Stiinta & Tehnologie

Review Motorola Motofone F3: Un telefon pentru incepatori

Cei de la Motorola arunca pe piata un nou model de telefon mobil, care cu siguranta nu are cum sa treaca neobservat. Este vorba despre Motorola Fone F3 sau mai pe scurt: Motofone. Avem de-a face cu un telefon unic, in pas cu noile tendinte din punct de vedere al designului, dotat cu functii de baza.

Caracteristici principale:

• Design modern tip slim
• O buna tastatura
• Constructie solida
• Display cu un contrast puternic si fonturi de dimensiuni mari
• O baterie de buna calitate, care tine foarte mult
• Ajutor vocal
• Ceas cu alarma
• Functii de baza
• Pret foarte scazut

Principalele dezavantaje:

• Afiseaza doar 6 litere pe un rand
• Unele caractere si simboluri sunt greu de citit
• Nu face diferenta intre literele majuscule si cele minuscule.
• Unele caractere de baza nu pot fi tastate
• Iluminat neuniform a tastaturii precum si al display-ului
• 7 tonuri polifonice preinstalate neconfigurabile



Cel mai subtire telefon Motorola

Design-ul lui Motofone este in pas cu ultimele tendinte in moda. Nimeni nu se astepta ca un telefon asa de ieftin sa aiba o grosime de doar 9 mm. La fel de surprinzatoare sunt si celelalte dimenisuni: 114 x 47 mm. Nici din punct de vedere al greutatii telefonul nu sta rau deloc, el cantarind doar 68 g. In ciuda aspectului aparent fragil, telefonul are o constructie solida, carcasa sa fiind confectionata dintr-un material plastic rezistent.



Telefonul este ceva mai rezistent decat modelele cu pret mediu. Toate componentele electronice sunt capsulate, astfel incat eventualele picaturi de apa sau alte lichide sa nu afecteze functionarea telefonului.
Partile laterale ale telefonului nu se prevazute cu niciun buton, avand inscriptionat doar logo-ul Motorola. Singurul element pe care il intalnim este slotul pentru incarcator si pentru casti, care se afla in partea laterala dreapta. Pe marginea de sus a telefonului se gaseste un suport folosit pentru agatatoarea de gat.



Spatele telefonului este la fel de saracacios. Intalnim un capac mare, sub care se gaseste bateria, 4 suruburi mici plasate in colturi si logo-ul producatorului. Telefonul este dotat cu o baterie Li-Ion de 700 mAh. Potrivit datelor furnizate de producator, bateria tine cam 300 de ore in modul standby sau 270 de minute de vorbit. Testele noastre au aratat ca, folosit moderat, telefonul tine aproximativ o saptamana. De retinut este faptul ca telefonul trebuie incarcat o perioada mai lunga de timp( in jur de 4 ore). Slotul pentru cartela SIM se afla exact langa baterie, SIM-ul putand fi introdus/extras extrem de usor.



Tastatura

Partea frontala a telefonului este acoperit cu un plastic cu aspect metalic, diferit de cel intalnit la restul telefonului. Motofone este este disponibil in 3 culori: negru, rosu si albastru, telefonul testat de noi fiind unul negru.
Toate tastele precum si butonul de navigare sunt parti integrate ale carcase frontale, ele putand fi activate apasand direct in zona cu plastic. Astfel se evita depunerea de praf sau nisip sub taste. Per ansamblu, butonarea tastaturii lui Motofone este destul de comoda. Feedback-ul tastelor este pozitiv. Butoanele sunt suficient de mari, astfel ca se intampla destul de rar sa apesi din greseala un alt buton.



Partea centrala a tastaturii este ocupata de o tasta navigare in 4 directii, fara centru de confirmare. Tasta este confectionata dintr-un plastic argintiu lucios. Cele 4 directii de navigare sunt accentuate prin mici sageti confectionate din cauciuc, la fel ca si bucatile dintre taste. Langa tasta de navigare intalnim un buton de control al apelurilor telefonice, o tasta pentru accesul la agenda telefonica si o tasta tip OK marcata cu o sageata.
In schimb, fundalul luminos este foarte slab. Telefonul nu este iluminat uniform, partea cea mai iluminata find ultimul rand de taste. Restul tasturii este iluminat intr-un alb pal.



Display-ul surprinde dar si dezamageste in acelasi timp

Display-ul lui Motofone este cu totul inovator, folosind o noua tehnologie numita “electric ink”( sau mai pe scurt: EPD). Cu ajutorul acestei tehnologii, display-ul economiseste foarte multa energie. Este nevoie de energie doar atunci cand efectele vizuale sunt modificate. Din acest motiv, ecranul telefonului afiseaza informatii chiar si atunci cand este inlaturata bateria sa, fara a se inchide in prealabil aparatul.



Tehnologia EPD ofera o imagine alb-negru cu un puternic contrast, afisajul ecranului putand fi lizibil chiar si atunci cand este expus direct in lumina soarelui. Desigur exista si cateva neajunsuri. De exemplu zonele luminoase ale display-ului au cateva puncte negre, care dau senzatia unor particule de praf. Pe langa aceasta, informatia vizibila este caracterizata prin contururi evidente, care dispar doar cand ecranul trece in modul standby.



Revenind la fundalul luminos al telefonului, pe langa faptul ca este foarte slab, el nu permite nici macar o modificare din partea userului. Rezultatul este o lizibilitate mult mai buna in timpul zilei decat atunci cand telefonul este folosit pe intuneric.
Cand vine vorba despre simbolurile pe care le afiseaza display-ul lui Motofone, situatia este ceva mai ciudata. Display-ul nu este grafic si dispune de un anumit numar de pixeli. Display-ul consta doar din icon-uri fixe si din doua linii a cate 6 caractere. Caractere sunt compuse din mai multe segmente. Prima linii permite doar afisarea literelor, in timp ce linia a II-a este destinata exclusiv cifrelor.



In conditiile in care segmentele caracterelor sunt in numar limitat, este posibil sa se creeze si cateva confuzii. Astfel “S” si “5” par a fi de fapt acelasi caracter, acelasi lucru intamplandu-se si cu „H” si „#”. Marea problema ramane insa faptul ca display-ul lui Motofone nu poate recunoaste cateva caractere extrem de importante: punctul, procentul, paranteze, slash, semnul exclamarii, etc.
Singurele caractere care pot fi tastate alaturi de litere si cifre in cadrul unui SMS sunt: cratima, virgula, ghilimelele si @, orice alt semn fiind afisat automat sub forma de cratima. Nici marimea fonturilor nu poate fi modificata. Atunci cand tastezi un mesaj, literele mici afisate pe display seamana mai degraba cu literele majuscule. Atunci cand citesti de pe un alt telefon mobil un SMS trimis de pe un Motofone, literele sunt afisate sunt minuscule.
Semnalul de retea precum si nivelul bateriei sunt vizibile tot timpul. Ele sunt separate de logo-ul Motorola situat deasupra display-ului, logo-ul avand un rol de protectie a difuzorului.

Interfata pentru user si ajutor vocal

Motofone nu are meniu tip matrice si nici taste context. Functiile sale sunt limitate doar la ceea ce este esential. Cu alte cuvinte, daca esti un incepator in alte telelefoniei mobile, nu ar trebui sa intampini nicio dificultate in a maneva modelul Motofone.
Cand deschizi telefonul si setezi ora si data(acest lucru trebuie de fiecare data dupa ce scoti bateria), telefonul trece in modul standby. In modul standby este afisat numele operatorului de telefonie mobila. De asemenea se poate observa un ceas luminos pe un fundal negru, alaturi de icon-uri care reprezinta tastatura blocata, apelurile ratate si mesajele receptionate.



Meniul principal este accesat apasand in sus tasta de navigare. El este compus din 6 icon-uri localizate in partea de jos a ecranului. Daca nu te descurci cu identificarea functiilor icon-urilor poti apela la ajutorul vocal. Astfel am aflat ca cele 6 icon-uri servesc pentru: citire/expediere mesaje, registrul apelurilor telefonice, modificarea tonurilor de apel, setarea alarmei si setarea ceasului. Selectarea unei optiuni se face apasand fie tasta context cu sageata, fie apasand partea de sus a tastei de navigare. Acomodarea cu meniul si controlul telefonului Motofone s-ar putea sa dureze ceva mai timp, insa in general sunt acestea sunt foarte simple.



Ajutorul vocal iti spune cum sa scrii un SMS, cum sa introduci un numar de telefon si cum sa activezi/dezactivezi o alarma. Ajutorul vocal poate fi dezactivat din setarile de volum.
Este posibil sa setezi anumite functii cu ajutorul unor coduri numerice speciale, pe care le gasesti in manualul telefonului. Manualul are doar doua pagini, insa dat fiind ca modelul testat de noi era insotit doar de incarcator, nu putem confirma sau infirma acest lucru. Am cautat manualul si pe Internet, insa fara niciun rezultat.

Apeluri telefonice

Fara indoiala functia principala a acestui telefon este de initiere si receptionare a apelurilor telefonice. Agenda telefonica este foarte simplificata . In conditiile in care Motofone nu dispune de memorie interna, agenda telefonica nu utilizeaza decat memoria cartelei SIM. Activarea agendei se face cu ajutorul unui taste speciale. Numele memorate apar afisate pe linia de sus, iar pozitia lor pe cartela SIM este afisata pe cea de-a doua linie. Prin apasarea in partea dreapta a tastei de navigare, se afiseaza contactul si ai posibilitatea de a-l sterge. Contactele pot fi sterse, insa nu pot fi modificate.



Cautarea in agenda se face in functie de nume, fiind destul de greoaie. Modalitatea de a introduce un numar in agenda telefonica este ciudata. Trebuie sa scrii un numar pe ecran, ca si cum ai dori sa-l apelezi; apoi trebuie sa apesi tasta de accesare a agendei telefonice, sa introduci un nume si apoi sa confirmi aceasta actiune.



Motofone functioneaza in retele GSM cu frecvente de 900 si 1800 MHz. Sunetul care se aude din difuzor este clar, iar volumul este suficient de tare. In modul stand-by poti utiliza zona orizontala a tastei de navigare pentru a modifica volumul soneriei sau a o dezactiva complet, daca este necesar. Melodiile sunt precedate de o singura vibratie, volumul soneriei devenind apoi din ce mai tare. Poti seta telefonul si pentru modul silentios precum si pentru modul vibratie+sonerie la volum maxim.
Telefonul are 7 tonuri polifonice. Din pacate, nu exista posibilitatea de a downloada alte tonuri de apel. Ramane o mare dilema de ce nu au fost implementate tonurile de apel standard, utilizate la modelele mai vechi de Motorola. Cu siguranta acestea sunt destul de populare in randurilor utilizatorilor de telefoane Motorola. Este destul de greu sa diferentiezi o sonerie de alta, din cauza faptului ca acestea sunt destul de asemanatoare. Mai grav este faptul ca atunci cand volumul sunetului este setat la maximum, difuzorul are tendinta de a vibra prea tare.

Mesaje

Din pacate, la capitolul SMS Motofone nu se poate lauda cu prea multe facilitati. Telefonul ofera doar cateva operatii de baza. Mesajele sunt tastate pe o singura linie, ceea ce inseamna ca se pot afisa doar 6 caractere in acelasi timp. Lipsesc atat dictionarul T9 cat si contorul de caractere. Cu Motofone nu poti trimite mesaje care depasesc 160 de caractere. Cand tastezi un SMS, este de preferat sa eviti sa faci greseli, deoarece editorul text poate modifica doar ultimul caracter. Asa ca daca doresti sa corectezi primul cuvant din SMS, trebuie sa stergi intreg mesajul. Nu exista notificari privind mesajele expediate. Pe langa aceasta, telefonul nu poate stoca mesajele expediate. Daca vrei sa trimiti un mesaj identic cu unul expediat anterior, nu ai alta optiune decat sa compui un nou SMS.



Mesajele primite sunt insotite de beep-uri si o notificare vocala. Pentru a le citi trebuie doar sa apesi pe tasta context. Mesajele sunt stocate doar in memoria cartelei SIM. Pentru a naviga printre mesajele trebuie sa apesi zona verticala a tastei de navigare. In timpul navigarii, care este destul de greoaie, apar primele cateva caractere ale fiecarui mesaj. Se poate da reply la SMS, insa acesta nu poate fi editat sau nu poate fi trimis unui anumit grup de persoane. Nu are niciun rost sa incerci sa modifici numarul centrului; toate incercarile tale vor fi sortite esecului.
In urma testelor noastre, am ajuns la concluzia ca Motofone nu este potrivit pentru tastarea frecventa a mesajelor. Este recomandabili sa folosesti SMS-ul numai in caz de urgenta, luand in considerare ca telefonului ii lipsesc cateva caractere de baza.
Telefonul nu este prevazut cu functii de organizer, respectiv de entertainment. Acest lucru este pus pe seama lipsei unui display normal. Motofone ofera doar o simpla alarma cu repetare zilnica. Daca doresti sa te trezesti intr-o anumita zi a saptamanii, trebuie sa dezactivezi alarma pentru restul celorlalte zile. Sunetul alarmei este tare si foarte enervant, poate pentru a te determina sa te trezesti rapid si sa dezactivezi imediat soneria.

Aprecieri finale

Motorola Fone F3 este un telefon unic, special conceput doar pentru initierea apelurilor telefonice. Tastele foarte mari sunt extrem de utile persoanelor cu degete groase. Designul lui Motofone este mai mult decat atractiv. Aparatul este recomandat pentru cei care utilizeaza pentru prima oara un telefon mobil.
Motofone este un telefon extrem de ieftin. In prezent pretul sau se invarte in jurul cifrei de 45 de euro. Se estiveaza insa ca pretul sau sa scada la 35 de euro. Daca doresti un telefon ieftin, fara prea multe pretentii Motofone este alegerea ideala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea