Stiinta & Tehnologie

Review Nokia N93 – Camera care suna

Nokia N93 se afla pe piata de ceva timp si a starnit valuri cand a fost lansat oficial. Zoom-ul optic Carl Zeiss combinat cu lentile Vario-Tessar a fost suficient ca sa intreaca anticiparile fanilor Nokia. Toate acestea combinate cu rezolutie mare VGA reprezinta o realizare mare care, nu cu mult timp in urma, era rezervata doar taramului camerelor digitale. Acum a sosit timpul sa vedem cat de bun este in realitate inovatorul Nokia N93.


Samsung D550, Samsung D300 si invechitul Motorola MPx. Trebuie totusi sa mentionam ca aplicatiile adversarilor sunt mai convenabile. In primul rand, aceste trei telefoane sunt echipate cu tastatura QWERTY. In al doilea rand, designul Nokia are doua defecte majore. Pe de o parte, lentila camerei sta in calea degetului cand incerci sa manevrezi butonul de navigare in modul vizualizare si, pe de alta parte, randul superior de taste – “3”, “6”, “9” si “#” este aproape inutilizabil pentru ca clapeta il acopera pe jumatate.

Constructie bine inchegata

Pe spatele telefonului Nokia N93 este o parte detasabila, mare pentru acumulator. Are constructie exceptionala, cu mai multe puncte de prindere, ceea ce ii confera o stabilitate mai mare. Este posibil ca aceasta parte detasabila sa nu se desprinda nici dupa multi ani de utilizare. Dedesubt este spatiul pentru cardul SIM si pentru acumulatorul Nokia Li-Poly BP-6M de 1100mAh. Desi nu am gasit nici o informatie oficiala, se pare ca spatiul pentru SIM are functie hot-swap.



Fiind un telefon foarte mare, Nokia N93 pare destul de solid la prima vedere. Cand il atingi pentru prima data iti lasa impresia de plastic, o amintire destul de rea pana la urma. Oricum, N93 ne-a dovedit pana la urma ca ne inselam datorita unei constructii destul de bune. Partile care se rotesc sau se deschid functionau chiar bine si scoteau sunetele potrivite atunci cand trebuia.
Nu a fost nicio problema cu clapeta superioara si a functionat perfect. Ecranul rotativ pare bine montat si nu exista riscul sa se strice brusc. In general, constructia telefonului N93 ar fi putut fi imbunatatita putin, mai ales carcasa din plastic, dar telefonul nu este nici pe departe la fel ca modelul N90. De fapt, este chiar mai bine facut.

Lihnit dupa energie ca intotdeauna

Acumulatorul ar trebui sa ofere telefonului pana la 3,7 ore convorbire in reteaua WCDMA si pana la 5,1 ore in reteaua GSM. Timpul in regim de asteptare este de pana la 10 zile. Din moment ce am avut sansa unui adevarat test de acumulator, am descoperit ca acest handset a rezistat 58 de ore folosit intensiv in urmatoarele moduri:
• 3 min de apelare video
• 25 min de convorbire
• 20 min de web browsing prin Wi-Fi
• 5 min verificare email prin Wi-Fi
• 15 min de jucat Snake 3D
• 10 min de folosire Galerie
• 20 min de privit clipuri video
• 30 min de ascultat muzica la casti
• 40 min de asculat radio la casti
• 5 min de folosire a camerei fixe
• 15 min de inregistrare video
• 10 min conectat la PC Suite
• Restul e stand-by

Dupa ce am aflat aceste statistici, se pare ca acest smartphone este chiar flamand, daca nici macar un acumulator atat de mare cum este BP-6M nu a putut sa il tina in functiune mai mult de 60 de ore. Oricum, daca este lasat in stand-by pentru acelasi timp - 60 de ore, indicatorul acumulatorului va arata doar o linie lipsa din cele sase.

Chestia mica de deasupra

Afisajul secundar de 1.1” are o rezolutie de 128x36 pixeli si pana la 65.536 culori. Acesta indica nivelul acumulatorului, starea retelei, precum si iconite pentru apelurile ratate sau pentru mesajele primite. Acest ecran mic mai are un rand rezervat pentru numarul sau numele celui care suna. Lizibilitatea la lumina soarelui nu este o problema daca ai gasit unghiul potrivit pentru a citi.

Si cea mare din interior

Ecranul principal al telefonului are diagonala de 2.4” ceea ce il desemneaza drept cel mai mare de pe piata. Nokia a decis sa-i puna o rezolutie QVGA (240x320 pixeli) acestui model, in loc de rezolutia de 352x416 pixeli a lui N90. Displayul telefonului este capabil de pana la 262,144 culori si are un geam ce-l protejeaza de lumina soarelui. Are, de asemenea, un unghi larg de vizualizare.

Culorile si imaginile lui N93 sunt vii si clare, iar Nokia merita complimente pentru treaba facuta cu displayul acestui model. Fotografiile facute se vad perfect. Iluminarea de fundal este si ea buna si nu are erori. Doar atunci cand navighezi pe web, vei observa diferente in comparatie cu displayurile lui Nokia N90 si E70.

Stii, e folosit si pentru a da telefoane…
Semnalul de receptie al lui N93 este ceea ce te astepti de la un telefon smart high-end - impecabil. Difuzorul telefonului este bun, dar nu cel mai puternic din cate am intalnit. Volumul sunetului de apel este suficient de bun, pentru ca se aude pana si in locurile aglomerate. Vibrarea este si ea destul de puternica. Telefonul are un microfon excelent iar sunetul din timpul convorbirilor este foarte clar si fara interferente.



Displayul exterior, interior si formarea numerelor


Dar nu se termina cu asta…

Interfata telefonului Nokia N93 este identica cu cea a telefoanelor smart cu tehnologie Symbian. De aceea, vom folosi cateva paragrafe din alte recenzii. Nokia N93 este bazat pe a treia editie a interfatei Seriei 60. Telefonul foloseste sistemul de operare Symbian care functioneaza foarte bine si este chiar rapid. Singura exceptie este la pornirea aplicatiei camera, care dureaza cateva secunde sa se incarce. In general, nivelul performantei a crescut in comparatie cu cea de-a doua editie a S60. Suntem destul de incantati de modul de operare si ti l-am fi recomandat cu caldura, daca nu ar fi fost incompatibilitatea cu aplicatiile scrise pentru versiunile anterioare.

In acest moment, nu exista multe aplicatii facute pentru aceasta versiune de Symbian si asta pare sa fie o problema pentru proprietarii de telefoane cu acest sistem de operare. Speram ca aceasta deficienta sa fie remediate pana la sfarsitul acestui an. Din ce in ce mai multe aplicatii apar in fiecare an de cand noile telefoane Nokia au aceasta noua versiune de OS.

Afisajul activ contine informatii legate de acoperirea retelei, nivelul acumulatorului, data, ora si numele operatorului. Daca schimbi tema grafica, vei gasi diferite modalitati de afisare a ceasului. De asemenea, exista randul displayului din stand-by unde apar 6 aplicatii pe care le poti seta precum si notele din calendarul zilei. Urmatoarele randuri pot fi scrise cu informatii despre telefoane ratate, mesaje sau e-mail-uri primite sau numele melodiei pe care o asculti.
Telefonul are un mod Offline care se comporta ca un mod pentru Avion pentru ca intrerupe functionarea lui N93 ca telefon, dar poate fi folosit in continuare pentru aplicatii. Modul Offline poate fi folosit si cand nu introduci o cartela SIM in telefon. In timpul acestui mod Offline, telefonul isi pastreaza conectivitatea WLAN si Bluetooth.

Meniul principal al telefonului poate fi vizualizat in format grila de 4 x 3 icoane sau in cel tip lista. Daca alegi tipul lista, vei putea sa vezi 5 obiecte in acelasi timp. Cele mai multe submeniuri permit modificarea tipului de vizualizare. Aceleasi optiuni sunt disponibile pentru a vizualiza meniul in versiunea orizontala (landscape).

Tasta Multimedia aduce pe ecran o imagine cu cele patru moduri ale butonului de navigare si cu aplicatiile desemnate celor patru directii, precum si butonul de confirmare din centru. Bineinteles, aplicatiile pot fi personalizate.

Nokia N93 are o memorie interna de 50 MB si un slot de card de memorie miniSD. Telefonul va include o memorie extensibila de 128 MB inclus in pachet. Alegerea Nokia pentru cardul miniSD este foarte buna pentru utilizatori, pentru ca acele carduri sunt ieftine si pot sa ajunga pana la 2 GB.

O alta caracteristica foarte buna a lui N93 este sistemul de recunoastere a vocii care poate fi folosit pentru apelarea numerelor de telefon si pentru pornirea aplicatiilor. Nu este nevoie sa aiba comenzile tale inregistrate dinainte, ci se descurca cu majoritatea comenzilor vocale pe care i le dai. Ca sa pornesti aplicatia pentru voce, apasa un timp indelungat tasta soft din dreapta.



Exista cateva teme deja instalate in telefon, dar nu par sa afecteze prea tare interfata utilizatorului. Ele modifica doar wallpaper-ul si schema culorii.Nokia N93 are sase profile de tonuri de apel (incluzand pe cel din modul Offline). Utilizatorul poate crea profile personalizate la fel de usor precum le modifica pe cele deja existente.

Exista o optiune interesanta in meniul de setari care se numeste Reject Call cu SMS. Aceasta inseamna ca dupa ce ai respins un apel, telefonul trimite automat un SMS celui care te-a sunat si ii explica de ce i-ai respins apelul. Aceasta optiune poate fi intr-adevar utila.



Da, le-ai vazut deja

Agenda telefonica a lui Nokia N93 arata ca una normala de Nokia Symbian. Nu exista limita pentru numarul de contate pentru ca foloseste memoria libera a telefonului si poate sa aiba un numar mare de intrari. Acestea pot fi ordonate fie dupa nume sau prenume si pot fi cautate dupa tipul litera-cu-litera a numelui dorit.

Contactelor noi din agenda li se pot atribui 30 de campuri si numere diferite. Desigur, poti atribui tonuri de apel si fotografii cui doresti, dar nu am gasit nici o optiune pentru a atribui si un clip video personalizat. Sincronizarea cu PC-ul merge foarte bine. Este chiar posibil sa redenumesti campuri din agenda telefonului si sa le personalizezi dupa cum doresti.

Jurnalul de apeluri al lui Nokia N93 este impartit in trei pentru Apeluri efectuate, Apeluri primite si Apeluri ratate. In fiecare dintre aceste trei segmente pot exista pana la 10 inregistrari cu ziua si ora. Daca intri in aplicatia Log din submeniul My Own, vei gasi o lista cu toate apelurile si transferurile de date care au avut loc in ultimele 30 de zile. Asta include si conectarile WLAN.




Agenda si jurnalul de apeluri


Tastele

Scrierea mesajelor functioneaza ca prin magie. Pentru ca este atat de mare, tastatura este foarte usor de folosit, chiar si de incepatori. Editorul de SMS iti arata numarul de caractere ramase din cele 160. De asemenea, iti mai arata intre paranteze numarul de mesaje in care va fi impartit mesajul. Ecranul iti ingaduie doar 6 randuri in modul bloc. Daca tastatura nu a fost blocata, vor aparea rapoarte de trimitere. Dupa aceasta, mesajele sunt arhivate intr-un submeniu de mesaje.

Meniul de mesaje – Scrierea unui SMS

Editorul de MMS este foarte intuitiv si usor de folosit. Sunt suportate mai multe conturi de e-mail. N93 functioneaza cu protocoalele POP3 si IMAP4. Clientul de e-mail poate sa descarce fie header-e, fie intregul mesaj. Atasamentele sunt si ele suportate. Acesta tehnologie face fata multor nevoi de comunicare prin e-mail ale utilizatorului, dar nu se foloseste in totalitate de avantajul unui display mare.

Muzica de peste tot

Music Player-ul lui N93 este foarte bun. Are egalizator, suporta playlist-uri si difuzorul telefonului este si el foarte bun. Formatele fisierelor suportate sunt MP3, AAC, m4a, eAAC+ si WMA. Desigur, player-ul se poate auzi si cand clapeta este inchisa pentru ca Music Player-ul poate fi controlat cu ajutorul ecranului extern si al tastei laterale D-Pad. Comenzile player-ului sunt foarte intuitive. Accepta formatul M3U de playlist si poate sa manevreze fisierul automat, daca este pus in acelasi loc cu fisierele de muzica. Un sfat bun pentru utilizatori este sa foloseasca cititoare de card USB2.0 pentru a transfera fisierele de muzica in cardul de memorie pentru ca acesta este un mod mai rapid decat transferurile Nokia Pop-port.

Telefonul are Real Player si Flash Player deja instalate. Aplicatia pentru radio FM este foarte buna si singura ei problema este ca ii lipseste RDS. Poti sa cauti si sa iti salvezi posturile preferate sau poti sa le cauti manual. Aplicatia radio pentru Nokia N93 este Visual Radio, ceea ce inseamna ca poate sa descarce informatii despre melodie si artist de la postul radio. Totusi, nu sunt atat de multe posturi radio care sa suporte acest tip de serviciu.




Meniul de mesaje •Music playerul


Galeria

Galeria de imagini si de filme este una incapatoare si are un timp de raspuns foarte rapid. Poti sa vezi fotografii si filme, fie in format vertical, fie in cel orizontal sau pe tot ecranul fara nici un fel de margine.De indata ce ai ales o imagine, poti sa o maresti pana de 4 ori. Marirea imaginii se face chiar repede la fel cum sunt performantele multimedia, in general, ale acestui telefon smart.

Galeria se manevreaza cu usurinta, astfel ca poti selecta si trimite mai multe fisiere. Pe langa acest amanunt, telefonul smart face o treaba buna cand vine vorba de filtrarea fisierelor in functie de memoria folosita, insemnarea, mutarea, copierea si folosirea aplicatiilor. Cat despre managementul aplicatiilor, exista un manager separat pentru Aplicatii.

Si aici, in sfarsit…

Camera pare sa fie cel mai important lucru de la Nokia N93. Cei 3.2 megapixeli impreuna cu autofocus si zoom-ul optic Carl-Zeiss a facut multi oameni curiosi despre capacitatile acestui dispozitiv. Va spunem de la bun inceput, pentru cei nerabdatori dintre voi, nu suntem multumiti cu performantele ei. Citesti mai departe pentru mai multe detalii. Din alta perspectiva, aplicatia este foarte usor de folosit. Poate fi folosita doar in modul orizontal (landscape). Pot fi facute fotografii cu autodeclansator, succesiuni de fotografii in diferite moduri (+mod nocturn), cu balanta alba, cu valoare de expunere, in diferite tonuri cromatice (sepia, alb&negru, etc.), cu claritate, luminozitate, contrast, saturatia culorii si cu anularea flicker-ului. Nokia a vrut sa foloseasca “scene”, numite “mod de fotografiere”. Poti selecta versiuni ca Vertical (Portrait), Orizontal (Landscape), Sport sau Nocturn (Night Portrait) si aparatul se va conforma situatiei. Este posibil sa iti definesti propriul tau decor.

Zoom optic 2.7333x

Sa pui o lentila zoom intr-un telefon mobil este o mare realizare, fara indoiala. Oricine care are o camera digitala stie cu cat de mult devine mai interesant sa o folosesti cand ai zoom. Zoom-ul digital din cele mai multe telefoane cu camera nu face nici o diferenta - daca il folosesti la cea mai mare rezolutie pentru imagini statice, nu faci decat sa umpli memoria telefonului cu date absolut inutile. Dimpotriva, zoom-ul optic iti arata mai multe detalii atunci cand il folosesti.

Cand am testat zoom-ul, am descoperit cu surprindere ca aceasta etichetata lentila Carl Zeiss 3x nu este de fapt 3x. Informatiile EXIF arata ca distanta focala din pozitia unghi larg este de 4.5 mm, iar in pozitia tele este de 12.3mm. Asta face ca zoom-ul sa fie undeva pe la 2.7333x. Daca ne ghidam dupa eticheta de pe lentila, care spune ca distanta focala este intre 4.5-12.4mm, atunci zoom-ul este de 2.7555x. De asemenea, am masurat zoom-ul prin compararea marimii obiectelor fotografiate in unghi larg si tele si ne-a confirmat ca zoom-ul este mai mic de 3x. Comparand lentila lui Nokia N93 cu a unei camere digitale ce avea echivalentul de 35mm distanta focala, am descoperit ca telefonul are o distanta focala pentru echivalentul de 35mm cam de 35-97mm, destul de des intalnita la telefoanele cu camera digitala de tip entry level. Pentru a testa calitatea lentilei, am facut doua serii de fotografii mostra. Prima serie a fost cu fotografii facute din aceiasi pozitie, pentru a arata cat de multe detalii obtii in pozitia tele.




Setarile camerei


Din test poti sa iti dai seama de claritatea detaliilor. Pentru o lentila atat de mica, din punct de vedere fizic, claritatea este foarte buna. Poti, de asemenea, sa iti dai seama de diferenta dintre zoom-ul optic si cel digital (zoom-ul digital simulat este obtinut prin modificarea marimii intr-un program de editare, o metoda ce garanteaza rezultate bune in comparatie cu o camera). Cealalta serie de poze a fost facuta din pozitii diferite, cu diferite distante focale, dar incadrarea obiectului a fost aceiasi. Aceste teste vor arata calitatea imaginilor in pozitia tele - cat de multe detalii pierzi daca folosesti zoom-ul in loc sa te apropii de subiect. Ne asteptam la o diferenta semnificativa dintre pozitiile unghi larg si tele, chiar si pentru o lentila Carl Zeiss.

Bineinteles, nu a fost nici o surpriza ca cea mai buna calitate s-a obtinut cu unghiul larg, dar nici cea din pozitia tele nu a fost atat de rea. Concluzia este ca, daca poti, mai bine sa iti folosesti picioarele decat zoom-ul – vei obtine imagini cu o calitate mai mare.

Mediu zgomotos

Daca te asteptai sa obtii o calitate mai mare la imagini cu modelul N93, mai scump, in comparatie cu N73, atunci te vei insela. Motivul este lentila zoom, care, in general, are nevoie de un senzor de imagine fizic mai mic. Cu cat e mai mic, cu atat pixelii stau mai ingramaditi si creste nivelul de zgomot (noise). Procesarea pe care Nokia o foloseste nu ajuta la nimic, se pare chiar ca, incercand sa-i maresti claritatea, accentuezi zgomotul. Intr-adevar, poti observa ca zgomotul este mare in aproape fiecare imagine. Zgomotul nu este o problema atat de mare atunci cand vrei imagini cu o rezolutie mica, pentru web publishing, de exemplu. Efectul de micsorare a marimii ajuta la mascarea zgomotului. Mostrele cu rezolutia de 1024x768 pixeli arata foarte bine.
In interior, cand lumina este mai slaba, zgomotul creste, dar nu atat de mult ca la alte telefoane cu camera. Fotografiile facute cu Nokia N93 in interior sunt, una peste alta, destul de bune. Cand lumina este foarte slaba, poti sa te basezi pe blitzul LED-ului. Problema cu acest LED este ca devine eficient doar la o distanta scurta (mai putin de un metru) si numai in pozitia unghi larg. Nu am reusit sa facem nici macar o fotografie buna in pozitia tale.

Modul Macro

Nokia N93 face fotografii macro bune, fara sa treaca la modul close-up dedicat. De fapt, modul dedicat nu este prea util pentru ca opreste auto-focusul. Cea mai buna calitate macro este obtinuta in pozitia tele si asta e bine pentru ca nu trebuie sa te apropii prea mult de obiect, ceea ce ar putea bloca din lumina. Nokia N93 are culori destul de realiste si de placute. Singura problema pe care am observat-o a fost cu florile din mostra macro - nuantele de portocoliu din realitate aratau altfel. Balanta de alb auto e de incredere; nu am observat probleme majore. Sistemul de auto-focus, desi nu foarte rapid, este si el de incredere pentru ca la testare am avut doar cateva imagini fara focalizare. Camera VGA secundara se foloseste in modul vertical (portret) pentru ca se presupune ca este folosita la apelurile video.

Video

Una dintre cele mai laudate caracteristici ale lui N93 a fost inregistrarea video la calitatea DVD-ului, adica poate filma la o rezolutie de 640x480 pixeli la 30 de cadre pe secunde. Elementele interesante adaugate la inregistrarea video au fost cele doua microfoane pe ambele parti ale telefonului pentru a produce sunet stereo. Nokia N93 are setari diferite pentru ca intreaga aplicatie sa fie pe placul utilizatorului.
Telefonul iti permite sa folosesti zoom-ul in timpul inregistrarii. Sunetul scos de acest mecanism este si el inregistrat, desi microfoanele isi micsoreaza volumul si ascund un pic din acest zgomot. Daca nu vrei sa auzi acest sunet, ai posibilitatea sa opresti zoom-ul optic si sa te bazezi doar pe cel digital. Oricum, nu ne asteptam ca inregistrarile video ale lui N93 sa arate ca DVD-urile sau ca cele ale unei minicamere DVD. Ceea ce dorim insa, este o calitate mai buna la inregistrarile video pentru acest telefon, in comparatie cu altele de pe piata.

Nokia N93 foloseste memoria libera astfel ca nu are limita (pe langa spatiul din memoria cardului) pentru inregistrarile video. Pentru a putea inregistra mai mult, poti sa folosesti rezolutie mai mica – QVGA (320x240 pixeli) sau sa reduci frecventa cadrelor la 15 pe secunda. In interior, cu o lumina mai slaba, Nokia N93 arata rezultate surprinzator de bune. Filmele nu isi pierd prea mult din calitate din cauza lipsei de lumina. Pe bezna, situatia se schimba. Chiar daca esti dotat cu LED si te astepti sa ai suficienta lumina, vei fi dezamagit. De la o distanta de 40 de cm de subiect si in pozitia de unghi larg calitatea este teribil de slaba. Daca vrei sa folosesti zoom-ul optic (uita-te la mostre) atunci ai ghinion, pentru ca camera inregistreaza numai scene de bezna. Trecerea la modul nocturn nu te ajuta, dar adauga un pic de verde culorii negre.



Camera video are functie de stabilizare. Trebuie sa spunem ca ne asteptam la mai mult din partea ei. Am facut cateva teste in conditii diferite si nu am observat nici o diferenta vizibila cand am pornit stabilizatorul. n final, trebuie sa repetam ca Nokia N93 la inregistrarile video doveste calitati exceptionale pentru un telefon. In acest moment, nu are rivali pe piata. Daca am parut un pic prea duri cu telefonul, asta e din cauza asteptarilor de calitate high “DVD”.

Ai vazut la TV

Mai departe, smartphone-ul are caracteristica TV-out care ii permite sa se conecteze la orice TV prin cablul TV-out inclus in pachetul de vanzare. Odata ce te-ai conectat la TV, poti sa vezi fotografiile si inregistrarile video pe ecranul mare. TV-out suporta tehnologiile PAL si NTSC la standarde de 4:3 si 16:9. Exista o aplicatie interesanta la TV-out. Telefonul incepe sa transfere imaginea de pe display direct pe ecranul televizorului, imediat ce l-ai conectat prin cablu. Cablul insusi transfera semnal audio video si stereo.

Imaginea de la televizor este exact ceea ce apare si pe displayul telefonului, fie pe verticala, fie pe orizontala. Cand te uiti la fotografii sau filme cu aplicatia Galerie a telefonului, televizorul primeste fisierele multimedia la rezolutie mai mare decat pe ecranul telefonului. Astfel ca, poti vedea rezolutia VGA (640x480 pixeli) la adevarata ei valoare. Din pacate, asta nu e valabil si pentru aplicatiile office sau pentru browser-ul web.



Conexiune – totala

Telefonul suporta tehnologiii ca GPRS, EDGE, Wi-Fi, UMTS, PTT, Bluetooth si Infrarosu. Nokia N93 functioneaza cu Specificatia Bluetooth 2.0. Din nefericire, profilul A2DP nu se numara printre cele suportate, asa ca nu pot fi folosite castile Bluetooth stereo la telefon. Si totusi, exista doar un singur telefon Nokia care poate sa suporte acest profil - Nokia 8800. USB 2.0 este si el posibil cu cablul USB din pachetul de vanzare. Cand esti conectat la PC, unul dintre cele trei moduri poate fi ales pentru telefon: “Mass Storage” – cardul de memorie este vazut ca un dispozitiv de stocare mobil USB, nici un driver nu este cerut; “PC Suite”- modul standard; “Picture Bridge” – acces direct la imprimanta, care suporta PictBridge.

Transferul rapid de date poate fi facut prin GPRS, EDGE sau 3G UMTS. Poti sa incerci si conexiunea Wi-Fi, in cazul in care ai pe langa tine un Wi-Fi hotspot. Poti sa selectezi telefonul sa iti detecteze si sa se conecteze automat la astfel de hotspot-uri sau poti sa le cauti manual. Cand te-ai conectat, N93 creeaza automat un punct de acces si incepe sa foloseasca Internet prin broadband. Viteza de conectare depinde de distanta de hotspot si de furnizorul de servicii. Semnalul apare ca cel al retelei.

Mai departe, telefonul are UPnP (Universal Plug & Play) integrat. Tehnologia UPnP este o alternativa wireless a binecunoscutului Plug & Play standard care permite conexiuni intre diferite aparate. In viitor, tehnologia UPnP va avea niste optiuni de conectare wireless ca Wi-Fi sau Bluetooth si va putea comunica cu alte dispozitive inteligente fara sa aiba nevoie de driver sau de configurarea utilizatorului. Astfel, in cativa ani, vei putea sa controlezi toata aparatura de acasa printr-un smartphone sau prin PDA – si mai mult de atat – o vei putea face de la birou.

Navigarea pe web

Sa navighezi pe web cu Nokia N93 inseamna o pura placere, asa cum se intampla cu toate telefoanele smart de la Nokia. Exista doua aplicatii web diferite. Una dintre ele este mai simpla si ne aminteste de browser-ele din modelele mai vechi. A doua este o poveste foarte diferita. Este capabila sa suporte si cele mai sofisticate pagini de web si sa le prezinte ca si pe un PC. Nu e nici o indoiala ca displayul mare ajuta foarte mult. Exista chiar si un cursor pentru mouse care poate fi manevrat din butonul de navigare, in patru directii. Surprinzator, acesta functioneaza bine si e usor de folosit. Mica harta semitransparenta apare pe ecran atunci cand defilezi pe pagina web. Mica harta poate fi accesata printr-un shortcut – tasta “8”. Poti sa maresti sau sa micsorezi pagina folosind tastele “*” si “#”. Este uimitor sa vezi cat de mic poate fi facut textul si totusi sa fie lizibil. Cele mai multe pagini pe care le-am vizitat (inclusiv gsmarena.com, uita-te la imagini) arata exact ca pe PC. Chiar si cand am incarcat pagini complexe, browser-ul web era rapid iar defilarea paginii mergea bine. Browser-ul incarca si clipuri Flash (nu pe toate, din pacate) si nu are probleme cu scripturile Java. In concluzie, este o treaba impresionanta facuta de Nokia si este cel mai bun browser de telefon mobil pe care l-am intalnit.



Scrie note, task-uri si planifica

Telefonul are aplicatii variate de organizare, printre ele fiind orarul dublu. Poti sa iti potrivesti ora si data pentru doua fusuri orare diferite. Calendarul se poate vizualiza pe luni, saptamani si zile. Poti sa notezi Intalniri, Date aniversre, Memo si Task-uri. De asemenea, poti sa pui alarma acelor note. Exista si icoana Office in meniul principal care te duce la un fisier cu Note, Convertor, Calculator, Recorder si QuickOffice. Convertorul este pentru Valuta, Suprafata, Energie, Lungime, Greutate, Putere, Presiune, Temperatura, Timp, Viteza si Volum. Calculatorul este foarte simplu si usor de folosit. Din pacate, inregistrarea de voce folosind Recorder-ul nu poate fi mai lunga de un minut. Aceasta pare a fi un pic ilogic, din moment ce telefonul are caracteristici atat de puternice, memorie interna destul de incapatoare si un slot pentru un card de memorie.

Cu QuickOffice se pot deschide numeroase fisiere cum sunt cele create in MS Word, MS Excel, MS Powerpoint si Adobe Acrobat. Pot fi accesate fara probleme. De asemenea, zoom-ul, derularea sau redimensionarea sunt suportate. Din pacate, nu poti sa le modifici deloc. Exista si aplicatia Data Transfer in submeniul Tools. Este folosit pentru a transfera contacte si obiecte din organizer de la un telefon Nokia la altul. Mai departe, telefonul are un instrument de Tutorial foarte bun, care descrie intr-o maniera prietenoasa principalele functii ale telefonului.

Sunt cateva aplicatii deja instalate in telefon: Cataloage, Cititor de bare, “Lifeblog”, etc. “Cataloage” este o aplicatie gratuita pentru descarcarea cataloagelor cu continut platit pentru telefonul tau, cum ar fi instrumente, video, tonuri de apel si jocuri. Cititorul de bare este folosit pentru decodificarea unor coduri (de exemplu, coduri de bare si alte coduri din magazine). Codurile pot contine informatii ca linkuri URL, adrese de e-mail si numere de telefon. Aplicatia Lifeblog este folosita pentru a-ti scrie blog-ul direct de pe telefon. Functioneaza cu majoritatea paginilor cu serviciu blog din lume. Mai sunt si cateva aplicatii pentru imprimare, cum ar fi Image print pentru a imprima imaginile din telefon.
Nokia N93 are Online sharing support. Folosindu-l poti sa impartasesti fotografii si filme in albume online, weblog-uri sau in alte astfel de servicii pe Web. Poti sa incarci continutul, sa salvezi postari neterminate ca schite si sa revii mai tarziu sau sa vezi continutul albumelor. Ca sa te conectezi prin telefon direct la un furnizor de servicii cum este Flickr, trebuie sa descarci mai intai un fisier de configurare.





Una dintre principalele probleme ale lui Nokia N93 este noutatea lui Symbian 9.1 OS care nu este compatibil cu aplicatiile facute pentru versiunile mai vechi. De aceea, vei intampina greutati in gasirea de software pentru acest telefon.

Din nou, gaura de sarpe

N93 are doua jocuri deja instalate: Snakes si Card Deck. “Snakes” este o versiune 3D a faimosului joc Snake de pe telefoanele Nokia. Este chiar placut si ni s-a parut foarte amuzant. Card Deck este un joc Java simplu care contine cateva jocuri cu carti cum ar fi Klondike , Golf, etc… Desigur, poti instala si alte jocuri.




De incheiere…

Impovarator si scump sunt doua cuvinte care il descriu pe Nokia N93. Nu exista nici o indoiala ca este un smartphone cu capacitati exceptionale, dar ramane doar un produs pentru cei pasionati de tehnologie. Dezvoltarea tehnologiei pentru camerele digitale este un lucru bun, dar se pare ca nu isi gaseste locul intr-un instrument pe care sa il folosim in viata de zi cu zi.

Mai multe detalii tehnice puteti gasi aici




Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea