Stiinta & Tehnologie

Review Samsung P310: Stil, crom si piele

Cei de la Samsung arunca pe piata o noua „bijuterie”. Un telefon de lux, de marimea unei card bancar, o serie de facilitati, o husa de piesa, o baterie de rezerva…Intr-un cuvant Samsung P310 .

Caracteristici principale:

• Un design neconventional
• O carcasa extrem de subtire(9 mm)
• Husa de piele precum si o baterie de rezerva in pachetul retail
• Un exceptional display orizontal QVGA
• Memorie interna de 80 MB, ce poate fi extinsa cu ajutorul cardurilor microSD
• Agenda telefonica cu capacitate de stocare de pana la 1000 de numere
• Camera de 2 megapixeli
• GPRS si EDGE clasa 10
• Browser pentru documentele MS Office
• Bluetooth cu suport stereo
• Conexiune TV

Principale dezavantaje:

• Tastatura destul de incomoda, avand o dispunere ciudata a butoanelor
• In cadrul tastelor de control lipseste butonul de confirmare
• Telefonul este greu de folosit atunci cand se afla in husa
• Nu poate suna si vibra in acelasi timp
• Nu exista profiluri pentru sonerii
• Aplicatiile Java nu pot fi downloadate cu ajutorul Bluetooth-ului



O carcasa neagra cromata

Din punct de vedere al designului, Samsung P310 urmeaza linia inaintasului sau, Samsung P300 , insa carcasa sa cromata ii confera un aspect mult mai luxos. Dimensiunile sale mici (86 x 54 x 9 mm) ne fac sa-l comparam cu o card de credit.

Atat dispunerea ciudata a tastelor cat si ecranul panoramic al lui P310 sunt rezultate ale greutatii mici a aparatului(75 g).



Partile laterale ale telefonului sunt confectionate din plastic negru. Aici intalnim cateva elemente de control: un buton dual pentru volum in stanga, iar in dreapta o tasta de activare a camerei, precum si un conector dual pentru casti, incarcator si cablul de date, protejat de un capac.



O buna portiune din panoul din spatele telefonului este ocupata de capacul metalic care acopera bateria. Pentru a inlatura acest capac, trebuie sa deblochezi butonul care il protejeaza de o eventuala deschidere accidentala. Samsung P310 este dotat cu o baterie Li-Ion de 550 mAh, care ar trebui sa tina aproape 300 de ore in modul stand-by sau 60 de minute in modul vorbit. Slotul pentru cartela SIM si cel pentru memoria microSD se afla chiar sub baterie. Din pacate, cardul de memorie nu poate fi extras decat dupa ce scoti bateria.



Restul panoului din plastic negru este ocupat de 2 lentile neacoperite ale camerei foto , un blit, precum si de un conector pentru antena externa.



O husa incarcata cu…energie

De obicei, pachetul retail in care este livrat telefonul este destul de simplu. In cazul lui Samsung P310 lucrurile nu stau tocmai asa. In cutia telefonului gasim o husa eleganta de piele. Atunci cand telefonul este introdus in husa, un click te atentioneaza ca aparatul este pozitionat corect. Extragerea telefonului se face simplu: apesi pe un buton aflat pe partea laterala a husei. Daca doresti sa folosesti telefonul, nu trebuie decat sa deschizi jumatatea din fata a husei si sa o sprijin de palma mainii tale. Atunci cand vorbesti la telefon, trebuie sa tii cu degetele jumatatea din fata a husei; in caz contrar, risti sa te trezesti ca husa iti atinge buzele sau barbia in timpul convorbirii telefonice.



Interesant este faptul ca husa este dotata cu o baterie Li-Ion de 800mAh. Partea husei care contine bateria se conecteaza la telefon prin trei contacte ascunse intr-un slot al husei, incarcand aparatul in caz de urgenta(afisandu-se pe display un al II-lea indicator al nivelului bateriei). Dat fiind ca telefonul testat de noi era o versiune beta, nu am putut stabili cu exactitate cam cat tine bateria.

Husa este prevazuta cu o deschizatura prin se vad lentilele camerei foto precum si blitul, facand astfel posibila fotografierea. Atunci cand se afla in husa, telefonul cantareste dublu(nu trebuie sa uitam ca husa este prevazuta si cu o baterie).



O tastatura neobisnuita

Tastatura lui Samsung P310 este destul de neobisnuita, poate si din cauza designului slim al telefonului. Partea numerica a tastaturii consta din 6 butoane duale- o solutie cu mult diferita de ceea ce intalnim la alte telefoane. Este nevoie de ceva mai mult exercitiu pentru a te obisnui cu aceste taste. Fiecare buton dual este echivalentul a 2 taste normale. Butoanele sunt pozitionate mult prea aproape unul de cealalalt, ceea a ce duce la greseli frecvente de tastare. Din pacate, nici viteza de reactie a tastelor nu este prea grozava.



Partea functionala a tastaturii este dominata de tasta multidirectionala de control, careia ii lipseste traditionalul centru de confirmare. De data aceasta, tasta de confirmare se afla in partea stanga. In jurul tastei de control mai intalnim doua butoane de initiere/terminare a apelurilor telefonice precum si o tasta de corectie. Butoanele context sunt localizate chiar sub display, fiind dotate cu dotate cu senzori de atingere. Per ansamblu, nu putem caracteriza partea functionala a tastaturii ca fiind una foarte prietenoasa sau usor de manevrat.

Toate tastele sunt usor inaltate, ele fiind iluminate in alb, insa nu in mod uniform. Din meniu poti seta ca tastatura sa fie iluminata doar ziua sau doar seara.

Tastarea necesita eforturi serioase din cauza designului ciudat al telefonului. Compunerea unui mesaj poate dura o vesnicie. Telefonul este foarte mic, iar tastele sunt pozitionate foarte aproape de marginile sale. Aparatul este dificil de tinut in mana si, mai ales, de butonat.



Display-ul

Asa cum este de asteptat, un telefon de talia lui Samsung P310 trebuie sa fie dotat cu un ecran de inalta rezolutie. Display-ul lui P310 suporta 262.000 de culori precum si o rezolutie maxima de 320 x 240 de pixeli. Desi poate nu era necesar sa mentionam, dar trebuie sa subliniem faptul ca vorbim despre un diplay TFT activ cu imagini si o gama de culori de exceptie. Orientarea ecranului este una orizontala.

Intensitatea fundalului luminos al display-ului poate fi reglata din meniu. In functie de cat de repede inchizi husa, telefonul sesizeaza aceasta actiune, iar lumina display-ului dispare automat.

Interfata si control: incertidudini pe ici, pe colo

Samsung P310 are o interfata identical cu alte telefoane de ultima generatie marca Samsung, ca de exemplu Samsung D900 . Poti intra in meniul principal direct din modul stand-by apasand tasta context din stanga, cea din dreapta find utilizata pentru agenda telefonica; tasta nu este configurabila. Din pacate, atunci cand telefonul se afla in stand-by, butonul de confirmare activeaza browserul WAP. Fiecarei directii a tastei de navigare ii poate fi asociata o functie dintr-un numar de 20. Apasand in sus tasta de navigare se deschide doar „My menu”, unde iti poti organiza 5 dintre cele mai utilizate functii.

Ecranul stand-by ofera o multime de optiuni customizabile. Bara de sus este rezervata icon-urilor standard(semnalul de retea, nivelul bateriei, modul activ de sunat, etc). In partea de jos se observa o banda gri pe care este afisata data si un ceas digital. Numele operatorului de telefonie mobila poate fi afisat sub banda gri sau poate fi dezactivat complet. Marimea fonturilor precum si culoarea lor pot fi configurabile. Vizualizarea lunara a calendarului poate fi setata sa apara in modul stand-by.

Meniul principal poate fi vizualizat sub forma de matrice cu 9 icon-uri sau ca o lista standard, saturatia find slaba in ambele cazuri. El este disponibil in 2 culori: negru(atunci cand icon-urile selectate sunt colorate) si alb. Toate celelalte icon-uri din meniu sunt alcatuite din texte incadrate in ferestre pop-up. Aceste ferestre sunt activate atunci cand se apasa partea orizontala a tastei de navigare. Singurul inconvenient este faptul ca telefonul tine minte ultimul icon activat si il considera drept prioritate atunci cand mai lucrezi cu meniul. In general, timpul de reactie a icon-urilor din meniu este mic. Intalnim, de asemenea, si butoane shortcut.

Atunci cand navighezi prin meniu, nu trebuie sa uiti de functiile neobisnuite ale tastei de confirmare si tastei context din stanga. Prima selecteaza obiecte, iar a II-a le memoreaza.

Camera de 2 megapixeli cu multiple setari

Samsung P310 dispune de o camera integrata de 2 megapixeli. Marimea maxima a unei imagini este de 1600 x 1200 pixeli. Din pacate, nu putem evalua calitatea fotografiilor facute cu Samsung P310 , din simplul motiv ca modelului testat de noi nu ii functiona mecanismul de capturare a imaginilor. Camera poate fi activata din meniu sau prin apasarea lunga a tastei din partea laterala. Aceasta are 2 functii: buton de confirmare si tasta de declansare a camerei foto.

Meniul camerei este extrem de bogat. De exemplu, intalnim 6 optiuni de marime, 3 nivele de calitate a imaginii, balansul albului, compensarea expunerii, setari ale sensibilitatii, frame-uri, efecte color, imagini mozaic, etc. De asemenea, este disponibil un zoom digital precum si un blit. Exista si doua mari neajunsuri: lipsa focusului automat si imposibilitatea de a memora imaginile direct pe cardul de memorie. Astfel, trebuie sa muti manual imaginile din memoria interna telefonului pe cardul de memorie. In acelasi timp, trebuie sa mentionam ca file managerul telefonului separa complet memoria telefonului de cea a cardului. Imaginile pot fi transferate prin Bluetooth, prin e-mail sau prin cablu de date sau chiar direct pe imprimanta cu ajutorul tehnologiei Pictbridge. Camera lui P310 poate efectua si inregistrari audio-video in format MP4, la rezolutia maxima de 352 x 288 pixeli.

Apeluri: mii de nume intr-un telefon asa de mic

Functia esentiala a lui Samsung P310 este aceea de agenda telefonica cu o capacitate de stocare pana la 1.000 de nume. Fiecare intrare poate contine un nume si-un prenume, 5 numere de telefon, o adresa de e-mail si o nota. In plus, exista si optiunea de adaugare a unei imagini si a unui ton de apel pentru fiecare contact. Numele pot fi organizate in grupuri, care insa nu pot fi folosite pe post de filtre pentru apelurile primite. Fiecarui grup i se poate adauga o imagine si o sonerie. Continutul memoriei interne si al celei de pe card poate fi vizualizat simultan. Cautarea in agenda se face prin tastare graduala. Sunetul difuzorului este bun, cu un nivel ridicat al volumului, telefonul putand fi auzit cu usurinta si in zonele cu poluare fonica ridicata.

Samsung P310 nu are suport 3G, insa functioneaza si banda GSM 900/1800/1900 MHz. Profilele de sonerie sunt inlocuite cu modul silentios. Pe de alta parte, poti alege din meniu fie ca telefonul sa te atentioneze asupra apelurilor primite cu o melodie, cu vibratie si apoi melodie, fie doar cu vibratii. Samsung P310 suporta tonuri polifonice 64, putand utiliza chiar si fisiere MP3 si AAC. Telefonul beneficiaza si de modul „Avion”.

Tastarea mesajelor? Un adevarat cosmar!

Telefonul ofera toate tipurile de mesaje. SMS-urile standard pot fi a tastate pe 5 linii. Contorul de caractere ramase incepe in mod ciudat de la cifra 1836, existand si optiunea de numarare a sub-mesajelor. Dictionarul T9 este extrem de util, sugerand cuvinte fara diacritice. Datorita suportului EMS, mesajele text scurte pot contine mici imagini alb-negru precum si animatii. De asemenea, textul poate fi formatat. Luand in considerare dimensiunea mica a telefonului , este clar ca nu este special conceput pentru fanii SMS. Astfel, iti recomandam sa-ti cruti degetele de tastarea incomoda si sa optezi pentru varianta(multa mai comoda) a apelarii directe a persoanei respective.

Memoria pentru SMS-uri poate stoca pana la 200 de mesaje. Din pacate, alertele pentru mesaje nu pot contine orice sunet. Poti alege din 10 sunete presetate, care sunt rulate la fiecare 2 minute dupa citirea unui mesaj. MMS-urilor li se poate asocia o melodie diferita pentru a fi recunoscute mai usor. Mesajele receptionate sunt afisate pe 5 linii. Telefonul este dotat si cu o optiune speciala, cu ajutorul careia poti selecta 10 numere de telefon de la care sa nu primesti mesaje.

Un MMS poate contine text, sunet, imagine si inregistrare video, insa nu poate depasi 300 KB. MMS-urile receptionate sunt stocate in acelasi folder cu SMS-urile. Optiunea de blocare a mesajelor trimise de pe 10 numere din agenda telefonului este disponibila si pentru MMS-uri.

Clientul e-mail functioneaza cu mai multe conturi; este compatibil cu protocoalele POP3, IMAP4 si SMTP. Poti downloada e-mail-urile in totalitate sau doar titlurile lor, la intervale presetate. Telefonul functioneaza cu atasamente de maximum 300KB. E-mail-urile pot fi ordonate in functie de autor si subiect.

Lucreaza ireprosabil cu documentele MS Office

La capitolul “organizer” P310 sta foarte bine. Calendarul sau este bine pus la punct, oferind o afisare lunare, saptamanala sau zilnica; saptamana poate incepe fie luni, fie duminica. Poti introduce trei tipuri de evenimente in calendar: intalniri, aniversari si task-uri( in total 300 de evenimente). Fiecare tip de eveniment poate fi semnalat cu o anumita perioada de timp inainte de producerea lui; alertele de intalnire pot fi repetate zilnic, saptamanal sau lunar. Calendarul are si functie de task manager. Task-urile pot fi vizualizate separat, in functie de prioritatea lor si pot fi debifate dupa ce au fost indeplinite. Sincronizarea cu MS Outlook se face fara niciun fel de probleme.

P310 dispune de 3 tipuri de alarme. Ele te pot trezi cu orice sunet din memoria telefonului, chiar si atunci cand acesta este inchis. Zilele in care pot fi activate alarmele sunt configurabile. Telefonul suporta pana la 100 de note text, fiecare neputand depasi mai mult de 100 de caractere. Pe langa functiile de organizer mai intalnim si un bun calculator, inregistrare vocala( este limitat doar la 1 ora), convertor de unitati, aplicatie World Time, cronometru cu 4 intervale de timp.

Telefonul poate vizualiza documente in format DOC, XLS, PPT. Documentele pot fi marite sau micsorate, rotite in unghi de 90° sau pot opera modificari asupra continutului lor. Cand vizualizezi un document, este nevoie de cateva secunde pentru ca telefonul sa recunoasca noile parti ale acestuia.

Ecran TV in locul displayului

Samsung P310 este echipat cu player muzical de buna calitate, care organizeaza fisierele in patru playlist-uri. Nu lipsesc nici popularele functii „shuffle” si „repeat”. Playerul suporta fisierele MP3, AAC si AAC+. Difuzorul extern se aude destul de bine. Daca nu esti multumit de calitatea acestuia, poti opta sa asculti muzica fie la castile cu care vine dotat telefonul, fie prin Bluetooth. Calitatea sunetului oferit de castile livrate in pachetul retail nu este excelenta, insa pentru utilizatorii fara pretentii este mai mult decat suficienta. Castile beneficiaza de un buton de control al volumului, un microfon si un buton pentru receptionarea apelurilor telefonice, castile substituind cu succes functiile unui handsfree. Pentru imbunatatirea calitatii sunetului, playerul mai ofera doua optiuni: equalizer si sunet stereo spatial. Din pacate, telefonul nu are radio FM.

Telefonul poate rula clipuri video in format MP4 si 3GP. Inregistrarile pot fi vizionate in mod rapid precum si in mod fullscreen.

Interesant este faptul ca exista o optiune ce permite conexiunea intre telefon si televizor prin intermediul unui cablu special, pe il puteti cumpara de la un magazin specializat. Astfel, poti vedea imaginile de pe telefon direct pe ecranul TV. Samsung P310 suporta codarea PAL si si NTSC, selectia facandu-se din meniu.

La capitolul „jocuri”, P310 ti-a pregatit 3 jocuri Java: doua dedicate celor pasionati de minigolf si fotbal precum si clasicul Lemmings. Remarcam excelenta grafica a jocurilor, insa si de data aceasta designul ciudat al tastaturii iti taie rapid cheful de joaca. Daca vrei si alte jocuri, le poti dowloada de pe Internet. Mare atentie! Daca downloadezi jocuri prin Bluetooth sau le stochezi pe cardul de memorie, acestea nu vor functiona.

Transfer de date

Samsung P310 suporta transferul de date prin tehnologia GPRS si EDGE clasa 10. Dat fiind ca este un telefon destul de scump, ne asteptam sa gasim incorporata si tehnologia UMTS, insa din pacate aceasta lipseste. Conexiunea se face prin Bluetooth 2.0 si prin cablu USB. Pentru a efectua sincronizarea intre telefon si PC trebuie sa downloadezi toate software-urile necesare, in conditiile in care pachetul retail nu contine un CD cu software

Browserul web este multumitor, putand sa deschida pagini simple de Internet. Din cand in cand, am intalnit mici probleme la afisarea diacriticelor. Poti sa introduci adresele web direct, ba chiar le poti memora pe cele mai importante.

Aprecieri finale

Samsung P310 este un telefon cu stil, destinat celor pentru care look-ul unui mobil este mult mai important decat performantele. Daca doresti un telefon multifunctional, pentru viata de zi cu zi, cu o interfata prietenoasa, ar fi bine sa cauti un alt model. Vina o poarta designul tastaturii care iti creeaza o serie de probleme. Insa daca iti doresti un telefon cu care sa epatezi atunci cand iesi in inalta societate, Samsung P310 este una dintre cele mai inspirate alegeri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea