonului este confectionata din plastic, iar unele butoanele sunt confectionate din metal. Un asemenea buton este cel care serveste la blocarea tastele de control ale playerului muzical; pe marginea de jos de pe aceeasi parte intalnim un orificiu folosit pentru agatatoarea telefonului. Pe cealalta parte a telefonului intalnim doua butoane de control al volumului. Capacul care acopera conectorii pentru casti, cablu de date si incarcator se afla exact deasupra butoanelor de volum.



Pentru a inlatura capacul bateriei trebuie sa folosesti butoanele situate in partea de sus. O idee neinspirata, dat fiind ca butoanele sunt imposibil de apasat, inlaturarea bateriei luandu-ti ceva timp. Capacul bateriei ocupa ¾ din suprafata din spatele telefonului. Restul spatiului este ocupat de lentila camerei foto

Telefonul este dotat cu o baterie Li-Ion cu o capacitate de 800 mAh. Datele tehnice ale producatorului indica o durata de functionare de 120 h in mod standby si 3 ore in modul vorbit. Testele noastre au aratat ca bateria tine in modul standby doar 2 zile si jumatate.

Doua coloane nu sunt de ajuns

Un element ciudat este ceea ce constituie asa numitul keypad. Chiar sub displayul telefonului este afla o rotita avand in centru o suprafata care indeplineste rolul de tasta OK. Rotita poate fi folosita asemeni clasicelor 4 taste de navigare.



Apasarea si rotirea au acelasi efect asupra meniului si majoritatii submeniurilor. Playerul muzical utilizeaza din plin dubla functie a acestui buton de navigare. Atunci cand playerul este activat prin apasarea respectiv rotirea butonului se pot accesa o serie de functii. Atunci cand telefonul se afla in modul standby butonului de navigatie ii poate fi asociata una dintre dintre cele 17 functii specifice predefinite.

Rotind carcasa telefonului descoperim o suprafata cu 17 taste. 5 dintre ele sunt functionale; celelalte fac parte din tastatura alfanumerica. Iti va lua destul de mult timp sa te obisnuiesti cu tastele alfanumerice, organizate pe doua coloane. Pentru fanii SMS primele zile de utilizare a tastaturii vor fi ceva mai dificile, butoanele fiind mai rigide.

Operatiile efectuate prin apasarea tastelor functionale, situate in partea de sus a tastaturii sunt afisate pe displayul telefonuluii. Fundalul luminos este excelent. Semnele de pe toate tastele sunt perfect lizibile in intuneric. Este pacat ca nu este luminat si centrul rotitei. Ar fi contribuit din plin la adaugarea unui plus de atractivitate la capitolul look.

Displayul

Ecranul lui Samsung X830 este activ TFT cu rezolutie de 128 x 220 pixeli, fiind capabil sa afiseze pana la 262.000 de culori. Displayul afiseaza o imagine detaliata, desi rezolutia este relativ slaba.

Suprafata lucioasa a displayului aduce un mare deserviciu telefonului, utilizarea sa in lumina razelor solare fiind ingreunata de lizibilitatea redusa. Lumina displayului are doua trepte de intesitate.



Din pacate, este imposibil sa micsorezi fonturile. Aceasta este si explicatie pentru cele 3 puncte de suspensie care urmeaza dupa comenzile si functiile din meniu. Putem rasufla usurati: pentru compunerea de mesaje text suntem ajutati de doua marimi presetate de caractere.

Navigand printre shortcut-uri

Interfata userului pentru X830 este una tipica pentru modelele noi de Samsung.

Displayul in modul standby afiseaza ora, data, logoul operatorului de telefonie mobila, semnalul de retea precum si nivelul bateriei. De asemenea, sunt disponibile cateva wallpapere preinstalate. Utilizatorul are posibilitatea de a adauga ulterior si alte tipuri de wallpapere.

Apasand tasta de navigare din dreapta iei contactul cu continutul meniului principal. O apasare a suprafetei din centru butonului rotitor activeaza browserul WAP. Meniul ofera doua tipuri de vizualizare a iconitelor: 2 x 4 si in forma de lista. Tastele shortcut sunt folosite pentru accesul rapid la submeniuri. In fata fiecarei icoana din meniu se afla un numar care indica tasta shortcut.

Zambiti, va rog!

In prezent, chiar si un MP3 player poate face poze. Samsung X830 este echipat cu o camera de 1.3 megapixeli, avand o dimensiune maxima de fotografiilor de 1280 x 1025 pixeli. Ca si in cazul displayului, functiile camerei sunt limitate din punct de vedere hardware. Butonul declansator al camerei este pozitionat prost, astfel ca poti scapa usor telefonul din mana in timp ce fotografiezi. Mai mult decat atat, telefonul nu poate redimensiona imaginea astfel incat sa poata fi vizualizata in intregime pe display.



Samsung incearca sa compenseze dezavantajele hardware prin performantele software. Exceptand fotografii si inregistrari video la rezolutie maxima (352 x 288 pixeli), telefonul ofera cateva optiuni de baza precum si cateva efecte: inserarea de frame-uri in fotografii, timer, setarea calitatii, program, balansul albului si ISO. Balansul albului si efectele color sunt disponibile si pentru inregistrarile video.

Calitatea imaginilor nu poate fi comparata cu cea a camerelor cu adevarat performante. Rezolutia nu este suficient de buna, rezultatul fiind fotografii de proasta calitate. Imaginile nu pot fi modificate din telefon, ele pot fi doar vizualizate, pot fi clasificate in foldere si eventual trimise prin Bluetooth sau MMS.



Profilul "offline"

Samsung X830 este un telefon triband, functioneaza in toate retelele GSM, suporta 900/1800/1900 MHZ. Un urias pas inapoi este lipsa profilurilor soneriilor. Ele au fost inlocuite cu posibilitatea de a selecta intre modul normal si cel silentios. In timp ve in modul silentios telefonul vibreaza sau nu face absolut nimic, in setarea normal este capabil de melodii si tonuri MP3, vibreaza sau vibreaza si apoi suna. Nu permite vibratie si sonerie in acelasi timp. Un fel de profil este modul ‘’offline’’, in care toate functiile ce implica accesul la retea sunt dezactivate. Totusi, pentru a selecta modul offline este nevoie sa fie introdusa cartela SIM in telefon.
Agenda telefonului este incapatoare. Poate stoca pana la 1.000 de numere. Fiecarui contact i se pot asocia: nume, prenume, numar de telefon mobil, numarul de la birou, numarul de acasa, fax, e-mail si nota text. Poti asocia un ton de apel si o imagine fiecarui grup din lista de contacte. Contactele pot fi afisate in forma de lista dupa nume, putand sa cauti usor un nume tastand primele sale litere.

Difuzoarele externe ale telefonului nu se aud suficient de tare, asa ca trebuie sa folositi handsfree-ul. Volumul in castile handsfree-ului este suficient , astfel incat sa nu aveti probleme atunci cand va aflati pe o strada aglomerata. Convorbirile telefonice pot fi inregistrate. Durata inregistrarii depinde de memoria libera a telefonului.

Unde este e-mail-ul?

Samsung X830 are doar doua tipuri de mesaje scrise: SMS si MMS. Un mare minus il constituie lipsa e-mail-ului.
Editorul de mesaje text este destul de primitiv. In coltul din stanga sus, se afiseaza daca este utilizat sau nu dictionarul T9, iar in cel din dreapta sus sunt afisat contoarul de caractere. Editorul nu indica din cate parti este compus mesajul. Probabil veti afla acest lucru dupa expedierea textului. Numarul maxim de caractere este 1836.

La SMS pot fi adaugate si elemente EMS: formatarea textului, imagini si animatie.

Foldere inteligente

Memoria telefonului permite stocarea a 200 de mesaje text si are rezervati 3 MB pentru mesajele multimedia. Mesajele pot fi stocate in diverite foldere: Delivered ,Drafts, Outbox si Sent. In afara de aceste foldere, mai poti creea si altele. Primirea unui mesaj poate fi semnalata cu ajutorul uneia din cele 10 melodii presetate. De asemenea, alerta de mesaj poate fi facuta si prin vibratii.

Poti gasi text, sunet, imagine, clip video printre optiunile MMS-ului. Dimensiunea maxima a unui mesaj multimedia este de 300 KB. Toate mesale noi sunt stocate in folderul Inbox, indiferent de tipul lor(text sau multimedia).

Piesa de rezistenta a telefonului: mp3 playerul

Iata ca am ajuns si la punctul forte al telefonului: mp3 playerul. Samsung X830 dispune de o memorie interna de 1 G, insa nu exista posibilitatea adaugarii unei memorii mai mari.

Playerul muzical poate fi deschis printr-un link din meniul Aplicatii sau apasand zona centrala a butonului rotitor al telefonului. Nu se stie de ce carcasa telefonului trebuie inchisa atunci cand playerul este pornit. Nu se pot face fotografii atunci cand mp3 playerul este activat.

Prin rotirea in stanga/ dreapta a butonului de control se schimba trackurile. Tastele Up si Down permit accesul la meniul playerului. Navigarea prin meniu se face cu ajutorul tastei rotitoare si a butonului de confirmare din centrul sau. Butoanele laterale regleaza nivelul volumului, iar prin apasarea butonului metalic Hold se blocheaza tastele playerului pentru a preveni apasarea accidentala

Playerul muzical are suport pentru playlisturi. Setarile sale include optiunile Repeat, Shuffle, 3D sound precum si equalizer cu 9 presetari.

Casti de slaba calitate

Sistemul de casti cu care vine telefonul este compus din doua parti. Este vorba de un cablu cu microfon si si un slot pentru conector jack. Pe microfon gasim un buton ce permite operarea cu apeluri telefonice. In cazul in care nu vorbesti la telefon, apasand o data butonul, ti se deschide o lista cu ultimele numere formate; la o a II-a apasare se apeleaza numarul de telefon selectat.

A II-a parte consta dintr-o pereche clasica de casti. Calitatea castilor din pachetul telefonului este asa de slaba, incat ele sunt utile doar in timpul convorbirilor telefonice. O alternativa indicata este aceea de a folosi castile personale. Rezultatul poate fi unul pe masura, caci calitatea sunetului playerului este exceptionala.



Cea mai rapida cale de a stoca fisiere muzicale in telefon este copierea cu ajutorul cablului de date. De asemenea, poti folosi programul PC Studio mode for communication sau apela la modul MTP. Modul MTP(Media Transfer Protocol) permite transferul pentru de fisiere multimedia in si din aplicatii Windows. Practic, inseamna ca poti copia muzica direct de pe Windows Media Player, insa numai cu versiunea 10.

Fara Java

Uneltele de organizare a timpului se gasesc in meniul Application. Calendarul se afla chiar sub playerul muzical. Este extrem de folositor chiar si cand este afisat mic, oferindu-ti o multime de taskuri si remindere. Exista 3 tipuri de vizualizari: lunara, saptamanala si zilnica. Sunt disponibile trei tipuri de inregistrari: Plan, Anniverasary si Tasks. Calendarul are capacitatea de a stoca cate 100 de inregistrari pentru fiecare categorie. O unealta extrem de folositoare este afisarea evenimentelor ratate, precum si lucrurile pe care trebuie sa le duci la bun sfarsit pe viitor.

In iconita Java World gasim doua jocuri. Iti va lua timp sa inveti cum sa le manuiesti, vina purtand-o aspectul neobisnuit al tastaturii. Desi iconul din care fac parte joculetele se numeste Java World, telefonul nu suporta aplicatii sau jocuri Java! In schimb, telefonul dispune de trei alarme cu optiunea de setarea a duratei lor precum si cu optiunea de setare a unei sonerii.

Functia de organizer a telefonului cuprinde urmatoarele optiuni: World Time, Calculator, Unit Converter Timer, Stopwatch, Check word si Note. Calculatorul poate lucra cu o serie expresii matematice precum si cu paranteze. Lungimea maxima a unei singure operatii nu poate depasi 100 de semne.

Sincronizare de date

Transferul de date se realizeaza prin GPRS si EDGE clasa 10. Nu trebuiesc uitate si celelalte metode: prin Bluetooth si prin cablul USB. Browserul WAP este foarte simplu; nu intalnim setari prea complicate. El contine o lista a paginilor vizitate, a linkurilor favorite precum si optiuni de trimitere a lor. Un mare dezavantaj este rezolutia displayului, care este un element de baza atunci cand navighezi pe Internet.

Cu ajutorul aplicatiei Samsung PC Studio poti modifica de pe PC contactele din agenda telefonica, pori seta conexiunea Internet, poti compune mesaje multimedia, poti copia fisiere de pe telefon si pe telefon, pori rula fisiere multimedia sau poti sincroniza cu agenda telefonica si contactele din Outlook.



Sincronizarea cu Outlook-ul se face rapid si simplu cu exceptia task-urilor, care creeaza o serie de probleme din punct de vedere al transferului.



Aprecieri finale
Iata-ne ajunsi si la momentul concluziilor. Samsung X830 strange atat opinii pro cat si opinii contra. Cuvantul care il caracterizeaza cel mai bine este "contradictia". Samsung X830 nu este unul dintre cele mai bune telefoane. Este in schimb un telefon mai scump. Are un look original si imbina utilul cu placutul: functia de telefon mobil si cea de player muzical de inalta fidelitate. Samsung X830 poate fi un cadou ideal pentru tineri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea